Autor Tema: Lokacija Kistanje, projekt: W.Filifera(valjda), zona 8b(najvjerovatnije)  (Posjeta: 4126 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

gringo

• Gost
Lokacija Kistanje, projekt: W.Filifera(valjda), zona 8b(najvjerovatnije)
« u: Veljače 24, 2014, 01:40:12 prijepodne »
Posadjena u Avgustu, kao jedna od 4 iz jednog pitara stara oko 2 god ,holandska firma, izguglao sam seriju i pise Filifere, valjda i jeste, ovo je slikano juce, zastita je pokusana ali je odnjela bura :cool: izdrzala je u Kninu je bilo -7.5 pa predpostavljam da je i ona trpila-5 oko bar jer na buristu je,,, Uklonio sam suve i ostecene vrhove listova i 2 grancice,,, susjedov trahij 9metara ko razvodni stub visok :cool:,moja odbijenica, s sela stara godinu,, masline u basti razlicitih sorti,, imam jos i Kumquat, sticen bez, ostecenja.
« Zadnja izmjena: Veljače 24, 2014, 01:44:40 prijepodne od gringo »

gringo

• Gost
Odg: Lokacija Kistanje, projekt: W.Filifera(valjda), zona 8b(najvjerovatnije)
« Odgovori #1 u: Veljače 24, 2014, 01:50:58 prijepodne »
zasad ziva, udebljala se, troduplo, ali nije narasla centa visina oko 40 cm..., sto vidite latice to badem polako odbacuje cvijet, stvara plod. :sun:, ako na naidje mraz pa ga zezne, inace Washka nek ceka proljece, dobice prihranu, bolje da je ne forsiram jos :misli:

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #2 u: Veljače 24, 2014, 08:41:37 prijepodne »
Zanimljiva lokacija, imamo jednog povremenog člana iz Drniša, koji je također pokušao sa raznim palmama. Filifera mi se čini prava.

gringo

• Gost
« Odgovori #3 u: Veljače 24, 2014, 09:00:55 prijepodne »
da bas sam gledao za Drniš, zapravo bio sam u Drnišu vise puta :icon_mrhappy: Kistanje su ista zona mozda malo toplije ima stogodisnjih maslina, blizina Krke i drage, sigurno najuvucenija u kopno suma Crnike, te nizi i otvoreniji prema moru za 80tak metara, ali ko zna, jedino se zvanicno mijerilo dok je bio sud, za vrijeme Kraljevine, tad je 29' izmjereno -16 u podne i bure znaju biti jake i moja lokacija je vise mislim 8-b prema a, zbog bure a od zimzelenog rastinja tek po koja Brnistra i krzljava Zelenika :thumb_down: bice zanimljivo posmatrati razvoj u svakom slučaju, ima visokih i starih Trahija od 7+metara i puno novih malih, ali vidjecemo mozda sam ga prerano ,,ošišao,, :cool:

gringo

• Gost
« Odgovori #4 u: Veljače 24, 2014, 10:32:39 prijepodne »
odstranjeno promrzlo koplje, bura tog dana, srecom oškarana maslina 3god. isti vrt ...

gringo

• Gost
« Odgovori #5 u: Ožujka 22, 2014, 10:27:26 prijepodne »
možda i Butia kakva uskoro :thumb_up:,  na pravoj lokaciji. :sun:

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #6 u: Ožujka 22, 2014, 16:59:46 poslijepodne »
Kistanje je sigurno (a ne 'vjerojatno' - može se izbaciti iz predugog naslova) prava zona 8b, što osim oskudnih i kratkih meteo-podataka još jasnije i sigurnije dugoročno baš dokazuju okolne divlje šume i šikare štu tu same rastu stoljećima, - a podjednake su kao oko Drniša, Imotskog, Dobrinja (unutar Krka), itd. Nažalost - oko ova naša druga 3 mjesta u zoni 8b, W. filifera već godinama dugoročno vani ne izdrži, možda tek par blažih zima a onda nastrada (bez zaštite) za prve žešće zime s minusima.
 :zbunjen: :misli: :icon_question:
Tako je dugoročno proban njen uzgoj i na sličnom Krku (Dobrinj: 8b i Baška-granica: 8b/9a), ali uvijek ponovo bar svakog desetljeća ova zimi bar jednom nepovratno promrzne. Na Krku sam ovu dugoročno isprobavao već kroz pedesetak godina i bar uz dobru pasivnu zaštitu one manje (ne previsoke) nekako i prezime uz slabije štete: Meni je baš ova vrlo privlačna zato, jer inače tu od svih isprobanih palmi upravo W. filifera bez posljedica najbolje podnosi jaču posolicu i olujni vjetar - ali uglavnom zimi nikako ne izdrže povremene kritične mrazove ispod nekih  -7/-8C.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

gringo

• Gost
« Odgovori #7 u: Ožujka 22, 2014, 18:55:17 poslijepodne »
Da svjestan sam rizika, :misli:omogućiu joj zaštitu ako mognem barem od vlage da pa doklen ide :cool: tu mi je i izazov, ako ništa staviću Butiu i neki Phoenix ali veći, ova mala mi je posebno interesantna jer bez, zaštite na burištu i vlagu je uz sitnija oštećenja izgurala inače pisao sam ranije jedna od 4, iz pitara, kupljenih u cvjecari na akciji u 8 mijesecu, bila je tanka, sa 3lepeze svega, uglavnom nije narasla u visinu ali se udebljala bar 3-4puta :sun:, da u pravu si 8b mada od drvenastih zimzelenih elemenata, ima u šikari tek pokoja zelenika(kržljava) i brnistra ovo je oko 500m od ali toplije imaju stare i velike zelenike, , nešto dalje ima i šuma crnike, a Lovora tek ima oko vode, blize Krke..sto se samog mijesta tiče ovo je najstarije stablo, Krvavica stara bar 300god i ima tradiciju, zapravo..''Šampionska ulja Masline Split 2014. ... Krvavica – Milan Ognjenović - Kistanje,, najbolje sortno u zemlji. Suma sumarum bio sam skeptik, ali potefi se blaga zima pa doklen izdrži :sun:  :thumb_up:

gringo

• Gost
« Odgovori #8 u: Travnja 21, 2014, 18:09:13 poslijepodne »
Pozdrav :sun: palmoljubci, bio sam na kratko, u Kistanjama i zabilježio promjene nakon 2 mj. malo je i pognjoio, ukratko dobila je 10cm visine i prvu veću lepezu.
,
,

...ukratko, to je to, evo i slike mlade mandarine u cvatu

gringo

• Gost
« Odgovori #9 u: Travnja 21, 2014, 18:13:19 poslijepodne »
I Kumqvat kao da se suši mada, ima vlage. Mora da je deficitaran u nekom elementu, ali vidjećemo.

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #10 u: Travnja 21, 2014, 18:18:31 poslijepodne »
Odlicno gringo! Samo napred filifera me je odusevila a i vockice  :icon_mrhappy:

Chambery

gringo

• Gost
« Odgovori #11 u: Travnja 21, 2014, 18:24:46 poslijepodne »
 :thumb_up: hvala bratac, pokušaću naići češće da vidim šta se zbiva, i možda povećati kolekciju, sad ako se ostvari obećanje o obnovi(bar jednog djela krova), bice relativno zaštićeno od bure tad bi se moglo eksperimentisati tek :sun: