Uh, ako je na Visu tako, možeš zamisliti kako je u sjeverozapadnim krajevima. Većini palmi koje imam je godilo ovo vrijeme, a ajmo reći da ostatku nije štetilo ili ne jako (barem kokliko sam mogao do sada primjetiti). Yucce, kaktusi, ovisno o vrstama, su patili i još uvijek pate. Usred ljeta sam imao problema (propale Opuntie basilaris, O.fragilisi), a sada se stvari sve više pokazuju (povučena sredina na Y. constricti, većina listova na Y. brevifoliama propala, pojavile se gljivice na jednoj Y. neomexicani, Agava neomexicana počela pokazivati promjene na listovima). Dodatan problem je što se zbog obilnih padavina i relativno tople zemlje javljala i magla puno ranije nego uobičajeno, zrak je zasićen vlagom, zemlja još više. Somkve ne dozrijevaju na uobičajen način nego ih se mora ubrati nešto ranije jer u suprotnom zbog količine vode pucaju, kao cvijet kad se rastvori. Spominjao sam prije da je zbog prethodne blage i vlažne zime, kao i cijele ove sezone koja je vlažna prava katastrofa s puževima 'balavcima' koji su se gostili (i još uvijek to rade) sa svim i svačim, a od egzota s kaktusima i mladim listovima na klijancima Yucca. Oni dani koje smo imali bez kiše su uglavnom bili muljavi i poluoblačni. Negdje sam na nekom od tv programa čuo da smo u Zagrebu zadnjih 6 suhih i sunčanih dana u komadu imali još u 6 mjesecu. Klimu u stanu ove godine nisam morao uopće paliti, a stan mi je okrenut na jug i nikakvo zelenilo me ne štiti. Ako netko iz ovih gornjih redova iščitava moju frustraciju s vremenom - dobro čita.
Nadam se da će se objaviti sumarni podaci za ovo ljeto i cijelu godinu te odstupanja u broju sunčanih sati te višak padavina koje smo 'prebacili' preko norme. Trenutno vani, ajmo reći sunčano.