0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Drvo limuna se moze nakalemiti tako da radja narandze, ili cak da radja narandze i limun na jednom drvetu.Postupak:T kalemljenje(tako je nazvano) (da ima i narandze i limun)1.Proizvodnju i narandzi i limuna na limunovom drvetu cemo dobiti kalemljenjem narandze na limunovo drvo.(bukvalno: ubacivanjem reznice narandze u limunovu granu)2.Koristiti noz za kalemljenje za pravljenje pravilnog reza dugackog oko 5cm kroz koru samo na vrhu zdrave grane limuna(oko 2,5-5cm debele pretpostavljam) Proveriti da je rez barem 30cm daleko od glavnog stabla i da je dalje od ostalih bocnih grana.Na kraju pravilnog reza udaljenog od stabla napraviti manji pod pravim uglom u odnosu na prethodni tako da lici na slovo T.3.Pripremiti jednu ili vise reznica, samo umesto pravljenja klinastog reza na kraju reznice, oguliti samo ravnu povrsinu na jednoj strani.Cilj je da se napravi oguljen deo, koji bi trebao da se sasece pod uglom od 30 stepen, tako da leze pavno na granu sa T rezom.Na ovaj nacin bi reznica narandze trebala da izlazi iz grane limuna kao i svaka druga bocna grancica.4.Koriscenjem noza podici koru sa maticnog drveta sa obe strane T reza.Podic koru samo toliko da bude dovoljno da se ubaci grancica narandze, onda pricvrstiti sa parafinskom trakom ili premazati voskom za kalemljenje i vezati.Izaberite granu u blizini da dodate bilo koju drugu reznicu i nakalemite na isti nacin...To je moj prevod, da znam vise o kalemljenju verovatno bi bilo bolje.
tako je porat ja sam ostavljao napolju posadjene u zemlju okalemljenu pomorandju limun i mandarinu na poncirusu i sve je propadalo samo deo stabla od poncirusa je preziveo i ponovo isteravao iz stabla.
dobar je slobodno ga posadi na krku ako bas bude trebalo malo ga pasivno zastiti.