Autor Tema: Rodnost P. dactylifere na Jadranu  (Posjeta: 9529 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline filifero

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Rodnost P. dactylifere na Jadranu
« Odgovori #15 u: Listopada 20, 2013, 18:57:24 poslijepodne »
Potvrdjujem, moja Kanarka cvjeta u jesen.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #16 u: Listopada 30, 2013, 09:04:36 prijepodne »
Trava, u postu Verude na prethodnj stranici imaju slike neke splitske datulje, to su takove datulje o kojima sam ti pricao da sam jeo svjeze svaki dan u Egiptu, a cije mi kostice nisu proklijle. Buduci sam stalno po tim krajevima, mogu reci da je to najbolja datulja koju sam probao, meso joj je poput sljive. Ali mislim da je to neka od sorti kako je Trava spomkinjao iz doline Nila koja dozrijeva kasnije jer sam ih ja jeo u proljece, a lokacija je blizu doline Nila.
 Iscitavajuci upise u ovoj temi, mogu samo zakljuciti da jednostavno treba na istoj lokaciji zasaditi vise datulja, sto bi vjerojatno osiguralo kvalitetno oprasivanje. S tim u vezi sam vec s Travom poduzeo neke korake i u igri je 9 datulja raznih sorti u igri koje idu kod mene na otoku, jedna od njih je domace uzgojena na otoku iz kostice i sad je oko 3 godine, ostale mi je Trava donirao  :mrgreen: :thumb_up: Jedan dio ih ide u zemlju sljedeceg proljeca. Uspio sam nagovoriti jos neke susjede oko mene da posade po jednu dvije, buduci ja nemam dovoljno mjesta kad odrastu, ali na ovaj ce se nacin naci njih 9 u krugu 100 m, odnosno vecina puno blize. Ali i uglavnom po dvije na svakoj lokaciji na par metara.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #17 u: Veljače 18, 2014, 11:33:53 prijepodne »
A sta mislite za Podgoricu, poznato je da su tamo ekstremno duga i vruca ljeta (od Maja do Oktobra), a zime su poprilicno blage. Podgorica cak drzi rekord u Evropi u vezanom broju dana gdje temperatura prelazi 25*C :sun:. Temperature ljeti su skoro svaki dan iznad 35-36*C, cak i vezani dani preko 40*C :sun:. Upravo mozda tu ima sanse za ''pravi'' ukus datulja. Sta mislite?

Nisu mi se svi izjasnili sta misle o ovome. Poznato je da je Podgorica poprilicno blaga zimi. Sigurno je u zoni 8b. Tamo vec imaju i starije kanarke, sto znaci da bi se moglo pokusati sa dactyliferama, mozda zrene plod, bas zbog dugog suvog i vruceg ljeta !?    :misli:

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Veljače 18, 2014, 11:48:49 prijepodne »
Jedina palma koja ima ukusne jestive plodove na Jadranu je Butia, i to nisu ukusni svake godine, jos ne znam iz kog razloga. U principu je Butia capitata ukusnija od Butie eriospathe. Ona bi mogla rasti u Trebinju, a imas ih u Hercegnovom na obali.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #19 u: Veljače 18, 2014, 11:56:55 prijepodne »
Butiju bi definitivno trebalo proširiti po obali i po Hercegovini, njezini plodovi bi se mogli koristiti za razne namjene. Što se tiče dactylifera, mislim da treba eksperimentirati sa što više sorti i vidjeti koja bi bila najpogodnija za naše podneblje. Od toliko puno sorti sigurno će se naći bar jedna koja će moći dati plodove zadovoljavajuće kvalitete.
USDA zone: 7a

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #20 u: Veljače 18, 2014, 12:43:02 poslijepodne »
O uzgoju samih datulja znaci plodova Dactylifera-e podosta citajuci , sam shvatio da postoje tradicionalni trikovi. Ono sto sam shvatio da sa grozdova nakon oprasivanja rezu 1/3 oprasenih cvjetova. Drugo upravo kako bi se dobio sto kvalitetniji plod vrsi se recimo tako kontrolirano oprasivanje, dakle kako sam i postavio na tebi Phoenix Dactylifera, cvjetovi muske Dactylifer-e se rezu kada se otvore iz omotaca i stavljaju na zenska stabla uz sam zenski cvijet i to po sistemu jedna cvjetna grana muska po jednoj zenskoj cvjetnoj grani. Muski cvijet kvalitetnih vrsta se cak prodje po trznicama. A ovo sve sam prilicno siguran je u svrhu upravo dobivanja kvalitetnog ploda! Sve te metode uzgoja su tradicija koja se primjenjivala i prije nekoliko tisuca godina u krajevima gdje je Dactylifera domicilna. Isto kao i sistem kloniranja odnosno uzgoja iz izdanaka.
 Isto tako cvjetovi mladih Dactylifera se rezu dok samo stablo ne dobije dovoljnu velicinu (vjerojatno i zrelost odnosno mogucnost da kvalitetno iznese urod do kraja).
 Sve tvrdje moze ili nemoze na Jadranu, su samo nagadjanja, dok se sve skupa ne isproba na nekoliko lokacija bogatih suncem i sto menje vlage/kise u periodu zrenja, ali naravno i temperatura i vlage u vrijeme cvatnje, ali i s desetak stabala i isto tako sto vise sorti datulja. Nisu one ni u Spanjolskoj domicilne, ali su Spanjolci jos prije shvatili i nasli lokacije ali ocito i sortu koja kod njih uspjeva. Znam da ce se naci dusebriznici koji ce reci da se Spanjolska podrucje Malaga-e, i nas dio Jadrana ne mogu usporedjivati, no ja i dalje tvrdim da tek sustavnim testiranjem i isprobavanjem moze nesta dokazati ili pobiti.
 Moj cilj je vrlo jednostavan, ako mogu dobiti jestive plodove super, ako ne mogu dobiti opet super, uvijek mi ostaju predivne palme. Svaka daljnja rasprava za mene je bespredmetna! Ono sto me jedino zanima je da se podjele vlastita konkretna iskustva na tu temu!

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #21 u: Veljače 18, 2014, 13:33:41 poslijepodne »
Ako uporedimo klimatske podatke za Dubrovnik i Podgoricu sa gradovima gde sigurno rastu kvalitetne Dacylifere, uocavaju se bitne razlike, posebno u prosecnoj temperaturi po mesecima, rezimu padavina i insolaciji.

USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #22 u: Veljače 18, 2014, 13:56:16 poslijepodne »
A evo i jedne diskusije na temu rodnosti P. dactylifera od pre nekoliko godina...

U Hurgadi su ovako izgledale pocetkom Avgusta, dakle pre 45-50 dana. To je neki poluzreli stadijum, kada im treba jos oko mesec dana do potpunog sazrevanja. Posle toga im treba jos bar mesec dana da se osuse.

Bilo bi dobro da Veruda slika plodove te dactylifere da ih uporedimo.

Dakle, jasno je sada da P. dactylifere ne mogu (ne stignu) dozrijeti tu na Jadranu. Ovo su današnje slike pa ih usporedite sa onim od Xenona malo iza. Unatoć do sada dosta suhoj i toploj jeseni (cijeli 9. i skoro prva polovina 10. mjeseca). Pa iako Split ima vrela ljeta i temperature nerijetko već od početka 6. mjeseca dosežu 32°C i više izgleda da je to prekasno.

15.10.

Mogu ja ponovno slikati i negdje sredinom 11. mjeseca, ali mislim ni do tada neće uspijet dozreti zbog preniskih temperatura...

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #23 u: Veljače 18, 2014, 14:47:53 poslijepodne »
Rekao sam da necu diskutirati, ali evo ipak da se neke stvari razjasne. Uzgoj datulja se radi za tri razlicita stupnja zrelosti, farme koje ih uzgajaju beru ih ili uzgaju ovisno o climatskim uvijetima, potraznji trzista .... prema tome razlikujemo 3 vrste datulja odnosno stupnja zrelosti. Ono sto se kod nas prodaje uglavnom radi se o po meni najgoroj varijanti odnosno dehidratiziranima i taj se stupanj naziva Tamar.
Sve tri vrste se traze i proizvode na farmama datulja ovisno o uvijetima koje sam gore spomenio!
Khalal -datulja tvrdja i hrskava (kao recimo zrela ali ne prezrela sljiva) u sebi ima 50-85% vlage, svijetlo zute je boje ili crvene, ona je za svjezu konzumaciju znaci (meni osobno definitivno najbolja i najfinija, ja i zena se tusimo u njima  :mrgreen:)
Rutab - datulja djelimicno smeckasta, vlaznost 30-45%, vlaknasta i meksa, takodjer je za svjezu upotrebu jer se nakon nekog vremena kao i Khalal pokvari.
Tamar -  (vjerojatno ce neki reci taman  :mrgreen:) - datulja tamno narandjaste do tamno smedje boje, vlage ispod 25% pa do i ispod 10%, nesto izrazenije teksture,moze varirati od mekane do djelimicno tvrde. Naravno da se nalaze najcesce na policama jer jedine se ne kvare i mogu duze stajati zapakirane i zasticene i to bez ikakvih konzervansa ili kemijskih zastita. Inace tko hoce stvarno nesta saznati neka procita ovdje http://www.fao.org/docrep/006/y4360e/y4360e0d.htm
Jos jednu stvar cu samo reci a to je da se u Spanjolskoj uzgaja na nekoliko lokacija, a jedna od hladnijih lokacija je Elche (spominje se i u gornjem tekstu, na linku), a za mjesto Elche mozete pogledati prosjecne temperature, padavine po mjesecima http://www.worldweatheronline.com/Elche-weather-averages/Comunidad-Valenciana/ES.aspx
 Dalje u ovoj raspravi na temu moze nemoze necu sudjelovati!
« Zadnja izmjena: Veljače 18, 2014, 14:54:47 poslijepodne od Savar »

gringo

• Gost
« Odgovori #24 u: Veljače 18, 2014, 15:41:49 poslijepodne »
,,a sta mislite kako u krasnodaru stignu da budu oprasene i sazreli seme i bude klijavo a nebi stiglo u dubrovniku ili bilo gde na moru. Moze te li da zamislite koliko je tamo hladnija klima i sa koliko vlage snega su tamo zime palma sa koje sam ja dobio seme je 2011/2012 riknula tek na -31 i tolike zime izdzavala nisu palme bas tako svilene kad se adaptiraju u zoni u kojoj zive ali postepeno ja smem da se kladim da ce pored moje krasnodarke i turkmenistanke izdrzavati i debele minuse sa samo pasivnom zastitom a kad dodje vreme kod mene ce i radjati samo ako docekam to,,. citiram Scalarev post, jedino te ne bas slatke Turkmenske sorte imaju sansu na Jadranu, sve drugo pada u vodu kad ni u Atini nisu uspjeli a znamo kakvu klimu i vrucine ima Atina, ili neki od radova prof, Sarkowa..ili najblize pravoj datulji Phoenix Theophrasti i to turski varitet. a da ima ukus pa jestiv. :cool:

« Zadnja izmjena: Veljače 18, 2014, 17:27:43 poslijepodne od branimir »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #25 u: Veljače 18, 2014, 15:58:29 poslijepodne »
,,a sta mislite kako u krasnodaru stignu da budu oprasene i sazreli seme i bude klijavo a nebi stiglo u dubrovniku ili bilo gde na moru. Moze te li da zamislite koliko je tamo hladnija klima i sa koliko vlage snega su tamo zime palma sa koje sam ja dobio seme je 2011/2012 riknula tek na -31 i tolike zime izdzavala nisu palme bas tako svilene kad se adaptiraju u zoni u kojoj zive ali postepeno ja smem da se kladim da ce pored moje krasnodarke i turkmenistanke izdrzavati i debele minuse sa samo pasivnom zastitom a kad dodje vreme kod mene ce i radjati samo ako docekam to,,. citiram Scalarev post, jedino te ne bas slatke Turkmenske sorte imaju sansu na Jadranu, sve drugo pada u vodu kad ni u Atini nisu uspjeli a znamo kakvu klimu i vrucine ima Atina, ili neki od radova prof, Sarkowa..ili najblize pravoj datulji

Palma iz Krasnodarske oblasti (u samom gradu Krasnodaru Phoenixa na otvorenom nema, a u Krasnodarskoj oblasti su zastupljene zone od 7a do 9b) nije Phoenix dactylifera. Jasno je da palme iz roda Phoenix mogu da plodonose na Jadranu (P. canariensis, theoprastii, sylvestris), i velika je verovatnoca da bi i njihovi hibridi mogli da donose zrele plodove, ali ovde se radi samo o vrsti Phoenix dactylifera.

Nemam saznanja o pokusajima uzgajanja P. dactylifera u Atini, ali verujem da joj ni tamo uslovi ne bi bili bas po volji. Jedini deo Grcke gde je verovatno moguce gajiti dactylifere su juzne padine Krita.

Nevezano za palme, zamolio bih te da pokusas sa upotrebom interpunkcije i bar osnovnim pravopisom, dakle tacka na kraju recenice, veliko slovo na pocetku sledece, klauzule odvojene zarezima, sintaksa subjekat-predikat-objekat i sl.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #26 u: Veljače 18, 2014, 16:15:32 poslijepodne »
Izgleda da insolacija i padavine imaju ogroman faktor, skoro kao i temperatura da bi plod dactylifere bio zreo. :sun:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #27 u: Veljače 18, 2014, 17:39:37 poslijepodne »
Mislim da šanse za jestivi plod na najboljim pozicijama na Jadranu može biti ako:

1. se posadi kultivar koji ranije rađa, po mogučnosti da se može jesti u nezrelom stanju.
    (takav kultivar je npr. Barhee)

2. sadnica nije iz sjemenke nego klon, ukorjenjeni izdanak ranorodnog kultivara.

3. se palma zaljeva intenzivno tijekom ljeta.

4. se palma dohranjuje dohranom sa visokim udjelom kalija.

5. se ženski cvijet opraši muškim peludom isto tako dactylifere

6. se plodovi razrjede i zaštite pokrovom od vlage.

Dok se ovako nešto ne isproba nemože se nagađati o uspješnosti.
Ja sam tu optimist jer ako dođu na dobrim pozicijama plodovi do nezrele faze, bez ikakve pomoći sa strane, onda bi ovako bilo šanse.

Što se tiće klime na mjestima komercijalnih plantaža, ima onih gdje svake godine temperature idu ispod nule.
Takvih je možda najviše oko južnog dijela Kaspijskog mora ili u Kini.

Ovo je karta rasprostranjenosti komercijalnih plantaža: http://en.wikipedia.org/wiki/File:DateYield.png
« Zadnja izmjena: Veljače 18, 2014, 17:41:46 poslijepodne od branimir »

gringo

• Gost
« Odgovori #28 u: Veljače 18, 2014, 20:28:37 poslijepodne »
U Ateni vlada vruća stepska klima (Köppenova klasifikacija klime: BSh) s velikim padavinama između polovine oktobra do polovine aprila. Ukoliko postoje padavine tokom ljeta, one su rijetke i u obliku su kratkotrajnog pljuska.
Proljeće i jesen se smatraju idealnim sezonama za razgledavanje grada i za sve druge aktivnosti vani. Ljeta mogu biti izuzetno topla. Prosječna najviša dnevna temperatura u julu je 33,5 °C.
Najviša dnevna temperatura je bila 48 °C u predgrađu Atene, u Elefsina, a najniža je bila -5,8 °C u Nea Philadelphiji. Tokom mećave koja je bila u februaru 2004. godine, najgore mećave koja je zadesila grad, temperatura je spala i na -7,9 °C. još na Engleskom, Athens holds the World Meteorological Organization record for the highest temperature ever recorded in Europe, at 48.0 °C (118.4 °F), which was recorded in the Elefsina and Tatoi suburbs of Athens on 10 July 1977.[44]
Below are the meteorological data for the northern suburb of Nea Filadelfeia and of Thiseio:+ With an average of 414.1 millimetres (16.30 in) of yearly precipitation, rainfall occurs largely between the months of October and April. July and August are the driest months, where thunderstorms occur sparsely once or twice a month. Winters are cool and rainy, with a January average of 8.9 °C (48.0 °F); in Nea Filadelfeia and 10.3 °C (50.5 °F) in Hellinikon; Snowstorms are infrequent but can cause disruption when they occur. Snowfalls are more frequent in the northern suburbs of the city.[24], Pokusaja za uzgojem Jestivog ploda datulje bilo je i u klasicnom periodu, u vrijeme turske uprave kao i za vrijeme Neoklasicisma u odusevljenju stvaranja, i resatauracije grcke nacije na paradigmi klasicnih antickih teorija, njihova nastojanja su ipak ostala, bez uspjeha, zelite li i reference mozda, ili referat na ovu temu, a o znakovima interpunkcije( zareza ili zapete) dalo bi se pricati, ali mislim da ovdje dolazimo iz razlicitih krajeva s razlicitim dijalektima, tako da je striktno drzanje leksicke forme, nije svugdje usvojena ista ti ceš naprimjer napisati Atena a neko ili netko drugi Atina,  :cool:,  A ovom sluzbenom statistikom iz vise izvora samo potvrđujem da je Atina daleko bolja za produkciju jestivog ploda od svakod mijesta na Jadranu mislim na popularne kultivare, jezgrovito i u sridu, (ups'pisem ikavski to nije lokalizam no vjerujem nećeš zamjeriti u duhu bona fides)  :sun:

gringo

• Gost
« Odgovori #29 u: Veljače 18, 2014, 20:33:02 poslijepodne »
Imam konkretno pitanje za Travu, cesto odem do Zadra imam rodbinu, zanima me jer nisam primjetio, dactylifere i kako su pregurale zimu 11'12, jesu li se pokazele boljim od Kanarki :misli: