evo nije još ni završila al već se neke štete vide na biljkama kako je zatoplilo od zadnjeg prodora pa se vidi odumrli dio, osim onog prodora za novu godinu o zimi se zapravo i nema šta govorit al ta dva dana su bila dovoljna za štetu, činjenica da je 12 mjesec bio dosta topal nije išlo u prilog jer sa naglim dolaskom hladnoće biljke koje su bile u vegetaciji i pune vode oštetilo je i više...
sve u svemu su bila dva tri ledena dana gdje se temperatura vrtila oko nule danju a noću je išlo u minus s apsolutnim minimumumom koji je bio -4 i trajao je možda 5-6 sati, te drugu noć -2 isto otprilike toliko..
-strelitzia nicolai listovi potpuno smeđi, deblo ok al je bilo štićeno
-ficus rubigniosa star 5-6 godina metar visine( navodno otporan do -5) potuna defolijacija, grane su već trule
-ficus elastica(obe forme, par godina u zemlji) i benjamin potpuna defolijacija
-monstera deliciosa dvije godine u zemlji, zasad stabljika još zelena
-syagrusi veliki ofureni po listovima dobro(više od jake bure nego hladnoće mislim)
-livistone, robuste, parajubee ofurene dobro
-brahee, butie, sabali ni taknuti
- nakratko taman na najvećem minusu mi je nestalo struje pa su arhontophoenixi i howee u plastenicima dobro oprljene
-koplja izvučena na sljedećim vrstama(radi se o većim klijancima i malim palmicama koje su i više godina u zemlji):
brahea super silver
phoenix dactylifera(3kom)
pheonix reclinata(4 kom)
parajubea microcarpa
livistona decipiens
syagrus(5 komada)
od sve te muke ono šta me ipak veseli je da je od prodora velika bismarckia otvorila cili list i izraslo joj novo koplje par centi, tako dovoljno je malo poticajnih tempretaura da i zimi ožive
kao napomena koliko je robusta jedna žilava palma od njih pedestak i manjih i većim nijedna nije izgubila koplje, možda pokoja samo ofurena