Autor Tema: Karachi, Pakistan (ozujak 2014.)  (Posjeta: 9582 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Karachi, Pakistan (ozujak 2014.)
« u: Ožujka 15, 2014, 13:48:54 poslijepodne »
Buduci sam ovih dana posjetio opet Karachi, koji stvarno predstavlja raj za palme, ali i druge subtropske biljke, odlucio sam podjeliti jednom slikovnom reportazom s vama ono sto sam u tih par dana posjete uspio zabiljeziti, nazalost samo iPhone-om. Moram odmah reci da nazalost nisam neki strucljak u raspoznavanju i imenima, ali vjerujem da ce te vi sve puno bolje od mene znati prepoznati i imenovati.
Pa da krenemo sa okolisom kuce u kojoj sam boravio i palmam i nekim drugim biljem u samom naselju, koje se nalazi cca 5 min od centra Karachi-a. Moram otvoreno reci da nebiste stekli krivi dojam, da je cijeli Karachi takav, radi se o rezidencijalnoj cetvrti. Ali mogu potvrditi da isto tako na tisuce palmi je po cijlom gradu i okolici jer je to jednostavno glavna biljka i glavna stabla bilo u bogatim bilo u siromasnim cetvrtima. Iz ostatka grada nemam fotki iz vrlo objektivnih razloga, s obzirom da setnja stranca po takovim djelovima grada, pa cak i po centru nikako nije preporucljiva zbog sigurnosnih razloga.

Jedna ja mislim Archontophoenix Cunninghamiana kojeg u ovoj cetvrti ima stvarno na stotine i ocito je jako popularan

Najcesca palma u Karachi-u, u susjednom dvoristu, kokosica

Mozda nije na odmet napomeniti da se ovdje pojavljuju dva godisnja doba, to je vlazno i susno razdoblje, susno razdoblje pocinje negdje od studenog i u prosincu i sjecnju bude nesta hladnije, odnosno cca recimo minimumi prosjecno oko 12 C. Susni period traje do kraja srpnja/pocetak kolovoza kada pocinje vlazni period koji je u na celu topliji ali i sa gotovo stalno 90-100% vlage. Pod toplije mislim temp oko 40 C i preko.
Na ulazu u kucu pored kolnog ulaza opet dvije male Archontophoenix Cunninghamiana  :mrgreen: rekao sam da ih vole

Mlada Dactylifera i puno mladih palmica u loncima kod prvog susjeda (ovo sve stoji tako na ulici otvoreno) Inace dactylifera je muska i upravo zacrsava sa cvjetanjem.
Inace plan je bio da posjetim veliku plantazu datulja 50-60 km sjevernije od Karachi-a, ali nazalost poslovne obveze mi nisu dopustile da to i realiziram  :icon_sad:

Mlade kokosice

Posebno me u krugu dojmilo ovo dvoriste, u kojem ima stvarno divnih palmi, a ono sto me najvise obradovalo da vidim uzivo je Ravenala Madagascariensis, mada koliko ja znam nije iz roda palmi ali je stvarno dojmljiva i ogromna. Temperature trenutno u Karachi-ju su oko 30C. Uzivajte !

nastavice se, vrijeme je za reklame ....  :mrgreen: :mrgreen:

« Zadnja izmjena: Ožujka 17, 2014, 19:47:04 poslijepodne od branimir »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
Odg: Karachi, Pakistan (ozujak 2014.)
« Odgovori #1 u: Ožujka 15, 2014, 13:52:27 poslijepodne »
Sjajne slike. :thumb_up: Hocemo josss :lol:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Ožujka 15, 2014, 14:07:16 poslijepodne »
Odlična reportaža, Karachi je pravi tropski raj.:sretan: Da li ti kokosi koji tamo rastu daju normalne plodove ili su im plodovi zbog sušnog razdoblja slabije kvalitete?
USDA zone: 7a

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Ožujka 15, 2014, 14:14:20 poslijepodne »
Hvala Marko, ali mi idemo dalje s ovom nasom setnjom po Karachi-u. Ono sto je po cijelom gradu vise nego ocito je ta kultura sadjenja palmi, jer gotovo da nisam vidio palme u gradu koje su izgledale kao samonikle.

Nastavljamo sa jednim mladim Phoenix Roebelenii ako se ne varam

Pogled s krova

Na kokosicu i Adonidia-e

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Ožujka 15, 2014, 14:27:03 poslijepodne »
Palmofan, ja sam probao i koliko su mi rekli najnormalnije radjaju i oni ih i drze po dvoristima zbog plodova. Evo pogledaj, ovo su neki zaostali neobrani, a ovi drugi su snimljeni kada sam bio prethodni puta u listopadu za vlaznog perioda. Tada sam ih i po ulicama vidjao na hrpama kako ih prodaju.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujka 15, 2014, 14:30:02 poslijepodne »
Ova druga mi od nekud poznata :misli:. A da to je Savarova avatar slika :lol: :thumb_up:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Ožujka 15, 2014, 14:49:21 poslijepodne »
Malo misunga  :mrgreen:

Ono sto je interesantno da ovako hrpe pitara stoji vani na ulici, vjerojatno zato sto svima sve raste ko ludo  :mrgreen: Neki cikas koji nism stigao istrazivati koje vrste!

Da nebi mislili da cikasi tamo samo u pitarima rastu evo malo i vanka  :mrgreen:

Inace Cicas Revoluta-e ima stvarno koliko hoces posvuda.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Ožujka 15, 2014, 15:12:25 poslijepodne »
Moram reci da se covjek sa tom okolinom strasno brzo stopi, meni je u roku 24 sata postalo normalno da su palme posvuda oko mene i kud god krenem (ocito je to okruzenje u kojem se osjecam domaci  :mrgreen:), pa ti jednostavno dosadi slikati stalno, a i moram priznati da su me Pakistanci prilicno bijelo gledali, sto ponekad nije bilo bas ugodno jer nikad neznas sta misle odnosno kako ce reagirati kad mu dodjes pred kucu i snimas  :mrgreen:
Malo panorame

A sada nesto bilja koje mi se svidjelo ali nisu palme. Moram napomeniti, da sam zadnji dan obisao i nekoliko rasadnika u Karachi-u i gdje sam isto vidio ovakovog drveca/ grmlja

Pored ostalog u ovoj zemlji kriketa i mnogoljudnosti moram primjetiti vrlo lijepu arhitekturu modernih kuca. Karachi je inace pun i starih dvoraca i ogromnih parkova okolo, buduci je nekadasnja Pakistanska prijstoljnica i sjediste kralja. Nazalost ovaj puta sam samo u autu proletio kroz taj dio, nadam se sljedeci puta i detaljniji obilazak tog podrucja, sto ce biti mozda tema neke druge reportaze, ako bude interesa forumasa.

Nevjernima ako misle da je na sljedecoj fotki "konstrukcija biljke" umjetna moram ih razocarati  :mrgreen: prirodno ali stablo formirano uz asistenciju covjeka  :mrgreen: Odnosno ako sam dobro shvatio radi se o 4 biljke

Otvaram raspravu,  :mrgreen: pa ako bude interesa mozemo preci na pregled po rasadnicima

« Zadnja izmjena: Ožujka 15, 2014, 16:05:22 poslijepodne od Savar »

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Ožujka 15, 2014, 17:23:26 poslijepodne »
Kako je lepooooo.....uf,ja da sam posetio Karaci nakupio bih semena pa ako treba i da dam mito zaposlenim u inspekciji na aerodromima..... :rofl: :rofl: :lol:

Offline joze94

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #9 u: Ožujka 15, 2014, 19:54:56 poslijepodne »
Super reportaza, samo nastavi sa fotkama

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #10 u: Ožujka 15, 2014, 20:32:02 poslijepodne »
Odlična reportaža Savar! Svakako očekujemo još :mrgreen:
 :thumb_up:
Prva i treća slika su Dypsis Lutescens i Adonidie Merrilli.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Ožujka 16, 2014, 05:52:08 prijepodne »
Dalmatiansoap, shvatio sam i ja nesto kasnije da su to Adonidije. Hvala za korekciju.
AleKlo, hehe a ti si mislio da ja nisam trazio sjeme, itekako. Ali kao prvo nije sezona da ima sjemena ispod, trazio sam ja. A u rasadnicima ne prodaju sjeme. Bila je jedna drugaa trgovina domacih sjemena ali na drugom kraju grada, BTW nisam spomenio, Karachi je grad od 18mil stanovnika. Na kraju je moj vozac zbog ogromnih guzvi, sjeo na motor i otisao tamo, naravno ja mu dao popis sa Latinskim nazivima. Kad on se vratio bez sjemena jer ovi nemaju nista po latinskim nazivima nego na Engleski nazivi.  :icon_sad: Tako da je i za mene bilo veliko razocarenje. Ali mi je vozac rekao da posaljem ili Engleske nazive ili slike i da ce naci nacina da mi posalje sjeme u Afghanistan.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Ožujka 16, 2014, 07:09:23 prijepodne »
Dakle krenimo u setnju rasadnicima.

Phoenix Roebelenii

« Zadnja izmjena: Ožujka 16, 2014, 07:25:34 prijepodne od Savar »

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #13 u: Ožujka 16, 2014, 08:11:26 prijepodne »
E, mrak!!!!  :sretan: Jedva čekam tvoje buduće reportaže.  :sun:
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #14 u: Ožujka 16, 2014, 11:02:08 prijepodne »
Oćemo još!!!Krasno,lijepa arhitektura,lijepo i sa ukusom uređeni vrtovi,vidi se tradicija uređenja vrtova istoka sa modernim štihom.Malo previše trimaju palme,nigdi sjemena :icon_sad:
bvb