USDA zone nemaju veze sa našim klimatološkim prilikama,mogu poslužiti za naše potrebe ,ali samo okvirno.Kalifornija i Florida nemaju minuse koji potraju 5-6 dana,i to po -5-6°,Kad ameri iznose svoja iskustva govore o minusima koji su trajali nekoliko sati.U takvim uslovima ako je tlo jako suho,kao što je uglavnom u Kaliforniji,zalivanje palmi možda je i dobro,valjda kad baciš vodu na toplo tlo napraviš paru koja zagrije zrak?
Kad ovdje govorimo o palmama u Dalmaciji onda moramo znati da je Dalmacija vrlo duga,da bi se USDA razvukla od 8b-9b,pa ne triba generalizirati i držati se nekih američkih načina brige oko palmi,negdi to može a negdi ne,mada mi se čini da zalivanje nigdi na jadranskoj obali ne dolazi u obzir,pa niti u Dubrovniku,a još manje u Trstenom,koji leži na vodi.A što se tiče zalivanje nemamo ni svi istu zemlju,kod nekog je debela crvenca,negdi je škaljevita crvenica ili škaljevita ginasta zemlja,negdi je glinasta,neko ima i pjeskovitu,pa se onda jako razlikuju i vodni režimi u kojima boravi korijenje naših palmi.
Kad govorimo o našim i skustvima sa palmama onda nam to svima koristi,okvirno,možemo nečije iskustvo upotrijebiti ako vidimo sličnosti sa našim uslovima,ako sam ja u zoni 8 a neko u zoni 10,onda mi njegovo iskustvo znači jako malo.kad bi neko sa Floride sad vidio moj vrt,nebi mu napamet palo ništa drugo saditi osim bajama i crnika.
I ta priča o plitkom korijenju palmi nikako ne stoji,plitko korijenje uglavnom imaju palme koje rastu u tropima i suptropima,ali samo tamo gdje imaju puno vode,ali vjerojatno i u takvim uslovima,palme većeg rasta sigurno imaju duboko i široko rasprostranjen korijen,pa kako bi drugačije držale stup od 20-30 m,da ne govorimo ceroxilonima,kako bi stup od 60m stajao da nije dobro podbočen korijenom?Sabali nisu baš palme malog korijena,pa niti S.minor,vidio sam slike di su ih otkopavali i imaju podubok korijen,(pa samo podzemno stablo ima preko pola metra)jer rastu u pjeskovitom tlu,koje se brzo osuši,pa moraju imati dubok korijen ,da dosegnu vodu.Oni veći sigurno imaju sigurno isto tako jak korijen,inače bi ih lagani maestral zavalio.