Autor Tema: Dubrovački MBM ( strava i užas )  (Posjeta: 1685 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Dubrovački MBM ( strava i užas )
« u: Rujna 19, 2014, 13:49:25 poslijepodne »
Danas bio nakon dugo vremena u tom vrtnom centru da vidiim što ima tamo. I sve što mogu reći jest, strava i užas.
Koja nebriga za palme, koji užas od palmi. :thumb_down:

Također sam potvrdio da su oni glavni krivci za širenje palmine pipe i palmina moljca po Hrvatskoj. Više o tome dolje.

Prvo što sam primjetio su velike palme vani u pitarima za prodaju. :thumb_down:
Pitari im suhi, pola zemlje fali. Čini se da ih nitko ne zaljeva. Velika 2 metra visoka Brahea Armata ( ako je jedna pustinjska palma polusuha, to govori dovoljno ) u pitaru polu-suha. Velika Bismarckia polu-trula a u pitaru gotovo da i nema zemlje, također suha.
Trachycarpusi izgledaju strava i užas suhi i žuti.

Jedino Howee začudo izgledaju pristojno, čak i ogromna vani, makar je i njoj zemlja suha, da suša ne može biti ( nisam znao da su Howee toliko tolerantne na nedostatak vode ).

I moj najveći šok. Jedan od Trachycarpusa je očito zaražen palminim moljcem. Ima više nego očite simptome. Nalazi se u stakleniku unutra. I oni ga prodaju, ne čine ništa. :thumb_down:
Eto ti naših carina, inspekcija i ne znam čega sve, kad tako nešto može proći, i zbog tako jednog neodgovornog vrtnog centra sve palme u Dalmaciji mogu nastradati.

Naravno ja sam odmah reagirao, pozvao prodavačicu. Upozorio ju na tu palmu, da ju hitno treba uništit i pozvat nadležne službe koje se bave sa tim. Ali po njenoj reakciji, sve mi se čini da joj je na jedno uho ušlo a na drugo izašlo, ono što sam rekao. :thumb_down:

Strava. Da dodam da te trule i polumrtve palme i dalje prodaju po punim cjenama od nekoliko tisuća kuna.

Howea mala, čovjek bi rekao nema je ni za vidit 500 kuna.

Strava, strava, strava. :thumb_down: :thumb_down: :thumb_down:

« Zadnja izmjena: Rujna 19, 2014, 13:55:17 poslijepodne od Cikas »

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
Odg: Dubrovački MBM ( strava i užas )
« Odgovori #1 u: Rujna 19, 2014, 14:08:20 poslijepodne »
Katastrofa. Društvom vlada tolika površnost,apatija i egoizam da je to za izrigat.

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Rujna 19, 2014, 14:26:05 poslijepodne »
ja sam lani kupovao citruse u MBM-u. Vecina posuda je bila uronjena u vodu, što je jako štetno za korijen jer može istrunut od vlage. Naravno nijedan citrus nije bio označen.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Rujna 19, 2014, 15:32:15 poslijepodne »
Cikas, mislim da to treba prijaviti Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva Poljoprivrede.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Rujna 19, 2014, 17:07:25 poslijepodne »
Obavezno to treba prijaviti inspekciji koja vjerojatno neće reagirati bez poziva lokalnih komunalnih službi, e tu bi trebalo povući vezu i pokušati alarmirati njih, ukoliko ne ide opet povući vezu za neke lokalne novine da objave jedan kritičan tekst o tom MBM-u.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #5 u: Rujna 19, 2014, 17:34:39 poslijepodne »
Ja sam imao pozitivno iskustvo s prijavljivanjem širenja palmine pipe na Zlarinu Zavodu za zaštitu bilja. Predlažem obavezno posnimiti stanje i poslati na više adresa mjerodavnih službi i što je Veruda predložio kontaktirati lokalne komunalne službe.

Stigao je odgovor i upute za naše članove da fotografiraju sve sumnjive primjerke kod eventualnih dojava kako bi imali mogućnost procijeniti vjerodostojnost istih.

Što se tiče pomoći vezano na dojavu prisutnosti štetnika od strane članova vašeg foruma, dapače. Što je više ljudi uključeno, bit će bolji rezultat sprječavanja širenja ovog štetnika što nam je svima u interesu. Jedino Vas molim prilikom dojava o štetniku da se prilože fotografije, kako bismo mogli procijeniti koliko je dojava vjerodostojna, budući da se fiziološko propadanje palme može relativno lako zamijeniti sa simptomima crvene palmine pipe. Možda ste našli našu brošuru o crvenoj palminoj pipi i palminom drvotoču na internetu, no za svaki slučaj Vam šaljem link: http://www.hcphs.hr/UserDocsImages/zzb/crvena%20palmina%20pipa%20i%20palmin%20drvotoc.pdf

'Mediteran kakav je nekad bio'