Autor Tema: Chamaerops, veza izgleda sjemenke i palme - eksperiment  (Posjeta: 6670 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Chamaerops, veza izgleda sjemenke i palme - eksperiment
« Odgovori #15 u: Listopada 09, 2016, 19:27:18 poslijepodne »
Sjetio sam se jednog Chamaeropsa iz Jezera na Murteru koji bi mogao biti microcarpa, imao je male sjemenke i listove. (slika 1.)
Možda se radi i o adaptaciji na uvjete obzirom da raste u tegli na jednom balkonu, dakle u malo zemlje i uz jaku insolaciju.

2010. sam pokupio sjemenku koja je pala na ulicu i posadio je. Klijanac sam držao u oskudnim uvjetima i na jakom cjelodnevnom suncu.
Na drugoj slici se može vidjeti rezultat nakon 6 godina.

Izuzetno kratke listne drške i relativno mali listovi.
Po ovome bi se dalo zaključiti da u staništima sa vrlo malo padalina Chamaeropsi rastu jednako sporo.

Kako nemam još jednog sa iste palme kojem bi pružio obilje zemlje i vode, teško je reći ima li tu karakteristiku u genima ili je samo adaptivna.
« Zadnja izmjena: Listopada 09, 2016, 19:30:06 poslijepodne od branimir »

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #16 u: Listopada 10, 2016, 00:48:43 prijepodne »
Ja od velićine sjemenke više očekujem razlike u veličini biljaka ali svakakve mutacije su moguće i poželjne.

Neznam što bi mogla dati okrugla sjemenka. Mislim da je davno jedan član s Hvara prijavio lokalni Chamaerops kojem su okrugle sjemenke pravilo.
Neki takve znaju zvati braheocarpa po sličnosti sa sjemenkama Brahe-e armate.

Eno npr. jedan mutant izrazito podjeljenog lista (vezu s izgledom sjemenke neznam):
I think I have seen such a specimen in Athens, so I will post some pictures for a posotive identification. If its figure is genetically controled and not simply the result of certain growing conditions, then it is worth preserving it. Here in athens it grows in a pot in front of a residence in never sunny spot.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #17 u: Listopada 23, 2016, 22:04:06 poslijepodne »
Volio bih vidjeti slike koje spominje KT.

Primjer različitog potomstva mogu ilistrirati i moja 3 mlada Chamaeropsa podrjetlom sa primjerka sa Riječkog autobusnog kolodvora:
https://www.google.hr/maps/@45.3279173,14.4365823,3a,60y,234.88h,80.47t/data=!3m6!1e1!3m4!1s96NuqGElJhOA5Y57RaoSog!2e0!7i13312!8i6656

Radi se o ovim koji su na mojoj slici u zelenim teglama.
Skroz lijevi raste vrlo sporo i sve je na njemu manjih dimenzija, srednji ima velike listove tankih uskih lisnih segmenata te
možda najviše slići svom roditelju. Desni izgleda relativno "klasično". Sva tri su rasla u potpuno istim uvjetima:
« Zadnja izmjena: Listopada 24, 2016, 00:20:22 prijepodne od branimir »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #18 u: Listopada 24, 2016, 08:57:08 prijepodne »
Kod desnog je moguće da ima "koncentričnu variegaciju".
http://www.xericworld.com/forums/showthread.php?t=3213
Bilo bi prekrasno da je moći sijati puno sjemenja različitih Chamaeropsa,bilo bi tu svakojakih varijeteta :thumb_up:
bvb

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #19 u: Listopada 24, 2016, 10:12:23 prijepodne »
Vidjeti čemo hoće li ostati stabilna. Prvo sam mislio da je od dohrane, vlage ili nekog drugog razloga.

Meni je također baš zbog varijacija, Chamaerops najzanimljivija palma za klijanje
Sjemenke tih iz Rijeke sam pokupio 2012. dakle stari su 3-4 godine.
Nažalost nisam obratio pažnju na razlike u izgledu sjemenki.
Sve sam ih držao u istim malim teglama na istom mjestu.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #20 u: Listopada 24, 2016, 18:10:16 poslijepodne »
Razne ženske humilis mogu imati i sjeme različitog oblika,ima sjemenja i malog i velikog,jajolikog i okruglog,u svim mogućim kombinacijama ove četiri kategorije.Od koje god varijacije sijali sjeme uvijek su moguće razne varijacije,može bit da nikad nećemo dobiti onakvu varijaciju kao što smo sijali.Kad bi sparili muški i ženski humilis iste varijacije onda bi to već bilo nešto,mogli bi sa većom vjerojatnošću dobiti isto ili bar slično potomstvo.Par puta sam gledao Vulkane u trgovinama-rasadnicima,svi su Vulkano ali se svaki bar mrvicu razlikuje jedan od drugog.
Meni su najinteresantniji dwarf varijetet,imam muškog,želja mi je naći žensku za njega.našao sam jednu ali je na javnoj površini nasred brze ceste :icon_sad:
bvb

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #21 u: Listopada 27, 2016, 11:53:57 prijepodne »
Trava, sve što kažeš stoji.

Jesi li ikada pratio oblik sjemenke i biljku koja je iz nje izrasla?
Tko zna, možda postoji neka zakonitost u vezi toga. Ova tema je eksperimentalna, možda se neko pravilo uoći a možda i ne.

Sječaš li se iz kakve sjemenke je izrastao tvoj "dwarf" Chamaerops?
Ako ima slika tog sa brze ceste, jako bih je rado vidio.
Taj tvoj je jako zanimljiva i rjetka forma i s obzirom na to nemogu izdržati da ne stavim sliku:
(nisam je uspio pronaći na temi pa stavljam malu koju imam od prije spremljenu.)
« Zadnja izmjena: Listopada 27, 2016, 11:57:39 prijepodne od branimir »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #22 u: Listopada 27, 2016, 23:12:30 poslijepodne »
Razlika je u obliku sjemena od palme do palme,na istoj palmi sjemenje je istog oblika,može se desti da je neko manje ili malo drugačijeg oblika,par puta sam naklijavao takvo različito sjeme ali to se sve pomiješa sa drugima,za par godina više neznaš koja je koja,previše toga nakotim.
Ovaj dwarf je brat ovih drugih velikih humilisa koje imam posađene u vrtu,to je sijano krajem 80-ih i mislim da je sjeme bilo jednako.Ne vjerujem da oblik sjemena može utjecati na oblik habitusa.Stvar je jednostavno u varijabilnosti humilisa.Navrati ponovo jednom do mene pa ću te odvesti u rasadnik,300m zračne linije od moje kuće,imaju par stotina humilisa iz vlastite proizvodnje,varijeteta ima svakojakih,izgubim po dva sata pregledavajući ih.
bvb

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #23 u: Listopada 28, 2016, 17:33:36 poslijepodne »
Ja isto nikada nebih zapamtio, pa čak nebi niti obračao pozornost na oblik sjemena.
Zato ovaj put postavljam uživo eksperiment i kao poticaj da i drugi obrate pozornost na to pri klijanju.

Ovo su sve sjemenke sa iste vlastite palme, sortirao sam ih na velike, okrugle i male:

Već su krenuli klijati i to prvo velike, nakon dosta vremena i male, tek na kraju je počela klijati jedna okrugla sjemenka.
Staviti ću svaku skupinu u posebnu odvojenu grupu teglica i pratiti razlike.

Nisam siguran dali genetski materjal od peludi koja je oprašila cvijet može utjecati na oblik sjemenke?
Ili možda neka izuzetno rana mutacija?
« Zadnja izmjena: Listopada 28, 2016, 17:33:50 poslijepodne od branimir »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #24 u: Listopada 28, 2016, 18:16:02 poslijepodne »
Pelud ne bi trebao imati utjecaja na oblik ploda.Kod nekih sorti maslina uobičajena je velika raznolikost u veličini plodova dok je kod nekih vrlo velika ujednačenost veličine-oblika plodova,čini mi se da je slična situacija i kod palmi, a i kod mnogih drugih vrsta.Ali treba probati,ja sam uvijek za experiment :thumb_up:
bvb

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #25 u: Studenoga 05, 2016, 11:42:52 prijepodne »
Henoh je na temi o Chamaerops humilis stavio fotografije sjemenki formi 'rigida blue' i 'rigida green'.

Pri površnom pogledu bih rekao da kod rigide blue prvladavaju velike i izdužene dok među sjemenkama rigida green forme
prevladavaju zaobljene sjemenke:

U međuvremenu sam pronašao slike matičnih palmi Chamaeropsa humilisa 'rigida blue' i 'rigida green' kako ih je imenovao M@x (Massimo) s EPS-a.
'rigida blue'

zreli plodovi i sjeme od 'rigide blue' koje je slikao damir kad ih je dobio

'Rigida green' slike koje je postavljao M@x na EPS-u

plodovi i sjeme koje je po primitku snimio damir

« Zadnja izmjena: Studenoga 05, 2016, 11:45:55 prijepodne od branimir »

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #26 u: Studenoga 06, 2016, 14:44:34 poslijepodne »
Danas sam proklijale sjemenke iz eksperimenta posadio u označene čašice.
Evo slika proklijalih sjemenki (vidljivih samo ulogiranima).

Na prvoj su velike, zatim slijedi 7 okruglih i 2 male:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #27 u: Studenoga 06, 2016, 14:45:20 poslijepodne »
nadam se da će ovako u stanu niknuti ok, barem jedna mala sjemenka.  :misli:
« Zadnja izmjena: Studenoga 06, 2016, 15:09:58 poslijepodne od branimir »