Ne mislim ja da se tako nesto ne moze ponoviti,vec samo smatram da su sanse za to manje nego recimp pre 20 ili 40 ili 80 godina!
Klima se definitivno menja i ne mozes reci da su ova i prosla zima samo slucajnosti...zasto se takve zime nisu desavale npr. '50-tih? Slusao sam neke britanske naucnike koji su rekli da ce posle 2010.godine trend globalnog otopljavanja biti jos intezivniji i brzi i da svaka naredna godina posle te ima 50% sanse da bude toplija nego njena prethodna!
Znas i ono da je 10 najtoplijih godina od kako se prati vreme zabelezeno u poslednjih 15 ili 20 (nisam siguran)! Nista nije slucajno-ni ova ekstremno topla leta ni ove blage zime....jednostavno zivimo u jeku klimatskih promena i globalnog otopljavanja i to se ne moze poreci...Ne kazem da je to dobro-koliko god da izgleda naivno i na prvi mah dobro,toliko je,kazu strucnjaci,opasno i tek ce biti velikih problema i teskih posledica zbog toga!
A da nisu preuvelicane price obicnih ljudi koji kazu kako pamte prave,duge,snezne zime(a sneg sada sve vise postaje atrakcija) i prijatna leta,kada je T od 32C vec bila ekstremna toplota,kada su padale lepe tople letnje kise kise(dok sad imamo samo olujcine sa grmljavinom i gradom,a 32C je gotovo normalna,svakodnevna),govori i jedan grafikon na HMZS koji pokazuje kako srednja godisnja temperatura u Srbiji skoro konstantno raste jos od kako se vrse meranja,sa posebnim ubrzanjem poslednjih 15 godina...
Bas cu to naci,pa cu okaciti u neku prikladniju temu!