Prva palma za koju mogu potvrditi da je stradala od posljedica zime 2014/15 je Sabal blackburniana. Ovo joj je bila druga zima vani. Prve je imala nešto štete na starijim listovima, ali je lijepo nastavila rasti. Nakon skidanja zaštite u drugoj polovici 2 mj., mulch od borovih iglica u vreći od agrila i velika kanta visine oko 1m na štapovima izdignuta od zemlje oko 20-30 cm za cirkulaciju zraka, palma je izgledala netaknuto. Poveselio sam se da bi ove sezone mogao dobiti na njezinoj masivnosti i velike listove

uglavnom tjedan ili dva iza toga dva velika lista su se skupila i sasušila. Rekoh, ok, ništa strašno, sredina je ok. Jučer primjetim da se i odsječeni ostaci petiola prebrzo suše. Potegnem ih i ono vrag...trulo. Sredina se zeleni i kao malo raširen novi list, potegnem i to, dolje isto, trulo...
Išao sam malo otkopati i bilo mi je interesantno koliko se S. blackburniana ukopala s početkom onoga što bi kasnije trebalo postati stablo. Sigurno nekih 10-ak cm. Nije bilo šanse da nešto učinim, trulež je otišla prebrzo i uništila središte rasta. Cijela priča me podsjeća na onu Yonexovu B. odoratu, nakon skidanja zaštite super izgleda, a nakon par tjedana sve trulo. Nisam očekivao da bi vlaga trebala srediti Sabal blackburnianu, prije bih prstom uperio u cerifere koje su, kako stvari sad stoje, ok. Minusi nisu bili neki opasni, prema riječima susjeda na vikendici oko-12 -13.
Nannorrhopsi - šteta na listovima od 30%-80%. Na najvećem, koji je i najviše izgubio listova, mi se čini kao da se vide počeci rasta.
B. armata - crna rupa još prazna, prerano je i nedovoljno toplo da bi krenula. Stariji listovi bez promjena.
T. fortunei - povučena koplja x 3 od nekih 10-ak Trachycarpusa.
Stardao mi je i dio klijanaca raznih vrsta koji su preko zime na vikendici.
Što se događa u Dalmaciji? Jesu li tamo krenula nova koplja na nekim palmama? Ovdje je još izgleda prerano. Pitam samo za Dalmaciju jer su štete na palmama u zemlji prijavljene jedino od tamošnjih članova, kod Xenona i mene.