Autor Tema: Phoenix dactylifera (2. dio)  (Posjeta: 79591 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Phoenix dactylifera (2. dio)
« Odgovori #60 u: Kolovoza 13, 2014, 11:57:55 prijepodne »
S tim da treba obratit pažnju na to da se iz sjemenke nikad ne dobije sorta.
Sorta se dobiva isključivo samo kloniranjem. Odnosno u slučaju datulja razdvajanjem bočnih izdanaka.

Iz sjemenke se dobije divlja datulja koja nema karakteristike sorte od koje je dobivena. :icon_smile:
« Zadnja izmjena: Kolovoza 13, 2014, 11:59:07 prijepodne od Cikas »

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #61 u: Kolovoza 13, 2014, 12:40:27 poslijepodne »
Cikas, mislim da sam ja prilicno detaljno objasnio to pod temom rodnost P. Dactilyfera. kao i postupak kloniranja. Osim toga za dobiti plodnu dacty potrebni su i drugi uvijeti o kojima je ovdje i na drugoj spomenutoj temi vec pisano!

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #62 u: Kolovoza 13, 2014, 12:56:01 poslijepodne »
Ja ne govorim o plodnosti niti plodovima, već čisto o sorti, može i u dekorativne svrhe.
Iz sjemena se nikad ne dobije sorta, bilo to u pitanju, palma, maslina, jabuka, naranča. Uvjek se dobije nešto nepredvidljivo drugo. Jer sorta je u stvari klon. :icon_smile:

Različite sorte datulje ne razlikuju se samo po plodu ( tako da ne mislim na to ) već i po samom izgledu. Neke imaju tanje deblo, neke malo deblje, neke su kompaktnije, neke imaju jako srebrene listove itd..
Kao recimo ova.

Jedini način dobivanja određene sorte ( koja će imati sve karakteristike koje se nekome sviđaju ) je preko bočnih izdanaka u datulje. :icon_smile:

Datulja isklijala iz recimo Deglet noor sjemena, nije Deglet noor.

« Zadnja izmjena: Kolovoza 13, 2014, 12:58:37 poslijepodne od Cikas »

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #63 u: Kolovoza 13, 2014, 14:23:42 poslijepodne »
filiferova dactylifera

Offline F I N K O

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #64 u: Kolovoza 14, 2014, 18:37:18 poslijepodne »
Pronašao sam na Bolu i ove Dacty. Pune su mladica. Bi li bilo moguće izgulit koju,šta mislite ?

Kako je ova nikla ? Jel ovo iz sjemena izraslo ? Da je ovu izvadit.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #65 u: Kolovoza 14, 2014, 18:41:31 poslijepodne »
Bilo bi moguće ako imaju razvijen vlastiti korijen, ako su samo žilom spojene sa matičnom palmom - piši propalo.
USDA zone: 7a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #66 u: Kolovoza 14, 2014, 19:33:04 poslijepodne »
Ovi izdanci koji su malo više na drvetu se mogu lako ukorijeniti tako da se oko njih stavi zemlja umotana u nekakvu jutu ili sličan propusan materijal. Nakon godinu dana kada puste korijen odvajaju se od matičnog sstabla... Bila je negdje na forumu ja mislim baš slika tog procesa kako se radi...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #67 u: Kolovoza 15, 2014, 16:09:27 poslijepodne »
Evo i moje 2 od ove sezone, dobar rast za sada izbacuju svaka po 3. list

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #68 u: Kolovoza 15, 2014, 16:32:56 poslijepodne »
Vidi se da uživaju kod tebe. :thumb_up: Sad trebaju nabijati kondiciju za predstojeću zimu. Da li ih prihranjuješ?
USDA zone: 7a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #69 u: Kolovoza 15, 2014, 17:05:23 poslijepodne »
Ne, samo ih topim vodom svakih par dana.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #70 u: Kolovoza 15, 2014, 17:15:09 poslijepodne »
Veruda ja sam stavljao i objasnjavao postupak. Da u gustu jutanu vrecu probiti dno, prevuci preko izdanka, i onda dno zavezati 10-15 cm prije dna uzdanak na mjestu malo zarezati, vrecu napuniti pjeskom i zavezati ju s druge strane prema vrhu izdanka. Kroz jutanu vrecu moze se odrzavati vlaznost pjeska. Proces moze trajati od par mjeseci do 1-1.5 godine ovisno o uvijetima. E sad postoje i trikovi, ovi gornji vislji izdanci su bolji ja jedno, donji za drugo....
 Ali kod uzgajivaca s Floride sam vidio da ih ne zakorijenjuju tako, nego odvajaju izdanak s nesto samog stabla i umoce dobro odvojeni kraj u supstrat za zakorijenjivanje i takvog ga stavljaju direktno u pitar u pijesak, u komore za odrzavanje idealnih uvijeta i na taj nacin ih prije zakorijenjuju.

Veruda lijepa ti je dacty  :thumb_up: :thumb_up:

Ovi izdanci koji su malo više na drvetu se mogu lako ukorijeniti tako da se oko njih stavi zemlja umotana u nekakvu jutu ili sličan propusan materijal. Nakon godinu dana kada puste korijen odvajaju se od matičnog sstabla... Bila je negdje na forumu ja mislim baš slika tog procesa kako se radi...
« Zadnja izmjena: Kolovoza 15, 2014, 17:16:01 poslijepodne od Savar »

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #71 u: Kolovoza 23, 2014, 18:48:25 poslijepodne »
S tim da treba obratit pažnju na to da se iz sjemenke nikad ne dobije sorta.
Sorta se dobiva isključivo samo kloniranjem. Odnosno u slučaju datulja razdvajanjem bočnih izdanaka.

Iz sjemenke se dobije divlja datulja koja nema karakteristike sorte od koje je dobivena. :icon_smile:

To što Cikas kaže je točno ali je isto tako točno da su neki članovi i ja primjetili razlike u obliku i veličinu listova kod palmi proklijalih iz sjemena različitih sorti.
Tko ne vjeruje može posaditi sjemenke različitih sorti i pratiti kroz godine njihov rast i izgled  :icon_lol:
Kada uhvatim malo vremena ću staviti nekoliko fotografija koje to ilustriraju.

Ako netko sadi datulju zbog plodova onda u sortu može biti siguran samo ako ima klon (zakorjenjeni izdanak).

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #72 u: Kolovoza 23, 2014, 19:26:25 poslijepodne »
Teško je dobiti divlju datulju,koliko sam čitao o dactyliferama i nezna se koja vrsta phoenixa je predak današnjim dactyliferama.Već se milenijima uzgajaju i selekcijom su ljudi dobijali sve veće ili slađe plodove.One koje su bile sitne nisu se dalje uzgajale,vjerojatno su posjećene za građevni materijal.Sve sorte koje postoje nastale od datulja koje su ljudi kroz stoljeća sijali i selekcionirali,jednako kao i jabuke ili kruške.Na jednoj od ovih zadarskih datulja  bio sam našao dva oplođena ploda,sa sjemenkom,ti plodovi su bili skoro duplo veći od plodova sa sjemenkom,bili su veličine skoro ko moj palac.Ima negdje i slika na prijašnjim stranicama.Može biti da se neće dobiti plod kao onaj koji smo posijali,može biti manji ali može biti i veći.Zato sam ih ja posadio deset komada, moram negdi ubosti još bar 3-4,valjda će jedna upaliti :thumb_up:
bvb

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #73 u: Kolovoza 23, 2014, 22:18:54 poslijepodne »
Za sve one koji ne raspoznaju na prvu canariensise od dactylifera evo friške slike iz Rima di se odmah vidi razlika

Jednostavno su predobre (isto slikano u Rimu), potpuno mijenjaju krajolik i daju mu ono nešto extra...(pažljivo oko primijetit će i upokojenu kanarku)

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #74 u: Kolovoza 24, 2014, 17:32:57 poslijepodne »
Mrcine :thumb_up: