Na Dugom otoku Luka i Zman , pa djelom Zaglav imaju potpuno drugaciju konfiguraciju od ostatka otoka. Recimo u odnosu na Bozavu i Savar (njih spominjem jer imaju meteo postaje) se kao prvo nalaze na uzem djelu otoka, Savar na najuzem djelu otoka. S druge strane su zasticeniji s kopna otocima ispred. Osim toga Luka a pogotovo Zman se nalazi u vododerini i usjeku koji onda vrlo blago ulazi u more. Dubina mora ispred samog mjesta je u odnosu na dubinu ispred Savra i Bozave zanemariva. Dakle imaju djelovanje puno vece vodene mase. Savar je na stijeni iznad mora ispod mene je recimo jako strmo, a isto tako se i pod vodom spusta, tako da nakon 15 m od obale ti je odmah 20 m na , prosjecna dubina vale je oko 32 m. Ali osim toga mislim da je stvar velika u tome sto zbog konfiguracije zaledja Bozave i Savra utjecaj vanjske strane (kulaf) je neusporedivo veci nego na ostatak otoka (naravno ako se izuzme Verunic i Veli rat) koji su opet puno sjevernije. Zman je doslovno u rupi a u zaledju ima polje koje je plitka akumulacije slatke vode i onda visoko brdo koje ga djeli do vanjske strane. U zaledju Savra cak nemas ni nikakve sume ili visih nasada (Talijani spalili 1942. godine) tako da strujanje zraka preko otoka se odvija bez puno prepreka. To je moje osobno misljenje, ja naravno nisam strucnjak. Ali vidim razlike, ali i osjete se, a i vide po agrumima recimo.
Glede iskustava o Zmanu Treehugger ima iskustva pa se i ona moze ukljuciti. Inace pripremam jos jednu postaju i web kameru na otoku koja ce biti u Zaglavu. Nadam se negdje do srpnja.