Autor Tema: Trachycarpus fortunei (2. dio)  (Posjeta: 86927 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Dahe

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Trachycarpus fortunei (2. dio)
« Odgovori #765 u: Prosinca 11, 2013, 10:47:25 prijepodne »
Palmy - Strunjan (SLO)

Offline bukezi

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #766 u: Prosinca 30, 2013, 23:40:55 poslijepodne »
evo jednog trachyija iz subotice vide se samo vrhovi listova zidina je visoka preko 2m to je dvoriste gde i masline rastu samo su pod plastenicima preko zime

USDA Hardiness Zones 7a/7b
AHS heat zone 7

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #767 u: Prosinca 31, 2013, 12:56:39 poslijepodne »
Poslao sam PP nekolicini iskusnijih članova foruma i dobio isto toliko različitih odgovora, pa evo da ne gušim PP šaljem upit u temu.
Dakle radi se o fortunei-u visine 2.7m s kaljem, koji se nalazi u garaži na zimovanju. Garaža je uz kuću u kojoj nema minusa, niti previše svijetla.
Palma je garaži možda mjesec dana i zalivena je jednom s 2-3l vode, drenaža je OK- sav višak vode curi van kroz rupe. Najstariji listovi su počeli crnit, propadat. Isto to se dogodilo i prošle zime, ali nije bilo posljedica po palmu, osim 12 uklonjenih crnih listova. Površina zemlje je suha. Sahranio sam par Washingtonia zbog viška vode i u tom slučaju svi listovi ravnopravno počinju klonuti, skupljati se i odumirati..
Na Trachy-u su listovi izrazito suhi i crne od vrhova, dok su mladi sasvim normalni.
Evo slika:

Uploaded with ImageShack.us

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #768 u: Prosinca 31, 2013, 12:57:28 poslijepodne »

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #769 u: Prosinca 31, 2013, 12:59:25 poslijepodne »
Evo je ljeti u boljem stanju  :icon_mrhappy:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #770 u: Prosinca 31, 2013, 13:27:59 poslijepodne »
Ovo je najvjerojatnije napad neke bolesti. Vjerojatno se radi o gljivičnoj bolesti pa probaj trachy tretirati fungicidom.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #771 u: Siječnja 01, 2014, 11:29:12 prijepodne »
Ne vjerujem da se radi o gljivicama jer su novi listovi u redu, a tako je bio slucaj i prosle godine.Mislim da je stvar u premalo svjetla u garazi, a kako je uz kucu i nije bilo ozbiljnije hladnoce palme  su ti jos aktivne kao sto sam ti napisao u pp.Provjeri koja je temperatura u garazi.Pretpostavljam da je oko 15 stupnjeva, a T.fortunei nece uci u zimsko mirovanje pri tim temperaturama.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #772 u: Siječnja 01, 2014, 12:29:57 poslijepodne »
Nisu bas 15,  prije izmedju 5 i 10. Probat cu ga izvuci iz kalja da vidim kakva je zemlja dolje,mislim da mu nece nista biti, zao mi da propadne buduci da sam ga na proljece planirao zajedno s Wagijem u vrt.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #773 u: Siječnja 01, 2014, 13:30:10 poslijepodne »
Mislim da nebi sad trebao da ga remetis sa vadjenje iz posude izdrzace on jos dva meseca pa ga sadi u vrt, gljivice nisu sigurno jer bi napale i mladje listove.U garazi sa 10-15 stepeni a nema svetlosti on jos raste nije fazi mirovanja pa je vrlo moguce da je nedostatak svetlosti.Proveri da li ima ili nema vlaznosti dublje u posudi uzmi parce zice duze i zabodi ga do kraja u posidu pa izvuci ako ima dosta vlage ona ce se nalepiti kad izvuces iz posude ako nema ona ce biti suva pa ces znati imali vlage.Ili ga stavi negde gde je hladnije a manjak svetlosti ili toplije a da ima svetlosti. :thumb_up:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #774 u: Siječnja 01, 2014, 14:25:44 poslijepodne »
Mom su odumirali stariji listovi na isti nacin kada sam shvatio da je na dnu posude neki silikon koji je namenski stavljen kada je posuda bila u kuci da nema vlage pa kad sam izvadio te silikonske cepove onda je voda mogla normalno da izlazi i listovi vise nisu odumirali tako da moze biti da je od viska vlage.
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #775 u: Siječnja 01, 2014, 14:34:00 poslijepodne »
Mom su odumirali stariji listovi na isti nacin kada sam shvatio da je na dnu posude neki silikon koji je namenski stavljen kada je posuda bila u kuci da nema vlage pa kad sam izvadio te silikonske cepove onda je voda mogla normalno da izlazi i listovi vise nisu odumirali tako da moze biti da je od viska vlage.
moze i to da bude ako je drenaza losa zato sam i rekao neka proveri koliko ima pri dnu vlage
« Zadnja izmjena: Siječnja 01, 2014, 14:35:21 poslijepodne od SCALAR »

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #776 u: Siječnja 01, 2014, 16:25:26 poslijepodne »
Drenaza bi trebala biti ok, zemlja je kupovna te ima nesto pijeska i sljunka na dnu.Ljeti prilikom zalijevanja visak vode odmah izlazi van.Koji su tipicni simptomi viska-manjka vode?to crnjenje listova ipak vuce na vlagu po meni,al opet radi se samo o starim listovima,mladi su zasada ok

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #777 u: Siječnja 01, 2014, 19:46:46 poslijepodne »
Drenaza bi trebala biti ok, zemlja je kupovna te ima nesto pijeska i sljunka na dnu.Ljeti prilikom zalijevanja visak vode odmah izlazi van.Koji su tipicni simptomi viska-manjka vode?to crnjenje listova ipak vuce na vlagu po meni,al opet radi se samo o starim listovima,mladi su zasada ok
E pa to menja stvari kupovna zemlja cvece nije sama dobra dosta zadrzava vodu mora biti pomesana sa obicnom vrtnom zemljom u jednakom odnosu sa sljunkom-peskom nikad palme nisam sadio u zemlju kupovnu u stvari i ja sam jednom se zeznuo pa sam izgubio ovecu butiu istrulio joj koren,to sto izlazi voda kad zalijes neznaci da je zemlja dobra, odakle ti ideja da trahija sadis u kupovnu zemlju kad je njemu najbolje u obicnoj vrtnoj zemlji pomesanoj sa peskom ja bih ga odmah izvadio iz te posude i video sta se desava sa korenom i spremi drugu zemlju da ne nagadjas vise :thumb_up:

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #778 u: Siječnja 01, 2014, 21:59:00 poslijepodne »
Pri dnu je mix kupovne zemlje,pijeska i sljunka.kupovna zemlja mi se cini rahlija,rastresitija od vrtne pa samim time valjda i slabije zadrzava vodu,zar ne? Sutra cu ga probat izvaditi,pa cemo znati sto je.mislim da mu necu nastetit previse,valjda

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #779 u: Siječnja 02, 2014, 11:49:07 prijepodne »
Još jedan detalj i ne gušim više temu  :sretan: Može li imati utjecaja na ovakvo stanje, činjenica da sam listove uvezao u snop, kako bi što manje mjesta zauzimali. Uvezivanjem u snop. digao ih sam ravno u zrak (skoro pod pravim kutom) pa je samim time bila otežana opskrba vodom takvih  starijih listova, a radi se o relativno dugačkim petiolama od 1.2-1.5m?Mladi listovi imaju kratke petiole i prirodno su "u zraku", te nemaju oštećenja.