0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.
Bio sam jučer i prekjučer u Puli i okolici. Paysandisia archon se širi, sigurno je jedan zaraženi primjerak u Fažani - ono što je vidljivo golim okom s udaljenosti, a vjerojatno ih ima još okolo. Taj se nalazi u vrtu preko puta Konobe Feral. Mislim da je vrt od zgrade administracije NP Brijuni. Ne mogu s potpunom sigurnošću reći, iz auta sam vidio i sumnjivi primjerak u Vodnjanu. U samoj Puli bi trebalo pregledati i krune onih u vrtu Mornaričke kasine .
Poštovani,Pred nekoliko dana tijekom šetnje Medulinom uočio sam već uznapredovalu pošast napada nametnika palminog drvotoča ( Paysandisia archon ) na palmama vrste visoka žumara ( Trachycarpus fortunei ) zasađenim na općinskim i privatnim površinama i vrtovima. U Puli je taj nametnik u nekoliko godina učinio nepopravljivu štetu "ubivši" sve palme te vrste i time trajno narušio vizualni identitet grada, prvenstveno nemarom odjela hortikulture pri pulskoj Herculanei, koji nisu insekticidom tretirali napadnute palme čime bi ih spasili.U Medulinu je nametnik također već učinio prilično štete po privatnim okućnicama, što je lako vidljivo po napadnutim palmama, ali promptnom reakcijom službi "zaraza" se još može staviti pod kontrolu i time spasiti preostale palme a i estetski izgled mjesta kao atraktivne turističke destinacije. Tim više što sam vidio da ste ovo proljeće Vi (općina na skretanju prema kampu Medulin) a i hotelijerska kuća u Vašem mjestu (park plaza ispred hotela Belvedere) zasadili još primjeraka palmi žumara upravo najnapadnutijih od palminog drvotoča.U vjeri i nadi da ćete ovaj moj apel shvatiti ozbiljno i zadržati mediteranski izgled Medulina kao turističke destinacije (što zaključujem da Vam je stalo i po sadnji palmi datuljarki-Phoenix Dactyfera na obnovljenoj medulinskoj rivi) šaljem Vam pozdrav.
Tretiranje Trachycarpusa insekticidom u Puli, improvizacija, ali vrlo učinkovita. To je jedini Trachycarpus u okolici koji je preživio ove napade palminog moljca. Ekipa je strašna