Buduci sam ovih dana posjetio opet Karachi, koji stvarno predstavlja raj za palme, ali i druge subtropske biljke, odlucio sam podjeliti jednom slikovnom reportazom s vama ono sto sam u tih par dana posjete uspio zabiljeziti, nazalost samo iPhone-om. Moram odmah reci da nazalost nisam neki strucljak u raspoznavanju i imenima, ali vjerujem da ce te vi sve puno bolje od mene znati prepoznati i imenovati.
Pa da krenemo sa okolisom kuce u kojoj sam boravio i palmam i nekim drugim biljem u samom naselju, koje se nalazi cca 5 min od centra Karachi-a. Moram otvoreno reci da nebiste stekli krivi dojam, da je cijeli Karachi takav, radi se o rezidencijalnoj cetvrti. Ali mogu potvrditi da isto tako na tisuce palmi je po cijlom gradu i okolici jer je to jednostavno glavna biljka i glavna stabla bilo u bogatim bilo u siromasnim cetvrtima. Iz ostatka grada nemam fotki iz vrlo objektivnih razloga, s obzirom da setnja stranca po takovim djelovima grada, pa cak i po centru nikako nije preporucljiva zbog sigurnosnih razloga.
Jedna ja mislim Archontophoenix Cunninghamiana kojeg u ovoj cetvrti ima stvarno na stotine i ocito je jako popularan

Najcesca palma u Karachi-u, u susjednom dvoristu, kokosica

Mozda nije na odmet napomeniti da se ovdje pojavljuju dva godisnja doba, to je vlazno i susno razdoblje, susno razdoblje pocinje negdje od studenog i u prosincu i sjecnju bude nesta hladnije, odnosno cca recimo minimumi prosjecno oko 12 C. Susni period traje do kraja srpnja/pocetak kolovoza kada pocinje vlazni period koji je u na celu topliji ali i sa gotovo stalno 90-100% vlage. Pod toplije mislim temp oko 40 C i preko.
Na ulazu u kucu pored kolnog ulaza opet dvije male Archontophoenix Cunninghamiana

rekao sam da ih vole

Mlada Dactylifera i puno mladih palmica u loncima kod prvog susjeda (ovo sve stoji tako na ulici otvoreno) Inace dactylifera je muska i upravo zacrsava sa cvjetanjem.
Inace plan je bio da posjetim veliku plantazu datulja 50-60 km sjevernije od Karachi-a, ali nazalost poslovne obveze mi nisu dopustile da to i realiziram

Mlade kokosice

Posebno me u krugu dojmilo ovo dvoriste, u kojem ima stvarno divnih palmi, a ono sto me najvise obradovalo da vidim uzivo je Ravenala Madagascariensis, mada koliko ja znam nije iz roda palmi ali je stvarno dojmljiva i ogromna. Temperature trenutno u Karachi-ju su oko 30C. Uzivajte !

nastavice se, vrijeme je za reklame ....