Autor Tema: filifere u nevolji:)  (Posjeta: 4390 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ravenala

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
filifere u nevolji:)
« u: Siječnja 31, 2014, 01:40:11 prijepodne »
molim za savjet. dobila sam na poklon 5 filifera u jednoj saksiji,visine oko 1m. sta mislite ima li sanse da ih razdvojim a da ih ne upropastim? ako ne kakve su im sanse da tako rastu?

Offline ravenala

• Washingtonia
  • *
Odg: filifere u nevolji:)
« Odgovori #1 u: Siječnja 31, 2014, 01:59:13 prijepodne »
znam da je losa slika al valjda ce posluziti :)

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
« Odgovori #2 u: Siječnja 31, 2014, 02:01:24 prijepodne »
možeš da ih razdvojiš al tek na proljeće

Offline ravenala

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #3 u: Siječnja 31, 2014, 02:03:50 prijepodne »
mislis da cu im moci razdvojiti korijenje bezbjedno? ne bih da ih unistim,zaljubila sam se u njih  :icon_mrhappy: :0648:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Siječnja 31, 2014, 06:39:10 prijepodne »
Pa mnogi od nas su pokušavali sa odvajanjem ovakvih kupovnih washingtonia i mogu reći sa polovičnim uspjehom.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Siječnja 31, 2014, 09:05:46 prijepodne »
Ne znam zašto ih uopće i sade nekoliko u istu posudu. Proizvođač bi trebao znati da će im se korijenje zaplesti i da će biti problema sa njihovim razdvajanjem.
USDA zone: 7a

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #6 u: Siječnja 31, 2014, 10:22:07 prijepodne »
Ako razdvajanje i uspe, Washingtonije ce se jako dugo oporavljati od traume. Najbolje biraj najjacu a ostale iseci do zemlje. Washingtonije inace jako brzo rastu i odlicno klijaju, ako ti treba jos primeraka uvek mozes posaditi seme, a one ce doci do tog stadijuma za godinu-godinu i po.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #7 u: Siječnja 31, 2014, 10:23:04 prijepodne »
Ne znam zašto ih uopće i sade nekoliko u istu posudu. Proizvođač bi trebao znati da će im se korijenje zaplesti i da će biti problema sa njihovim razdvajanjem.

Proizvodjaca bas zabole ona stvar, njemu je cilj da proda nesto u saksiji sto izgleda primamljivo, a sta ces ti posle sa tim, to njih ne zanima.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline psihic

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Siječnja 31, 2014, 10:43:01 prijepodne »
Ja sam razdvajala Kanarke koje su bile i nesto starije . Kada sam ih kupila samo sam znala da je to neka palma . Mislila sam jedna  a bila su tri listica . Posle se ispostavilo da su tri zasadjene vrlo blizu . Kada su palme imale po tri - cetiri reckava lista i kada su stabla vec pocela da se "guraju " , meni je palo na pamet da ih razdvojim . Tada je imala bar metar i u sirinu i u visinu . Nazalost  korenje je bilo tako isprepletano da sam morala da skinem svu zemlju sa njega da ih raspetljam . Svaku sam posle zasadila posebno ali su sve "cvrknule" , samo su pocele da se suse i ostala sam bez ijedne . Zato mislim da je  stvarno bolje da jednu ostavis , kao sto Xenox rece ,a da ostale iseces kako ne bi rizikovala da prodju kao moje .  :misli:

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #9 u: Siječnja 31, 2014, 10:54:33 prijepodne »
Ja sam kupila velike washingtonije , razgrnula malo ih od zemlje (ali ne skroz), rasadila (radio je i nož jer su bile skroz srasle) i 3 velike i jedna manja i sve su preživile. Bitno da svaka dobije dobar komad korjenove "grude) Ostale su ispocetka bez listova kao reakcija na presađivanje (što je uredu) bitno je da je sam vrh zelen. U roku 3 mjeseca, sve su se oporavile, potjerale i sad su potpuno ok! Washingtoije su lakđe za presađivanje (bar meni) nego palme iz roda phoenixica, mada kad su sve u posudama, ne bi trebalo biti velikih problema. Presađivala sam nedavno i veliku armatu, (koje su navodno notorno osjetljive) isto bez frke. Kljucno je da oslobodiš korijen pažljivo, uz što manje štete, zaliješ samo jednom u novoj posudi i stavi di nema direktnog svjetla. I NE diraš, NE premještaš, NE prihranjuješ i NE zaljevaš više. Pusti je/ih na miru, dok ne vidiš da su opet krenule.  Kad su osjetljive a ljudi krenu prčkat (od brige/ljubavi) po njima, mogu napravit samo više zla.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #10 u: Siječnja 31, 2014, 11:01:10 prijepodne »
U veini poslova vezanih za biljke, a palme narocito vrijedi ona "Strpljen-spašen", mada to može biti izluđujuće, narocito kod slučaja kad se biljka oporavlja npr. nakon gubitka listova, klijanja, sijanja štogod. Moj savjet je daj im šansu i daj im vremena, ako si ih, kao što kažeš, jako zavolila.  :sretan:
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #11 u: Siječnja 31, 2014, 11:06:46 prijepodne »
 :thumb_up:
bvb

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #12 u: Siječnja 31, 2014, 12:34:01 poslijepodne »
polahko ispereš svu zemlju sa korijena i lagano razdvajaš i ako oštetiš malo korijen neće bit problema barem ja nisam imao problema sa washingtonijama a uvijek sam korijen oštetio prilikom presađivanja

Offline ravenala

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #13 u: Siječnja 31, 2014, 16:47:36 poslijepodne »
hvala vam puno,divni ste :) pa nista,probacu ih razdvojiti,nadam se da nisu bas srasle  :icon_neutral: ako bude zapelo ostavicu najjacu pa nek raste... hvala vam jos jednom

Offline joze94

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Siječnja 31, 2014, 19:45:06 poslijepodne »
ja sam odvajao howeea i sve rastu.