Autor Tema: štete zima 2014/2015  (Posjeta: 16106 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: štete zima 2014/2015
« Odgovori #75 u: Ožujka 25, 2015, 10:30:32 prijepodne »
edit: Ima li još netko da je imao problema s nezaštićenim T. fortuneiam i sredinama u kopnu ove zime?....ili sam ja jedini koji se usrećio ove zime  :icon_mrhappy:

Nisi jedini.  :mrgreen:

« Zadnja izmjena: Ožujka 25, 2015, 10:31:03 prijepodne od Xenon »
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #76 u: Ožujka 25, 2015, 10:38:38 prijepodne »
Da, Sabali to imaju i u staništu, smjene toplo-hladnih prodora, tako da oni to mogu istrpiti. Vjerujem da u Dalmaciji na njima nije bilo problema iz onoga što sam vidio da je objavljivao trava i ostali.
Što se tiče povlačenja sredine, da, i ti si dio admin/moderator tima i moramo pokazati svojim primjerom kako to izgleda  :icon_mrhappy:
p.s. nešto me gleda iz one crne rupe na slici, bit će da je novo koplje  :thumb_up:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #77 u: Ožujka 25, 2015, 10:49:09 prijepodne »
I ja mislim da će krenuti, zelen je još dosta i tretirao sam ga. A ako i ne krene, imam ih još, nije velika šteta.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #78 u: Ožujka 30, 2015, 09:30:32 prijepodne »
Prva palma za koju mogu potvrditi da je stradala od posljedica zime 2014/15 je Sabal blackburniana. Ovo joj je bila druga zima vani. Prve je imala nešto štete na starijim listovima, ali je lijepo nastavila rasti. Nakon skidanja zaštite u drugoj polovici 2 mj., mulch od borovih iglica u vreći od agrila i velika kanta visine oko 1m na štapovima izdignuta od zemlje oko 20-30 cm za cirkulaciju zraka, palma je izgledala netaknuto. Poveselio sam se da bi ove sezone mogao dobiti na njezinoj masivnosti i velike listove   :icon_neutral: uglavnom tjedan ili dva iza toga dva velika lista su se skupila i sasušila. Rekoh, ok, ništa strašno, sredina je ok. Jučer primjetim da se i odsječeni ostaci petiola prebrzo suše. Potegnem ih i ono vrag...trulo. Sredina se zeleni i kao malo raširen novi list, potegnem i to, dolje isto, trulo...
Išao sam malo otkopati i bilo mi je interesantno koliko se S. blackburniana ukopala s početkom onoga što bi kasnije trebalo postati stablo. Sigurno nekih 10-ak cm. Nije bilo šanse da nešto učinim, trulež je otišla prebrzo i uništila središte rasta. Cijela priča me podsjeća na onu Yonexovu B. odoratu, nakon skidanja zaštite super izgleda, a nakon par tjedana sve trulo. Nisam očekivao da bi vlaga trebala srediti Sabal blackburnianu, prije bih prstom uperio u cerifere koje su, kako stvari sad stoje, ok. Minusi nisu bili neki opasni, prema riječima susjeda na vikendici oko-12 -13.

Nannorrhopsi - šteta na listovima od 30%-80%. Na najvećem, koji je i najviše izgubio listova, mi se čini kao da se vide počeci rasta.
B. armata - crna rupa još prazna, prerano je i nedovoljno toplo da bi krenula. Stariji listovi bez promjena.

T. fortunei - povučena koplja x 3 od nekih 10-ak Trachycarpusa.
Stardao mi je i dio klijanaca raznih vrsta koji su preko zime na vikendici.

Što se događa u Dalmaciji? Jesu li tamo krenula nova koplja na nekim palmama? Ovdje je još izgleda prerano. Pitam samo za Dalmaciju jer su štete na palmama u zemlji prijavljene jedino od tamošnjih članova, kod Xenona i mene.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #79 u: Ožujka 30, 2015, 10:30:42 prijepodne »
još ništa od kopalja, nijedno nije povirilo još ali je sve oživilo,stari listovi su promjenili boju u zeleniju, sve šta dosad nije kolabiralo kao tebi sabal ima dobre šanse da je živo i uz prskanje da će potjerat novi rast kroz mjesec dana....neke manje robuste koje su se dobro držale su sad skroz suve ali koplje ne ide van, treba vidit jeli to praksa da daju svu snagu u novi izrast koji slijedi kao što bi to znale bismarckie radit ili su gotove....za mjesec dana se otprilike tek može podvuć crta šta je stradalo a šta ne...
« Zadnja izmjena: Ožujka 30, 2015, 10:31:22 prijepodne od akaranus »

Offline janci

• Jubaea
  • *
« Odgovori #81 u: Ožujka 30, 2015, 12:25:19 poslijepodne »
Meni Krasnodarka ne izgleda bas najbolje,listovi su joj skroz smrzli sredinu sam izvukao tretirao sam je bakrom nadam se da ce se izvuci :misli:a za Takila sam sam kriv neadekvatno sam ga zastitio listovi su mu stradali o viska vlage koplje mi za sad izgleda da je ok probao sam ga cupnuti ali neide.Javljam malko kasnije koje preziveo.

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #82 u: Ožujka 30, 2015, 13:35:03 poslijepodne »
ja danas izvukao koplje jednom trachyu

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #83 u: Ožujka 30, 2015, 15:28:53 poslijepodne »
ja danas izvukao koplje jednom trachyu
I ja sam jednom izvukao koplje..Prezimio napolju,zasticen ali ne vredi....Previse vlage.. :thumb_down:

Offline dida

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #84 u: Ožujka 31, 2015, 13:52:06 poslijepodne »
Steta Henoh i ostali.

Offline dida

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #85 u: Travnja 01, 2015, 19:23:40 poslijepodne »
Ako moze preporuka za fungicid koristio bi i za klijanje, Xenon je skoro rekao a ne mogu da nađem post.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #86 u: Travnja 02, 2015, 11:57:39 prijepodne »
Ja sam najviše koristio univerzalne voćarske sintetičke fungicide, ali uspešno sam koristio i plavi kamen/modru galicu/bakar(II)-sulfat.

Za Trachy kome sam izvukao koplja sam koristio prvo rastvor vodonik-peroksida (hidrogena) pa onda taj neki voćarski fungicid, ali izgleda da nije urodilo plodom, izvukao sam u međuvremenu još jedan list i početak novog malog koplja i Trachy mi deluje kao da se neće izvući.  :zbunjen:

Offline dida

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #87 u: Travnja 02, 2015, 12:14:07 poslijepodne »
Jb.. imam hidrogen al sam zaboravio, hvala u sv.sl.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #88 u: Travnja 03, 2015, 18:01:25 poslijepodne »
Zima 14/15 na jugu Istre skoro pa bez štete. Jedinu štetu koju prijavljujem je odlomljena cordyline, jedan najviši dio nje... Sve ostalo je u boljem stanju nego sam i očekivao. Opširnije uskoro u drugoj temi...

C. australis je ostao bez srednjeg, najvišeg debla nakon zadnje olujne bure...

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #89 u: Travnja 10, 2015, 12:42:51 poslijepodne »
Iščupano koplje i Jubutii
Crkla 3 S.minora,bili su na 4-5 listova
S.bermudana,u pitaru 4 litre,jedva živa,
Serenoa repens silver,2 kom,jedva žive,koplja iščupana
Phoenix reclinata,u 25 litara,počeci na par petiola još malo zeleni,
Phoenix dactylifera turkmenistan,u pitaru 10 l,crkla,veća u zemlji ostala bez koplja
Bizmarckia u zemlji,crkla,u pitaru,bila je u suhom zaklonu,živa i zdrava
Itd,itd,a da ne nabrajam još i ostalo egzotično bilje.
bvb