Autor Tema: Lantana (Lantana sp.)  (Posjeta: 3671 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Lantana (Lantana sp.)
« u: Ožujka 09, 2014, 11:58:54 prijepodne »
Lantana je rod biljaka iz porodice Verbenaceae u koji pripada 150 vrsta. Kod nas je najčešća Lantana camara To je cvjetajući vazdazeleni grm koji cijelo ljeto krasi otvorene prostore. Potječe je iz Južne Afrike a zanimljivo je da cijela biljka ima miris sličan mirisu limuna. Vrlo zanimljiva osobina lantane je da mijenja boju cvjetova jer se starenjem cvijeta pigmenti nagomilavaju i cvjetovi poprimaju tamnije nijanse. Dobro podnosi orezivanje i sama odbacuje ocvale cvjetove i osušeno lišće. Podnosi direktno sunece. Listovi su kopljastog oblika, nareckani i hrapavi, oblikom podsjećaju na mačji jezik. Cvjetovi cjevastog oblika formiraju cvasti a poslije cvjetanja ostaje grozd zelenih bobica koje kasnije potamne. U bobicama je sjeme ali se biljka obično razmnožava reznicama. Cjvetovi mogu biti crveni, narančasti, bijeli, žuti, ljubičasti i višebojni. Traži mnogo vode. Nedostatak vode nagovještava uvelim izgledom, a u slučaju viška vode odbacuje listove. U slučaju potrebe orezuje se i ljeti u fazi rasta a obavezno u proljeće prije presađivanja. Može prezimjeti u svjetlim i u mraćnim prostorijama na temperaturi od 5 do 10 °C. U zimskom periodu se malo zalijeva, tek toliko da zemlja ne bude suha. Biljka koja tijekom zimovanja odbaci listove i djeluje suho na proljeće sporije kreće u vegetaciju.

« Zadnja izmjena: Ožujka 09, 2014, 12:10:56 poslijepodne od palmofan »
USDA zone: 7a

Offline trava

• Administrator
    • Email
Odg: Lantana (Lantana sp.)
« Odgovori #1 u: Ožujka 09, 2014, 16:24:43 poslijepodne »
Lijep grm ali meni nije drag,imao sam je u vrtu i jedva sam je iskorijenio,tisuće klijanaca,nemoš se odbraniti.
bvb

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #2 u: Ožujka 09, 2014, 17:33:36 poslijepodne »
Da i ovdje u Dubrovniku je podivljala.
Postala je skoro kao korov.

Ali i meni je lijepa, samo da nije toliko invazivna.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #3 u: Ožujka 09, 2014, 19:25:20 poslijepodne »
Da li bi te mogle preživit na kontinentu? Makar se obnavljale iz sjemena il štogod...
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Ožujka 09, 2014, 21:14:44 poslijepodne »
U Dalmaciji se lantana brzo širi jer joj očito odgovaraju klimatski uvjeti. S obzirom na njenu osjetljivost na hladnoću mislim da nema šanse na kontinentu bez nekakve radikalne zaštite koja bi uključila grijanje. Možda bi se mogla uzgajati kao jednogodišnja biljka, pa da se svako proljeće nanovo sadi, ali meni bi bilo žao to raditi.
USDA zone: 7a

Offline voki

• Phoenix
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujka 11, 2014, 15:33:24 poslijepodne »
Ja lantane sadim u proleće u baštu, u jesen ih vadim i prezime u podrumu bez svetla, zatrpane u pesak.

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Srpnja 16, 2014, 10:35:13 prijepodne »
evo mojih lantana uzivaju na jakom suncu

USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #7 u: Rujna 01, 2014, 16:21:01 poslijepodne »
Lantana ovog ljeta iznikla u mom vrtu. Vjerojatno vjetar ili ptice donijeli sjeme. :icon_smile:

« Zadnja izmjena: Rujna 01, 2014, 16:21:22 poslijepodne od Cikas »