zasticena pozicija je dobra za trahija i neka polu sena mada moze i na suncu. ali mora imati dovoljno vlage na vrucinama i jos nesto na velikim vrucinama samo uspori rast najvise voli do 25 stepeni. Ukorenice se on do zime ne brini.
To me i muči sa pozicijom. Sada je odlično zaštićen od žive ograde, ali ne znam kako će mi se ponašati kada ju preraste. Što se tiče vlage tu mi ne preostaje ništa drugo već zaljevanje svaka dva do tri dana po najvećim žegama i pri dugoročnom izostanku kiše. Ima jedan
Trachycarpus fortunei u blizini Daruvara, snimio sam ga slučajno jednom iz autobusa i to u zimskom periodu. Posadili su ga ispod oraha, visine je nekih 1,2 m otprilike i uopće nije bio zaštićen, čak niti po deblu. Po tome sam ajde kao zaključio da mu je dosta bitno da snjeg ne napada među lepeze i da se tu ne zadržava i vlaži. Dok sam jedan opet drugi primjetio na relaciji prema Kutini, visine je nekih 4 m i tijekom zime mu je samo deblo bilo omotano najlonom, dok je sam vrh sa lepezam bio nezaštićen. Tako da ima dosta scenarija zaštite. No opet najbitnije od svega je sama provenijencija sjemenskog materijala, tko ju može saznati od ljudi koji se bave prodajom sjemena. Ja za svoj znam samo da je sa Hrvatske obale, što me malo isto plaši.