Autor Tema: Komiža pureview iliti "Sve i Svašta na Finkov način" dok ide, ide  (Posjeta: 116561 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Komiža pureview
« Odgovori #135 u: Kolovoza 06, 2014, 23:56:52 poslijepodne »
http://www.panoramio.com/photo/6876148
Je jako im paše voda

Da im ne paše, nebi rasle prirodno isključivo na takvim vlažnim područjima.

''Copernicia alba is a South American species of palm tree, which is found in the humid part of the Gran Chaco ecoregion in Bolivia, Paraguay, Colombia, Brazil (in the states of Mato Grosso and Mato Grosso do Sul) and Argentina (especially the province of Formosa, and less abundantly towards drier areas). They often, but not always, form dense single-species woodlands. Its common name in Spanish show the various colours (and technical qualities) that its wood and/or bark takes according to its environment: palma blanca, palma negra, palma colorada ("white", "black" and "red" palm, respectively). In Guaraní it is called caranday, "water palm". Its English trade name is wax palm or caranday wax palm (it belongs to the same genus as the Carnauba wax palm).''
« Zadnja izmjena: Kolovoza 06, 2014, 23:58:38 poslijepodne od Cikas »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #136 u: Kolovoza 07, 2014, 07:34:19 prijepodne »
C.alba se uvijek preporuča za sadnju u suhim vrtovima,vjerojatno ju je i toto sadio upravo iz tog razloga na takvo suho mjesto.
Sezonske poplave ne znače i osiguranu vlagu kroz cijelu godinu,mislim da su ta poplavna područja većim djelom godine više sušna.
bvb

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #137 u: Kolovoza 07, 2014, 13:23:27 poslijepodne »
C.alba se uvijek preporuča za sadnju u suhim vrtovima,vjerojatno ju je i toto sadio upravo iz tog razloga na takvo suho mjesto.
Sezonske poplave ne znače i osiguranu vlagu kroz cijelu godinu,mislim da su ta poplavna područja većim djelom godine više sušna.

Raste isključivo uz rijeke, gdje ima puno vlage. Na područjima gdje nema poplava ili rijeka nema ju.
Baš je ograničena na taj pojas uz rijeke, na područjima koja su konstantno vlažna.

Informirao sam se o njoj prije par mjeseci jer ju želim i ja nabavit. I svugdje piše ( bar gdje sam ja čitao ) da voli puno vlage, da joj se zemlja ne smije nikako osušiti između zaljevanja.
Zovu ju ''Vodena palma'' sa razlogom.

Mislim da Totov primjer to potvrđuje. Njegova se još stigne oporavit ako ju počne obilno zaljevati svaki ili bar svaki drugi dan. :icon_smile:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #138 u: Kolovoza 07, 2014, 15:08:36 poslijepodne »
Dave´s garden kaže suprotno,evo ti pa čitaj.Ako i raste uz vodu,neznači da ne trpi sušu.Kod tota su specifični uslovi,sigurno nema više od 20cm škaljevite zemlje i još je kraj betona.
http://davesgarden.com/guides/articles/view/3784/
« Zadnja izmjena: Kolovoza 07, 2014, 15:09:37 poslijepodne od trava »
bvb

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #139 u: Kolovoza 07, 2014, 22:04:35 poslijepodne »
Dave´s garden kaže suprotno,evo ti pa čitaj.Ako i raste uz vodu,neznači da ne trpi sušu.Kod tota su specifični uslovi,sigurno nema više od 20cm škaljevite zemlje i još je kraj betona.
http://davesgarden.com/guides/articles/view/3784/

Dave garden je pun grešaka. Istina ima tu korisnih stvari, ali daleko od toga da je najtočniji ( Ne slažem se ni sa tim u tekstu da je Bismarckia odlična za pustinjske uvjete. Iz svog iskustva mogu reći da Bismarckia najbolje raste kad dobija puno vode tijekom vrućina ).

http://www.palmpedia.net/wiki/Copernicia_alba

Totu su i ostale palme u istim uvjetima pa se puno bolje drže. Moje mišljenje je da joj definitivno fali vode. I čini se da je najosjetljivija palma od svih koje on ima na nedostatak vode i te sušne uvjete u njegovom vrtu ( Archontophoenix je također osjetljiv, ali njih vjerojatno obilno zaljeva jer mu zdravo izgledaju ).

Ja kad ju eventualno nabavim ću ju obilno zaljevati. :thumb_up:

« Zadnja izmjena: Kolovoza 07, 2014, 22:14:53 poslijepodne od Cikas »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #140 u: Kolovoza 07, 2014, 23:30:09 poslijepodne »
Odlika B.nobilis a i drugih palmi prilagođenih suhim uslovima jest ta da razvijaju jako dubok korijen.U našim,dalmatinskim uslovima,najčešće nemaju gdje razviti korijen,jer brzo udare u kamen,pa ih je potrebno zalivati.U svojim prirodnim staništima te palme uglavnom rastu na dubokim,pješćanim,aluvijalnim ili nekim drugim dubokim tlima na kojima mogu razviti dubok korijen i doći do vlage na većim dubinama.Onaj članak je pisao palmbob,i ako on kaže da je C.alba pogodna za suhi vrt onda je to sigurna stvar.
bvb

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #141 u: Kolovoza 08, 2014, 07:00:53 prijepodne »
Decki, osobno mislim da bi ovu raspravu trebalo prebaciti negdje drugdje. Sto se tice Bismarckie Nobilis ona je s Madagaskara, koji ima dva godisnja doba, vruce i kisovito od studenog do travnja i hladije i suho od svibnja do listopada. Dakle kako je Trava rekao raste na podrucju gdje je zemlja prilicno duboka rekao bi ipak vise humusna nego pjeskovita. Dakle ima mogucnosti razvoja dubokog korijena koji ju odrzva za vrijeme suhog perioda kada ta palma i uglavnom stagnira odnodno uspori svoj rast zbog ocuvanja stabla i postojecih listova. Cikas je u pravu kad kaze da palma najbolje raste kad se intenzivo zaljeva kada su vrucine, sto u ostalom i odgovara upravo vlaznom i vrucem periodu na Madagaskaru. Mislim da tu nema puno mudrosti.
 Sto se tice Toto-ve C.Alba kao sto i Trava rece, mislim da je problem njena lokacija, a osim toga moguce je da je korijen u ovoj fazi rasta plame dosao do stijene i dalje se slabo moze razvijati osim u sirinu. A zbog same blizine kamenog zidica i staze (ispod koje je vjerojatno pustila korijen) voda joj nestaje daleko prije nego ostalim palmama, a i stvara efekt "lonca".
 Cikas, nevjerujem da Toto nezna koliko zaljevati, a osim toga nevjerujem da Archontophoenix-a zaljeva vise od ostalih palmi kojima je podjednako potrebno vode.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #142 u: Kolovoza 08, 2014, 12:23:24 poslijepodne »
Bismarckia Nobilis raste u crvenom lateritnom tlu bogatom željezu u prirodnom staništu.
Najsličnije tlo nama dostupno tom je zemlja crvenica ''Terra Rossa''. Zato sam svoju posadio u kvalitetno ''Terra rossa'' tlo. Jer je najsličnije onom u njenom prirodnom staništu.

Lateritno tlo na kojem raste Bismarckia prirodno.

http://s26.postimg.org/p5ie8666f/Laterite_formation_on_gneiss_C_009.jpg

Mislim da Toto nema isti režim zaljevanja za sve palme. Vjerojatno one žednije vrste zaljeva češće.
Kako je Coperniciu Albu posadio u vrt sa kaktusima, možda ju tretira kao pustinjsku palmu, pa dobiva jako malo vode.

« Zadnja izmjena: Kolovoza 08, 2014, 12:52:11 poslijepodne od Cikas »

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #143 u: Kolovoza 08, 2014, 12:54:40 poslijepodne »
Super !

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #144 u: Kolovoza 09, 2014, 20:44:45 poslijepodne »
Kako je dobra !!!

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #146 u: Kolovoza 10, 2014, 19:20:22 poslijepodne »
Finko jel ovo na Visu?  :shocked: :sun: Prava Dacty! Ova je prilicno stara

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #147 u: Kolovoza 10, 2014, 20:02:19 poslijepodne »
Zamisli ovo imas u dvoristu... :thumb_up:

Slika je strava :cool:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #148 u: Kolovoza 10, 2014, 21:49:26 poslijepodne »
To je u unutrasnjosti otoka? Mislim da je ovu istu vec  prije netko slikao i stavio na forum - danijel ili adriano.Na Visu su nekada dominirale dactylifere sve do osnivanja rasadnika 1920-ih.Ima jako lijepih slika i razglednica starih dactylifera jos iz doba AU Monarhije.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #149 u: Kolovoza 11, 2014, 06:34:50 prijepodne »
Ova Dacty je na otoku Biševo(Modra špilja). To je otok 5 milja točno ispred Komiže. Ja sam bio već jednom stavio njenu sliku,ali se nije ovako jasno vidila.