Iznijet ću ukratko svoje iskustvo s ponašanjem Yucca na ekstremno vlažno vrijeme u sezoni rasta.
Yucce iz istočnog dijela SAD (Y.recurvifolia, Y. gloriosa, Y. flaccida, Y. filamentosa, Y. aloifolia) nikakvi problemi.
Tranzitno područje između istoka i zapada - forme Y. glauce - stariji listovi propadaju brže nego u normalnim uvjetima s prosječnim količinama oborina za naša ljeta.
Y. constricta - povučena sredina (mlada Yucca klijanac)
Y. brevifolie - sada pokazuju naglo propadanje starijih listova - zdrav je samo najviši dio rozete. Primjerak u tegli na južnom balkonu bez promjena. Vjerojatno da manje kiše nabacuje na tu stranu.
Y. arizonica - interesantno još nikakvih vidljivih promjena iako je riječ o vrsti koja dolazi iz sušnijih područja.
Y. campestris - stariji ok., manji klijanac povučena sredina - možda se obnovi iz korijenja.
Y. carnerosana u tegli ok.
Yucca coahuilensis (izgleda kao Y. glauca i možda je upravo to - nikad se ne zna sa sjemenom) za sada ok. Stanište iz kojeg dolazi nije obećavajuće na mokre uvjete.
Y.rostrate - ok.
Y.thompsoniana klijanac ok
Y.elata iz staništa 'White Sands' New Mexico - mislim da je ok. treba ju pratiti. Ova je iz klasične pješčane pustinje i mogla bi imati problema.
Y. reverchoni (od sjemena naručenog kao Y. rupicola) - ok.
Y. palida - ok.
Većina hibrida je ok, osim Y. arkansane x Y. glauce ili obratno. Možda se obnovi iz korijena. Kod ove je problem bio možda u tome što se jedan veći kamen nalazi iza nje - kao ploča pa se sva kiša slijevala s njega na tog klijanca. Nažalost to mi je jedini primjerak ovog hibrida.
Za naše uvjete najbolje su se pokazali hibridi koji u sebi imaju i gene Y.flaccide/filamentose. Što je više gena od Yucca koje dolaze sa zapada SAD više je i problema s vlagom.
Vejrujem da u prosječnoj godini sa svim ovim Yuccama ne bi bilo nikakvih problema. Stanje sigurno nije konačno - ovo je što se do sada pokazalo. Razvoju stanja problematičnih Yucca ovisit će o razvoj vremena te količine padavina kroz jesen i zimu.
Možda će netko postaviti pitanje kakvu sam drenažu napravio. Do sada sam mislim da je solidno. Kada su bile na suhom dreniranom bili im je presuho i slabo su napredovale (polunatkriveni dio uz kuću). Morat ću tražiti nove kombinacije i nadati se da nam ekstremi, u bilo kojem obliku, neće biti učestali.