Danas bio nakon dugo vremena u tom vrtnom centru da vidiim što ima tamo. I sve što mogu reći jest, strava i užas.
Koja nebriga za palme, koji užas od palmi.

Također sam potvrdio da su oni glavni krivci za širenje palmine pipe i palmina moljca po Hrvatskoj. Više o tome dolje.
Prvo što sam primjetio su velike palme vani u pitarima za prodaju.

Pitari im suhi, pola zemlje fali. Čini se da ih nitko ne zaljeva. Velika 2 metra visoka Brahea Armata ( ako je jedna pustinjska palma polusuha, to govori dovoljno ) u pitaru polu-suha. Velika Bismarckia polu-trula a u pitaru gotovo da i nema zemlje, također suha.
Trachycarpusi izgledaju strava i užas suhi i žuti.
Jedino Howee začudo izgledaju pristojno, čak i ogromna vani, makar je i njoj zemlja suha, da suša ne može biti ( nisam znao da su Howee toliko tolerantne na nedostatak vode ).
I moj najveći šok. Jedan od Trachycarpusa je očito zaražen palminim moljcem. Ima više nego očite simptome. Nalazi se u stakleniku unutra. I oni ga prodaju, ne čine ništa.

Eto ti naših carina, inspekcija i ne znam čega sve, kad tako nešto može proći, i zbog tako jednog neodgovornog vrtnog centra sve palme u Dalmaciji mogu nastradati.
Naravno ja sam odmah reagirao, pozvao prodavačicu. Upozorio ju na tu palmu, da ju hitno treba uništit i pozvat nadležne službe koje se bave sa tim. Ali po njenoj reakciji, sve mi se čini da joj je na jedno uho ušlo a na drugo izašlo, ono što sam rekao.

Strava. Da dodam da te trule i polumrtve palme i dalje prodaju po punim cjenama od nekoliko tisuća kuna.
Howea mala, čovjek bi rekao nema je ni za vidit 500 kuna.
Strava, strava, strava.