Decki, osobno mislim da bi ovu raspravu trebalo prebaciti negdje drugdje. Sto se tice Bismarckie Nobilis ona je s Madagaskara, koji ima dva godisnja doba, vruce i kisovito od studenog do travnja i hladije i suho od svibnja do listopada. Dakle kako je Trava rekao raste na podrucju gdje je zemlja prilicno duboka rekao bi ipak vise humusna nego pjeskovita. Dakle ima mogucnosti razvoja dubokog korijena koji ju odrzva za vrijeme suhog perioda kada ta palma i uglavnom stagnira odnodno uspori svoj rast zbog ocuvanja stabla i postojecih listova. Cikas je u pravu kad kaze da palma najbolje raste kad se intenzivo zaljeva kada su vrucine, sto u ostalom i odgovara upravo vlaznom i vrucem periodu na Madagaskaru. Mislim da tu nema puno mudrosti.
Sto se tice Toto-ve C.Alba kao sto i Trava rece, mislim da je problem njena lokacija, a osim toga moguce je da je korijen u ovoj fazi rasta plame dosao do stijene i dalje se slabo moze razvijati osim u sirinu. A zbog same blizine kamenog zidica i staze (ispod koje je vjerojatno pustila korijen) voda joj nestaje daleko prije nego ostalim palmama, a i stvara efekt "lonca".
Cikas, nevjerujem da Toto nezna koliko zaljevati, a osim toga nevjerujem da Archontophoenix-a zaljeva vise od ostalih palmi kojima je podjednako potrebno vode.