Autor Tema: Paysandisia archon (palmin drvotoč)  (Posjeta: 104249 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Paysandisia archon (palmin drvotoč)
« Odgovori #105 u: Studenoga 05, 2014, 17:21:48 poslijepodne »
Naša posla  :thumb_down:

Jednog zoveš, drugi tretira, računa nema, palme uvenu

Citat:
U dvorištu imam više od deset palmi, a kako sam prije ljeta primijetila da s njima nešto nije u redu, sjetila sam se novinskih napisa da štete na palmama u gradu čini palmin drvotoč. Stoga sam pomislila da je to slučaj i s mojima te nazvala telefonski broj koji je objavljen za poduzeće Herculanea Pula upravo radi takvog tretiranja

Citat:
Pošpricali su palme i to mi naplatili 700 kuna. Napomenuli su da će svoj dolazak, odnosno postupak tretiranja ponoviti još dvaput, kao i da ću račun dobiti iz Herculanee. Nisu se više pojavili, a račun nikad nisam dobila, ispričala nam je čitateljica čije smo palme otišli snimiti, i uvjerili se da su u zaista lošem stanju, a prema njenoj tvrdnji, u puno gorem nakon tretiranja...

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/jednog-zoves-drugi-tretira-racuna-nema-palme-uvenu-479346

Za one poduzetnije i koji su bez posla evo dobre poslovne ideje  :mrgreen:

Citat:
Valja znati da, primjerice, rezanje i odvoz palmi, što također treba odraditi ovlaštena tvrtka, košta 350 kuna po palmi pa je svakako dobro procijeniti isplati li se ipak pokušati spasiti što se spasiti da i to plaćati s neizvjesnim ishodom ili problem riješiti odmah i palmu jednostavno - odrezati.

Bravo  :icon_mad:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #106 u: Studenoga 13, 2014, 18:19:16 poslijepodne »
U 5. mjesecu kreće prvo zaprašivanje...ima da se sve praši...sve dam, vrt ne dam...

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #107 u: Studenoga 15, 2014, 11:54:25 prijepodne »
 :thumb_up:

Pomaže li i protiv pipe?

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #108 u: Studenoga 15, 2014, 16:52:37 poslijepodne »
Tako je Veruda, bravo.  :thumb_up:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #109 u: Studenoga 15, 2014, 18:15:22 poslijepodne »

Pomaže li i protiv pipe?

Ovo je po preporuci najefikasnije sredstvo protiv paysandisie, u Španjolskoj su imali jako dobre rezultate s tim insekticidom na bazi klorpirifose. Za pipu je učinkovitiji Confidor i slična sredstva.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #110 u: Studenoga 16, 2014, 07:27:45 prijepodne »
To onda znaci ako se sprica preventivno, da se onda treba spricati s vise sredstava? Mozda pitanje zvuci glupo, ali sorry ja sam informaticar ne agronom  :mrgreen:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #111 u: Studenoga 16, 2014, 16:39:44 poslijepodne »
Ma i Confidor će ubiti palminog drvotoča, otrov je to, koliko efikasno djeluje je opet pitanje, iako smatram da su u pitanju nijanse....pyrinex je ipak znatno jeftiniji, stoga i bolji izbor po meni

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #112 u: Prosinca 22, 2014, 12:01:19 poslijepodne »
Problem je kad su ti palme velike. I neznam kolko je efikasno spricanje (pa i confidorom) protiv pipe kad je u deblu. Mozda zalijevanjem buduci da je sistemski otrov?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #113 u: Veljače 01, 2015, 20:52:42 poslijepodne »
Evo cijelog teksta izašlog i "Glasu Istre" sredinom 9. mjeseca di su me pitali za mišljenje o ovom štetniku

Citat:
KRAJNJE JE VRIJEME ZA TRETIRANJE I SPAŠAVANJE POSLJEDNJIH ZDRAVIH PALMA

Na privatnim posjedima preko 500 zaraženih palmi

PULA

"Krajnje je vrijeme da se palme zaražene opasnim štetnikom-  palminim drvotočem tretiraju prije ulaska u fazu hibernacije", upozorio nas je nedavno Puljanin Igor Hoegler, inače suosnivač internetskog portala i foruma "Palmapedia" i veliki ljubitelj ove biljke. Kako veli većina institucija odgovornost oko brige o ovoj biljci prebacuje poput loptice s jedne na druge, dok se u međuvremenu ovaj štetnik nesmetano širi Pulom.
        - U doba velikih briga možda će se nekome činiti čudno da mi brinemo o palmama no one su jedan od simbola mediteranskih gradova kojima i Pula pripada. Na Verudi i Stoji uništene su stoljetne palme koje su se sadile još u austro-ugarsko doba i njihovim gubljenjem gubimo i dio naslijeđa našeg grada, veli Hoegler.
Kako navodi većina se ugroženih palma zapravo nalazi na privatnim posjedima dok ih je mali broj na javnim površinama i tu je zapravo veći dio problema.
- Primjerice, palme oko Doma hrvatskih u nadležnosti su Pletera, one na Mornaričkom groblju u nadležnosti Monte Gira, no najveći su problem zapravo netretirane palme na privatnim posjedima koje su suše, propadaju i iz kojih se moljac, kada je u fazi leptira, širi dalje, veli Hoegler. Kako navodi prema njegovim procjenama najviše je ugroženih palmi na Stoji i Verudi dok je sam štetnik stigao do područja Velog Vrha i Štinjana, no i dalje se nalazi samo na području Pule.
- Nažalost, većina je ljudi nezainteresirana da sačuva palme i ne smatra da je to biljka na koju bi trebalo trošiti novce, trud i vrijeme da se sačuvaju. Da se primjerice radi o maslini ili vinovoj lozi svi bi se već pobrinuli da je zaštite, veli Hoegler pozivajući ljude da se ipak obrate agrarijama, u kojima su upoznati s ovim štetnikom, i kupe neki od insekticida koji se miješa s vodom te tretiraju palme i to putem krošnji špricanjem vrha palme (da bi se uništio štetnik koji se hrani srcem palmi) i putem korijena zalijevanjem (kako bi se uništile ličinke koje se nalaze dublje). Tretirani ih se treba nekoliko puta tijekom ljeta, odnosno svakih 40 dana od svibnja pa sve do kraja rujna. Bitno je, dodaje, i da se tijekom ljeta ne orezuju zdravi palmini listovi jer miris njihova soka privlači štetnike. Za sada ovaj štetnik napada palmu žumaru, no pitanje je hoće li kada "pojede" ove krenuti i na kanarske datulje koje se primjerice nalaze na rivi.
        Kakva je situacije s palmama na području grada upitali smo i Herculaneu i koje vele da se redovito provode monitoring na svom ukrasnom bilju, pa tako i na palmama,  pogotovo s obzirom na masovnu pojavu palminog drvotoča.
- Detaljnim pregledom palmi vrste "žumara" ustanovljeno je da su gotovo sve pregledane palme zaražene ovim štetnikom, a na onima koje naizgled izgledaju zdrave za očekivati je da je štetnik u palmi prisutan ali još nisu vidljivi simptomi. Na okućnicama pulskih obiteljskih kuća detektirano je preko 500 zaraženih stabala a na pulskim javnim zelenim površinama  oko dvadesetak. Po  pozivima građana tretirane su palme u okućnicama za koje smo očevidom utvrdili da postoji mogućnost da se iste spase. Takvih je palmi svega pedesetak. Za palme za koje je očevidom utvrđeno da tretiranje neće dati rezultate jer su već previše bile oštećene, dat je  nalog za njihovo uklanjanje, što je i učinjeno, navode u svom odgovoru.
Kako navode građani su uglavnom sami uklanjali palme iz okućnica, a Pula Herculanea ih je po pozivu odvozila i zbrinula po naputku od Fitosanitarne inspekcije i Ministarstva poljoprivrede. Takvih je palmi zasada bili sto dvadeset i sedam. Palme koje su tretirane za sada ne pokazuju znakove daljnjeg propadanja. Za očekivati je da će štetnik na pulskom području biti prisutan još koju godinu, jer je takav razvojni ciklus štetnika, ali se preventivnim tretiranjem može spriječiti njegovo širenje, zaključuju iz Herculanee te dodaju da za sada nije primijećeno širenje štetnika na susjedne općine.

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #114 u: Veljače 01, 2015, 21:28:40 poslijepodne »
A lipo je govorit ljudima obrazovat ih da bar pokoji entuzijast spasi u vrtu palmu ali općenito, kao i u većini europe, crno nam se piše, ostaćemo za 10 godina i bez 95 posto i više populacije palmi.... danas sam baš preša preko rogoznice, na svakom koraku je padnuta kanarka...tek kad prođe pošat i potamani veliku većinu palme koje su ostale bit će ralativno sigurne jer će populacija nametnika drastično pasti jer neće imat od čega stvarat kolonije, kao što je sad slučaj u Brodarici...ima jedna kanarka u dobrom stanju, tamo je pipa odavno opustošila sve prije par godina i mislim da više nijedne pipe nema sjevernije od primoštena...tako te "otočne" će preživjeti dalje, samo je potrebno štitit dobro dok traje napad na tom području...a šta će bit sa opatijom i paysandisiom to sam bog zna, ostaće bez svog zaštitnog znaka skoro pa sigurno
« Zadnja izmjena: Veljače 01, 2015, 21:31:14 poslijepodne od akaranus »

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #115 u: Veljače 02, 2015, 06:24:04 prijepodne »
Svaka cast i bravo  Veruda  :thumb_up:, mozda bar netko cuje i shvati. Nevjerojatno je da u turistickoj zemlji nema sluha za ocuvanje palmi.

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #116 u: Veljače 27, 2015, 16:29:33 poslijepodne »
Moja visa u Trachy u Banjolama mi je bila malo sumnjiva. Sada mama javlja da je vrh truli i da ima crva.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #117 u: Veljače 27, 2015, 16:52:37 poslijepodne »
Uhh bas mi je zao Filifero  :icon_sad:

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #118 u: Veljače 28, 2015, 13:46:36 poslijepodne »
Hvala Savar, vidjet cemo sta je to cudo kad idem dole. A steta, da, dosta je stara i visoka.

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #119 u: Veljače 28, 2015, 18:33:32 poslijepodne »
nek je bar zalije pri osnovi debla sa nekim sistemskim insekticidom ako se da spasit još išta...