Ivo,je li ti ovaj trachy, bulgaria trachycarpus ili? Ja imam 2 male bulgarije od kirila,al sam ih dobio iz engleske. Citavi su,samo su jednom sprljeni stariji listovi,novima nista. Drugi je dobar. Mali su i imaju deblo sirine malog prsta. Sad dok prodje ovo nevrijme nac cu im bolje mjesto u dvoristu. po mom misljenju su jako spori s rastom il su ovi moji izuzetak? Pozdrav!
Zaista nisam siguran. Postoi mogucnost da je konkretno ovaj na slici (sa Jubaea-om) nije ove podvrste. Kupio sam ga u jesen 2008, kada je imao nekoliko lisceva i sto se tice mog sadasnjeg iskustwa, tada je imao 2 godine starosti :)
Nazalost, ma da je konkretno ova palma me je ucinila "manijakom" u vezi sa ekzotskih biljaka, TADA nisam cak ni jos cuo za veliki doi vrste palmi, a kamo li za podvrste porekla(kupio sam ga od nekog u Plowdiv-a, tako da verovatnoca da je tog porekla e velika, ali nije nikako sto po sto!). Tako da, odgowor ce stici u nekoliko narednih zima.
Odnosno sporog rasta... Kada se oporavi vrijeme ovde i idem opet u "Rancho" pokusatcu da ti uradim nekoliko foto. Nije on toliko spor, sve zavisi od uslovima. Ma da, po mom jos ne toliko velokog iskustva, to, sto pisu obrazovani i iskusni ljudi u internetu, da je brzina rasta kod ove vrste sporija samo prwih 2-3 godina, jeste tacno. Kad ti je palma pred ocima cijele godini, cini ti se da je rast spor, ali kada dodje nova iz sjemenka kao bazu da uporedis, otkrijes iznenada, da za godinu dana "spora" palma nije nikako bas sporijeg rasta :))
Pokazatcu posle podne foto 6-mesecnju Trachym koja tera cetvrti list. Naravno, one u OG, njezine "sestre" su "zamrznule" na svoj jesenji polozaj sa 1-2 lisceva.
Imam iskustvo jos sa Washingtonija obeih vrsta, Sabal Louisianom, Butia i Hamaerops Ceriferom zadnje godine dana. Po mom misljenju, bar sto se tice moih uslova, svi upomenuti su sporiji nego Trachy, naravno iskljucujuci Wachingtoniju :))