Autor Tema: Limun, mandarine, klementine i ostali citrusi  (Posjeta: 257287 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dalmatinka

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Limun, mandarine, klementine i ostali citrusi
« Odgovori #435 u: Veljače 23, 2012, 17:18:20 poslijepodne »
Niklo mi je  par mladunaca iz sjemenki ogromnog ploda limuna ( tžio je 980g - trava će vjerovatno znati o čemu pričam, samostan sv Marija ih ima)  i zanima me ako prežive treba li na njih kalemiti kalemiti limun?

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #436 u: Veljače 23, 2012, 17:20:42 poslijepodne »
Mislim da ako želiš takve plodove, treba ga okalemiti njegovom plemkom?
« Zadnja izmjena: Veljače 23, 2012, 17:21:10 poslijepodne od alias »
Carpe diem

Offline daniel108

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #437 u: Veljače 23, 2012, 19:15:28 poslijepodne »
Sad sam došao u Zadar i išao sam pogledati limun koji raste odmah do zgrade di stanujem. To je 100 metara do mosta, ali limunu su svi listovi sprženi od hladnoće. Za grane se još ne vidi. Za usporedbu prošle godine su mu se smrzle najtanje grančice oko 30-tak cm dužine i listovi na njima. Bio je bez zaštite, ali ga zgrade štite sa svih strana. Iza njega su dvije mandarine i njima nije ništa.
U najgorim se vremenima nalaze najbolje prilike.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #438 u: Veljače 23, 2012, 19:27:37 poslijepodne »
Dobro ih je očešalo, ovdje je one mandarine po Rijeci samo okrznulo, većih šteta nema  :thumb_up:
Carpe diem

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #439 u: Veljače 23, 2012, 20:16:10 poslijepodne »
Dalmatinka,što će izaći iz tog sjemena tko zna,možeš dobiti isti takav limun,a može izaći i nešto sasvim drugačije.Taj limun je stvarno poseban,bilo bi zanimljivo saznati koje mu je porijeklo,iz koje sorte ili vrste citrusa je ponikao.Za dobiti plod treba malo pričekati, bar 7-8 godina,ali vjerujem da bi se trud isplatio.
bvb

Offline dalmatinka

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #440 u: Veljače 23, 2012, 20:38:46 poslijepodne »
Pojma nemam koja sorta samo garantirano znam da je iz ploda  koji sam dobila od časni benediktinki, posijano oko desetak  sjemenki dva nikla.

Offline __ivica

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #441 u: Veljače 23, 2012, 20:53:25 poslijepodne »
Dalmatinka,
To bi mogao biti četrun kojega spominju ovdje:
http://www.jutarnji.hr/kod-benediktinki-rastu-limuni-od-1-3-kilograma/209743/

Offline dalmatinka

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #442 u: Veljače 23, 2012, 21:37:53 poslijepodne »
Daaa, to je taj! Samo negdi sam vidila sličicu četrun-limuna prerezanog napola i on ima jako debelu koru, ovom kojeg sam ja dobila recimo da je bila malo deblja nego u nekih kupljenihplodova.

Offline __ivica

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #443 u: Veljače 23, 2012, 22:23:25 poslijepodne »
Da, taj izgleda ima soka, kažu i do 9 decilitara iz ploda teškog do 1.3 kg. To je i mene začudilo pošto četrun t.j. Citrus medica ima obično debelu koru i malo soka.  Inače, kakav je sok u usporedbi sa sokom običnog limuna ?
Vezano uz tvoje prvo pitanje:
Citat:
...treba li na njih kalemiti kalemiti limun?
Ako želiš limun onda da.
Ako želiš četrun onda vjerojatno nije potrebno, u optimalnim uvjetima može procvjetati i ako je samo 3 godine star.
Nedavno je slična tema bila ovdje: http://citrus.forumup.org/viewtopic.php?t=7195&mforum=citrus
« Zadnja izmjena: Veljače 23, 2012, 22:29:12 poslijepodne od __ivica »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #444 u: Veljače 23, 2012, 22:56:46 poslijepodne »
Mislim da ovaj limun nije četrun.Za tri godine da procvjeta,to mi je malo nemoguće.Taj koji je to postigao kaže da je kod njega sezona rasta 10 mjeseci.ovdje je to nekih 5 mjeseci,što bi značilo da mu ovdje treba duplo više vremena da odraste?Govorim za Zadar.
bvb

Offline dalmatinka

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #445 u: Veljače 23, 2012, 23:41:29 poslijepodne »
Mislim da nema neke razlike glede soka, zapravo sok je poša u limun tortu, kora ušećerena a sjemenke u pitar. Ima ih dva i jedan će ostati kakav je a drugi hm? Valda  će se naći netko tko umije kalemit pa makar   "posudila" grančicu u časni.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #446 u: Veljače 23, 2012, 23:56:59 poslijepodne »
kalemiti se može na bilo što,na Poncirus trifoliatu ili na gorku naranču,a grančicu možeš i ukorijeniti,kao i ja lani.
bvb

Offline __ivica

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #447 u: Veljače 24, 2012, 07:41:33 prijepodne »
kalemiti se može na bilo što,na Poncirus trifoliatu ili na gorku naranču,a grančicu možeš i ukorijeniti,kao i ja lani.
Dalmatinka, i ja ti savjetujem ukorjenjivanje.
Bilo bi zanimljivo saznati više o tom stablu - što god da je. U članku piše "sestra Ivana kaže da je autohtona hrvatska sorta."
Može li netko od vas svratiti tamo ? Uslikati stablo? Da li je sestra Ivana još tamo, smijem li ju nazvati?
Tko zna kako je stablo izdržalo ovu zimu, ako je četrun - oni su osjetljiviji od limuna, a onaj limun čiju je sliku pustio daniel108 ne izgleda dobro - blago rečeno. :icon_sad:
Ako je moguće i ja sam zainteresiran za komadić grančice  :0648:
Ako ste za, predlažem da otvorimo novu temu, nešto kao "Citrus časnih sestara benediktinki" i nju s vremenom dopunjujemo informacijama...

Mislim da ovaj limun nije četrun.Za tri godine da procvjeta,to mi je malo nemoguće.Taj koji je to postigao kaže da je kod njega sezona rasta 10 mjeseci.ovdje je to nekih 5 mjeseci,što bi značilo da mu ovdje treba duplo više vremena da odraste?Govorim za Zadar.
Za Laaz-a (tog tipa tamo) malo je toga nemoguće. Kod mene je sezona rasta oko 6 mjeseci, trebalo bi mi barem 5 godina, ako ne i više...
Trava, kako samo 5 mjeseci za Zadar?  Meni se čini da bi vi tamo mogli imati 7, a uz par 'staklenik' trikova za mala stabla dogurati bar do 9.

Offline dalmatinka

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #448 u: Veljače 24, 2012, 09:19:32 prijepodne »

Misliš na granćicu limuna koju bi "posudila" od sestara da nju ukorijenim? Kako, u hormon ili bez? u koje vrime?

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #449 u: Veljače 24, 2012, 09:24:09 prijepodne »
mislim da je taj čovjek iz Južne Karoline pretjerao sa 10 mjeseci sezone rasta, ako mu limuni tamo rastu. Tamo se limuni znaju smrznuti i na Floridi, a Južna Karolina je granično područje i za naranču, a kamoli za limun.
Tamo zna biti jako hladno zimi radi nesmetanog prodora hladnog zraka iz Kanade. Npr. apsolutni minimum za New orleans koji je dosta jugozapadnije od Južne Karoline je -15. MOžda ta Karolina ima neku mikroklimu radi gorja Apalačian, tko će ga znat.
Baš me zanima koja je to vrsta, limun ili četrun i di je taj samostan u Zadru. MOm stricu iz Zadra su se, isto kao i Danijelu limuni smrzli, ali narančama i mandarinkama nije ništa.
Još me zanima da li je to stvarno autohtona hrv. sorta limuna. da li uopće postoji ijedna autohtona hrvatska sorta limuna. Sve ove najpoznatije su talijanske, španjolske, kineske...