Autor Tema: Pistia stratiotes (vodena salata)  (Posjeta: 2396 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Pistia stratiotes (vodena salata)
« u: Svibnja 26, 2015, 23:11:14 poslijepodne »

Kupio sam jednu za jezerce ovih dana pa me malo zainteresiralo da istražim nešto o njoj. Radi se o tropskoj ili suptropskoj vodenoj biljci, porijeklom iz Afrike gdje je rasla na dijelovima jezera Victoria. Danas se raširila posvuda te se može pronaći kako raste u slatkim vodama sj. Amerike, od Floride do južnog Teksasa. Često se koristi u akvaristici i u kontroliranim uvjetima umjetnih jezera u vrtovima ili drugdje. Korisna je ako se kontrolira njezino širenje za smanjenje algi u vodama, ali ako se dopusti njezino dosta brzo širenje, zna biti pogubna za ribe jer im oduzima kisik.

Ne podnosi temperature vode ispod 7-8°C, ali je poznato primjerice njezino širenje u Njemačkoj gdje nesmetano raste godinama u rijeci Erft, u kojo i po zimi temperatura vode ne pada ispod 10°C zbog obližnje hidroelektrane koja stalno izbacuje topliju vodu u procesu, ali bez problema preživljava lokalne mrazove i niske temperature zraka....

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
Odg: Pistia stratiotes (vodena salata)
« Odgovori #1 u: Svibnja 26, 2015, 23:44:23 poslijepodne »
A joj gdje baš nju. Meni je neželjeno ušla u akvarij sa biljkama koje sam kupio za akvarije i jedva sam ju je se riješio. Razmnožava se nevjerojatno brzo. U jednom danu prekrije dijelove površine vode, za 2-3 dana cijela površina vode je prekrivena njima. Ako ostane samo mali komadić ( dio lista ili korjena ) opet kreće iznova sa širenjem. Raste pred očima, sati su u pitanju. Morao sam čistit akvarij svaka 2-3 dana, jer mi je gušila ribe i ostale biljke u akvariju. Godinama sam se mučio dok ju napokon nisam uništio.

I sad mi se smuči kad ju vidim. U akvariju ne naraste velika, nego ostane sitna. Kad ju jednom staviš, nećeš je se lako više riješit. Iskreno radje bi riskirao sa algama.:thumb_down:

« Zadnja izmjena: Svibnja 26, 2015, 23:46:53 poslijepodne od Cikas »

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #2 u: Svibnja 27, 2015, 10:28:06 prijepodne »
Ma bit će ok..samo ako ribe ne budu dovoljno brzo pasle, malo je prorjedi rukom i ok stvar...
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #3 u: Svibnja 27, 2015, 22:05:48 poslijepodne »
Tako ću i raditi  :wink:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #4 u: Svibnja 28, 2015, 22:03:39 poslijepodne »
Ja sam upozorio. Nema invazivnije i brzorastuće vodene biljke od ove.
Vrlo brzo ćeš ju htjeti uništit u ribnjaku. Radje posadi lopoče, lotuse i druge vodene biljke koje je lakše kontrolirati. Ova biljka će ti u par dana pretvorit ribnjak u livadu.