Autor Tema: Vrijeme proljeće/ljeto 2014  (Posjeta: 17402 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Vrijeme proljeće/ljeto 2014
« Odgovori #480 u: Rujna 14, 2014, 22:03:08 poslijepodne »
u Dubrovniku sunčano, bez oblaka na nebu. :thumb_up:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #481 u: Rujna 16, 2014, 22:45:49 poslijepodne »
Suncano i toplo.

Temperatura +26*C :sun:

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #482 u: Rujna 16, 2014, 23:25:54 poslijepodne »
U petak opet,po ko zna koji put ovoga lita,jugo. Za vikend kiša. Volim kišu,ali...ovo je ludnica.
Nema lita ovoga lita. Mogli bi platit ovu zimu,ako i ona ne podbaci. Ako zima zezne a lito 2015-e bude ka ovo, *ebali smo ježa. Nema nam pomoći.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #483 u: Rujna 17, 2014, 09:02:16 prijepodne »
Uh, ako je na Visu tako, možeš zamisliti kako je u sjeverozapadnim krajevima. Većini palmi koje imam je godilo ovo vrijeme, a ajmo reći da ostatku nije štetilo ili ne jako (barem kokliko sam mogao do sada primjetiti). Yucce, kaktusi, ovisno o vrstama, su patili i još uvijek pate. Usred ljeta sam imao problema (propale Opuntie basilaris, O.fragilisi), a sada se stvari sve više pokazuju (povučena sredina na Y. constricti, većina listova na Y. brevifoliama propala, pojavile se gljivice na jednoj Y. neomexicani, Agava neomexicana počela pokazivati promjene na listovima). Dodatan problem je što se zbog obilnih padavina i relativno tople zemlje javljala i magla puno ranije nego uobičajeno, zrak je zasićen vlagom, zemlja još više. Somkve ne dozrijevaju na uobičajen način nego ih se mora ubrati nešto ranije jer u suprotnom zbog količine vode pucaju, kao cvijet kad se rastvori. Spominjao sam prije da je zbog prethodne blage i vlažne zime, kao i cijele ove sezone koja je vlažna prava katastrofa s puževima 'balavcima' koji su se gostili (i još uvijek to rade) sa svim i svačim, a od egzota s kaktusima i mladim listovima na klijancima Yucca. Oni dani koje smo imali bez kiše su uglavnom bili muljavi i poluoblačni. Negdje sam na nekom od tv programa čuo da smo u Zagrebu zadnjih 6 suhih i sunčanih dana u komadu imali još u 6 mjesecu. Klimu u stanu ove godine nisam morao uopće paliti, a stan mi je okrenut na jug i nikakvo zelenilo me ne štiti. Ako netko iz ovih gornjih redova iščitava moju frustraciju s vremenom - dobro čita.
Nadam se da će se objaviti sumarni podaci za ovo ljeto i cijelu godinu te odstupanja u broju sunčanih sati te višak padavina koje smo 'prebacili' preko norme. Trenutno vani, ajmo reći sunčano.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #484 u: Rujna 17, 2014, 09:53:23 prijepodne »
Ni kod mene ovo ljeto uopće nije bilo potrebe za paljenjem klima uređaja, iako nam je dnevni boravak okrenut jugu te je na udaru sunca. Tenda za zaštitu od sunca nam je ove godine bila sasvim dovoljna. Kod mene također smokve ne sazrijevaju dobro jer se raspucavaju. Stoga ih se treba brati poluzrele a u takve ipak nisu toliko ukusne kao kad su potpuno zrele, a mnoge su i crvljive. Ove godine je također i veliki napad bolesti i štetnika na svo bilje.
USDA zone: 7a

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #485 u: Rujna 17, 2014, 16:36:09 poslijepodne »
Danas sunčan i vruć dan. :thumb_up:

Samo bi dodao da su također i meni puževi, posebno skakavci problem. Čini se da i njima godi kišno ljeto.
Svaku biljku u vrtu su mi skakavci gricnuli.

I to postaje iritantno. Ajde da pojedu cijeli list, pa bi čovjek shvatio, nego svaki list malo gricnu i ostave. :bonk:
Jedino Bismarckiu, Braheu i Syagruse ne diraju. A posebno vole banane, archontophoenixe i trachycarpuse.
« Zadnja izmjena: Rujna 17, 2014, 16:37:16 poslijepodne od Cikas »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #486 u: Rujna 17, 2014, 22:01:47 poslijepodne »
Osim skakavaca i puzeva, komarci su kod mene alarmantni insekti. Ne moze se zivjeti od njih. :thumb_down:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #487 u: Rujna 17, 2014, 22:40:21 poslijepodne »
Osim skakavaca i puzeva, komarci su kod mene alarmantni insekti. Ne moze se zivjeti od njih. :thumb_down:

I toga ima kod mene, opet zbog vrta. Kako zaljevam vrt. Tako se stvaraju lokvice vode ispod pitara i komarci to obožavaju.
Čak su mi se i vretenca počela pojavljivati u vrtu. Možda previše zaljevam vrt. :icon_lol:

Ali kod mene se još i može izdržati. Doli u donjem djelu Trstena kraj potoka je neizdržljivo. Tamo su rojevi komaraca. Ne znam kako izdrže ljudi što žive doli odmah kraj potoka. :thumb_down:

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #488 u: Rujna 17, 2014, 23:27:27 poslijepodne »
Ovde konacno suv dan nadam se da ce tako i ostati i malo toplije  :icon_lol:

Chambery

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #489 u: Rujna 20, 2014, 05:00:09 prijepodne »
Pretezno oblacno jutro. Najavili su kisu ovaj vikend.
Temperatura trenutno +21*C

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #490 u: Rujna 20, 2014, 11:19:25 prijepodne »
I opet potop,neznam već koji po redu,moga bi lopoče po vrtu saditi :thumb_up:
bvb

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #491 u: Rujna 20, 2014, 12:34:38 poslijepodne »
Gledao sam danas u vijestima da je u Zadru palo jako puno kiše i da je u pojedinim ulicama sa slabijom odvodnjom pravi potop. Je li kod tebe poplavilo?
USDA zone: 7a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #492 u: Rujna 20, 2014, 13:31:52 poslijepodne »
U mom kvartu još nisu uređene ulice,pa tako ni odvodnja,pa dobar dio oborinskih voda za najjačih kiša ide jednim dijelom kroz moj vrt,sva sreća da je ispod mene puno niži teren pa voda brzo ode.Najgore je u gradu,na ravnim dijelovima uz more,pa još kad se pogodi visoka plima,voda jednostavno nema di oteći.
bvb

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #493 u: Rujna 20, 2014, 14:45:08 poslijepodne »
Kratko je trajalo lepo i suncano vreme vec danas je kisa opet pocela....  :icon_sad:

Chambery

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #494 u: Rujna 21, 2014, 18:07:58 poslijepodne »
Danas ok malo vise sunca nego oblaka.

Chambery