Autor Tema: Trachycarpus fortunei (2. dio)  (Posjeta: 87228 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Trachycarpus fortunei (2. dio)
« Odgovori #495 u: Veljače 27, 2013, 16:06:11 poslijepodne »
Dobar znak! Danas popodne posle 2 i po mjeseca proklijao je prvi Trachy Bg sjemenak, iz nekoliko, koih sam dobio od Kirila Donova u kraju Studenog. Postawio sam ih u Vermikulit-u pa evo prvi rezultat.

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #496 u: Veljače 27, 2013, 16:12:19 poslijepodne »
Yonex, jesi u pravu odnosno zime. Ipak je moje mesto, ma da je i najtoplije u Sever Bugarske(iskljucujuci zonu okolo desetinak km ot Crnomorske obale) ipak i suvise kontinentalne klime. Prosle godine je on isto tako bio bez zastite, ali  je tada njega spasao snezni pokrivac, 60-80 sm kada je bilo najjaci mraz - u pocetku istog mjeseca. Imam ja jos nekoliko malih, ali ne vjerujem da ce doci do cvetanja pre 3-4 godina(ovaj veci).
Moram da kazem, da  sto se tice manjih, veliki im je problem, cak veci, nedostatak vode preko ljeta.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #497 u: Ožujka 13, 2013, 22:26:59 poslijepodne »
ovaj moj nikako da dođe do sebe pitanje je dali če se oporavit počeo je da otvara koplje

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #498 u: Ožujka 14, 2013, 18:59:57 poslijepodne »

Ivo,je li ti ovaj trachy, bulgaria trachycarpus ili? Ja imam 2 male bulgarije od kirila,al sam ih dobio iz engleske. Citavi su,samo su jednom sprljeni stariji listovi,novima nista. Drugi je dobar. Mali su i imaju deblo sirine malog prsta. Sad dok prodje ovo nevrijme nac cu im bolje mjesto u dvoristu. po mom misljenju su jako spori s rastom  il su ovi moji izuzetak? Pozdrav!
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #499 u: Ožujka 18, 2013, 14:09:18 poslijepodne »
Jučer sam skinuo zaštitu sa trachyja. Zima i nije bila naročito jaka pa izgleda dosta dobro, ako izuzmemo oštećenja po vrhovima listova. Trachy sam zaštitio tako da sam ga umotao u par slojeva agrila a deblo sam mu omotao izolacijskim materijalom nepropusnim za vlagu. Oko debla sam omotao još i stari tepih, koji se pokazao kao dobra zaštita, jer na mlađim listovima koji su bili umotani u njega nije bilo nikakvih oštećenja. Oko tepiha sam postavio malč od suhog lišća i odrezanih grana čempresa, kako bi se deblo i korijen još bolje toplinski izolirali.

« Zadnja izmjena: Ožujka 18, 2013, 14:09:30 poslijepodne od palmofan »
USDA zone: 7a

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #500 u: Ožujka 18, 2013, 14:16:03 poslijepodne »
odlicno palmofan i ja stare tepihe koristim za zastitu strasan su izolator. :thumb_up:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #501 u: Ožujka 18, 2013, 14:21:06 poslijepodne »
Vrhovi listova imaju oštećenja od hladnoće dok se na sredini listova i na peteljkama zasad ne vide nikakva oštećenja. Možda su oštećenja nastala jer su listovi bili savinuti pod agrilom? :zbunjen:

Najmlađe neotvoreno koplje se zeleni kao usred ljeta i nadam se da se na njemu neće naknadno pokazati oštećenja.

Prošle i pretprošle godine je trachy ostao bez centralnog koplja ali se oba puta izvukao zahvaljujući tretiranju sa fungicidom. Prošle giodine je počeo rasti tek u 5. mjesecu. Nadam se da će ove godine ranije početi rasti pa bi mogao izbaciti i više setova listova.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #502 u: Ožujka 18, 2013, 14:22:53 poslijepodne »
odlicno palmofan i ja stare tepihe koristim za zastitu strasan su izolator. :thumb_up:
Stvarno su odlični, e kamo sreće da sam i prošle zime znao za to, ne bih morao dva mjeseca strepiti hoće trachy izvući ili neće.
« Zadnja izmjena: Ožujka 18, 2013, 14:23:15 poslijepodne od palmofan »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #503 u: Ožujka 18, 2013, 14:32:00 poslijepodne »
Stvarno su odlični, e kamo sreće da sam i prošle zime znao za to, ne bih morao dva mjeseca strepiti hoće trachy izvući ili neće.
pa ja krasnodarke sa tim tepisima umotavam zato i prezivljavaju zime . :thumb_up:

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #504 u: Ožujka 21, 2013, 08:52:59 prijepodne »
Ivo,je li ti ovaj trachy, bulgaria trachycarpus ili? Ja imam 2 male bulgarije od kirila,al sam ih dobio iz engleske. Citavi su,samo su jednom sprljeni stariji listovi,novima nista. Drugi je dobar. Mali su i imaju deblo sirine malog prsta. Sad dok prodje ovo nevrijme nac cu im bolje mjesto u dvoristu. po mom misljenju su jako spori s rastom  il su ovi moji izuzetak? Pozdrav!

Zaista nisam siguran. Postoi mogucnost da je konkretno ovaj na slici (sa Jubaea-om) nije ove podvrste. Kupio sam ga u jesen 2008, kada je imao nekoliko lisceva i sto se tice mog sadasnjeg iskustwa, tada je imao 2 godine starosti :)
Nazalost, ma da je konkretno ova palma me je ucinila "manijakom" u vezi sa ekzotskih biljaka, TADA nisam cak ni jos cuo za veliki doi vrste palmi, a kamo li  za podvrste porekla(kupio sam ga od nekog u Plowdiv-a, tako da verovatnoca da je tog porekla e  velika, ali  nije nikako sto po sto!). Tako da, odgowor ce stici u nekoliko narednih zima.
Odnosno sporog rasta... Kada se oporavi vrijeme ovde i idem opet u "Rancho" pokusatcu da ti uradim nekoliko foto. Nije on toliko spor, sve zavisi od uslovima. Ma da, po mom jos ne toliko velokog iskustva, to, sto pisu obrazovani i iskusni ljudi u internetu, da je brzina rasta kod ove vrste sporija samo prwih 2-3 godina, jeste tacno. Kad ti je palma pred ocima cijele godini, cini ti se da je rast spor, ali kada dodje nova iz sjemenka kao bazu da uporedis, otkrijes iznenada, da za godinu dana "spora" palma nije nikako bas sporijeg rasta :))
Pokazatcu posle podne foto 6-mesecnju Trachym koja tera cetvrti list. Naravno, one u OG, njezine "sestre" su "zamrznule" na svoj jesenji polozaj sa 1-2 lisceva.
Imam iskustvo jos sa Washingtonija obeih vrsta, Sabal Louisianom, Butia i Hamaerops Ceriferom zadnje godine dana. Po mom misljenju, bar sto se tice moih uslova, svi upomenuti su sporiji  nego Trachy, naravno iskljucujuci Wachingtoniju :))

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #505 u: Ožujka 28, 2013, 13:25:34 poslijepodne »
moji trahiji danas oslobodjeni zastite sad neka se bogu mole

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #506 u: Ožujka 28, 2013, 13:27:22 poslijepodne »
sad grupa od tri trahija plus mala butia

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #507 u: Ožujka 28, 2013, 13:28:26 poslijepodne »
dobri su  :thumb_up:

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #508 u: Ožujka 29, 2013, 02:30:30 prijepodne »
moj širi lepezu nakon godinu dana

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #509 u: Ožujka 29, 2013, 09:35:31 prijepodne »
odlicno amelito tako su i moji stagnirali kad sam ih doneo iz spanije godinu dana nista isterali po jedno koplje ali zato ces da vidis kako ce da izgleda do jeseni izbacice ti 4-5 lepeza za ovu sezonu i bice pravi  :thumb_up:
USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7