Autor Tema: nabava: sadnica nema pa ajmo po sjeme  (Posjeta: 10484 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
nabava: sadnica nema pa ajmo po sjeme
« u: Siječnja 18, 2008, 23:43:55 poslijepodne »
Jako su zanimljive neke stvari...u biti i žalosne.
Gledam te njemačke stranice koje nude sadnice mladih palmi po cijenama npr. od 5 do 20 eura...ovisno o veličini i vrsti...
I ne samo njemačke...ima i mađarskih, španjolskih...i tako dalje...i još dalje...i dalje...
...ali ne bliže...ne bliže nama. Toga nema kod nas. Zašto?
Zašto jedna mađarska može imat rasadnike koje prodaju mladice palmi iz cijeloga svijeta a jedna hrvatska koja je na mediteranu tj na moru ne?
Eto malo se zamislim nad takvim stvarima...razmišljam...pa mi došlo da otvorim i ovu temu.
Ja recimo da bi nabavio neke zanimljive palme koje danas sutra želim imati u svom vrtu moram naručivati sjeme iz cijeloga svijeta...10, 20, 30...pa čak i 100 sjemena jer se toliko nudi.
Naravno da mi toliko nije potrebno. Pitanje koliko bi ih uopće niklo ako bi uzeo 10 komada... a pitanje koliko ih na kraju i opstane od ovih 100...dok to proklija i malo naraste.
Pitanje dali će od 100 uopće koja i niknut (primjer arch. maxime iz češke).
A ništa to nebi radio da mogu otići do splita i kupiti još male primjerke tih meni zanimljivih palmi. Od nekih po jedan primjerak, nekih malo više i tako.
Ali nemogu...jer toga nema. Pa ajmo po sjeme...  :icon_neutral:

« Zadnja izmjena: Siječnja 18, 2008, 23:48:13 poslijepodne od Pivi »

Offline Veruda

• Administrator
Odg: nabava: sadnica nema pa ajmo po sjeme
« Odgovori #1 u: Siječnja 19, 2008, 00:01:05 prijepodne »
Upravo takve primjereke meni zanimljivih palmi oko 2 godina starih tražim. Našao sam jednu livistonu rotundifoliu za 100 kuna takve veličine, ali je bila prodavana kao chinensis  :icon_neutral: Nađu se washingtonie tako manje i to je to u rasadnicima. Ostale su sve veće palme od 350 kuna na više i to P.canariensisi, W. robuste, T. fortunei, B. armata (sa metar debla 2000 kuna) pokoja B.capitata ( oko 1000 kuna)...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #2 u: Siječnja 19, 2008, 00:03:06 prijepodne »
ma da...ali to se sve svodi na tih nekolik vrsta...i to još ako i nađeš ovako male od godinu do dvije starosti.

A u njemačkoj, mađarskoj, italiji, španjolkoj...to možeš nabavit i to vrste iz cijeloga svijeta.

Evo samo jedan primjer: http://palms.de/Gesamtkatalog%2005.11.05.html  a ima ih koliko hočeš.

ne zanimaju mene male robuste, canariensisi i slično...nego npr. hedyscepe, archontophoenixi, rhopalostylisi, chambeyronia, dypsisi, beccariophoenix...i još toga ima...ovo sam samo primjere dao.
« Zadnja izmjena: Siječnja 19, 2008, 00:04:56 prijepodne od Pivi »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #3 u: Siječnja 19, 2008, 00:07:17 prijepodne »
Oni ih mogu nabaviti, ali ih veliku većinu ne mogu saditi vanka  :vidiga:

O ironije, di je tu logika. Ma kod nas ljude jednostavno nije briga za nekakve palme koje su drukčije od trachija, vašingtonija ili datulja....Ionako je palma samo palma, zar postoji više vrsta?  :icon_mrhappy:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #4 u: Siječnja 19, 2008, 00:08:55 prijepodne »
da... i to još cikas palma  :vidiga: :lol:  (kako to mi hrvati zovemo)  :mrgreen:

ps. nema logike da...ali stvari uvijek i jesu takve...da nema logike  :eusa_doh:
« Zadnja izmjena: Siječnja 19, 2008, 00:17:03 prijepodne od Pivi »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #5 u: Siječnja 19, 2008, 00:22:48 prijepodne »
Evo baš gledam na tim stranicama Jubaea chilensis seedling 40 cm velik samo 18 eura, zamislite koliko si živaca i vremena uštedite kada uzmemo u obzir slabu klijavost i dugotrajnost klijanja te spor rast  :icon_mad:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #6 u: Siječnja 19, 2008, 00:24:49 prijepodne »
upravo o tome govorim...ta razmišljana su me i dovela do toga da ovu temu otvorim...da svi zajedno ovdje malo "pročakulamo" o tome šta nas u biti sve "smeta"...
Evo opet samo nekoliko primjera:

Beccariophoenix alfredii  20/30 cm - 15.90 eura
Dypsis carlsmithii 10/20 cm - 7.90 eura
Dypsis decaryi 80/90 cm - 22.90 eura
Dypsis onilahensis 10/20 cm - 6.90 eura
Ptychosperma elegans 20/30 cm - 9.90 eura
Rhopalostylis sapida 20/30 cm 12.90 eura

« Zadnja izmjena: Siječnja 19, 2008, 00:31:15 prijepodne od Pivi »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #7 u: Siječnja 19, 2008, 03:27:40 prijepodne »
Evo baš gledam na tim stranicama Jubaea chilensis seedling 40 cm velik samo 18 eura, zamislite koliko si živaca i vremena uštedite kada uzmemo u obzir slabu klijavost i dugotrajnost klijanja te spor rast  :icon_mad:

Uh, kako su dobre ove Jubaee... Ovo moje seme ne mrda, stoji vec 2 meseca.  :zbunjen: Lakse (i jeftinije) bi mi bilo da kupim par komada ovih seedlinga od po 40 cm, ustedeo bih sebi dosta zivaca i bar 3-4 godine cekanja, ali toga kod nas nema.  :icon_sad:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Siječnja 19, 2008, 10:34:05 prijepodne »
E o tome ja pricam vec neko vreme~zemlje koje su severnije,a isto kontinentalne poput Srbije~Madjarska,Ceska,Nemacka(ok,ima ona mora,ali kao da ga i nema)...vrve od rasadnika palmi,agava,juka i ostalih egzota! Da ne kazem koliko bi toga trebalo biti u Hrvatskoj s obzirom na veliku jadransku obalu...

Ali ne...kod nas na Balkanu uvek sve mora da kasni godinama i uvek da nesto ne stima!

Verujem da kad bi postojao bar jedan takav rasadnik na ovim prostorima,koji bi pokrivao ex-Yu trziste,da bi napravio veliki bum i jako dobar posao!
Pa ne vole Madjari i Nemci palme vise od nas! Niti imaju bolje uslove da ih gaje,cak naprotiv-u Hrvatskoj bi se moglo saditi sve i svasta a ljudi navalili na phoenix,trachuycarpus i washingtoniu  :thumb_down:
Ne znam,valjda ce se neko setiti i to da otvori-samo opet se plasim da bi taj neko nabio takve cene da niko normalan to ne bi mogao platiti!
Verovatno bi kod nas te sadnice jubaee od 40 cm kostale 200 eura  :rofl:
Evo,u Beogradu postoji jako dobar rasadnik-Victoria Botanic Garden sa ekskluzivnom ponudom-ima kod njih i phoenixa i trachycarpusa i raznih magnolia,lagestroemia,agava....pa cak i syagrusa i raznih banana,ali su cene tako jezivo visoke da obicni ljudi to ne mogu priustiti ni da rade celu godinu samo za to~tako da se opet svodi kao da i ne postoje  :icon_mad: :thumb_down:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #9 u: Siječnja 19, 2008, 20:32:07 poslijepodne »
Jorg Schumann ili palms.de je bankovni sluzbenik a palmama se bavi iz hobija. Isto tako bi netko mogao u Hrv. ili Srb. iz hobija razviti takav mali rasadnik. U Hrv imamo slucaj s G. Beslicem koji je familijarni hobi doveo do jednog respektabilnog rasadnika za kaktuse. Ali u svemu tome postoji ALI a to je puno granica za mali broj ljudi. Nasa mala trzista jednostavno nisu dovoljno velika da bi cijela stvar bila isplativa.
Prije dvije tri godine imao sam stalno par stotina klijanaca svih mogucih vrsta palmi i cycasa a nisam imao adekvatan prostor za njihovo drzanje. Usljed mnogo gubitaka medu klijancima odlucio sam promijeniti taktiku i kupiti pojedinacne vece primjerke koji imaju puno vise mogucnosti prezivljavanja ako ja tu i tamo zaboravim na njih iz nedostatka slobodnog vremena.
Pouka price je da za sve treba sredstava i vremena a krajnji rezultat moze biti upitan. Ja sam svakome spreman pomoci ko bi se upustio u tako nesto.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #10 u: Siječnja 19, 2008, 20:42:51 poslijepodne »
Da...samo za kupovat već odrasle palme treba itekako sredstava.
Nije problem ako se to radi o nekoliko primjeraka... ali ako to već ide na 10, 20, 30 i više komada skupi se tu ogroman iznos.
Poanta je da bi ove male sadnice palmi itekako bile dobar početak za mnoge od nas pa makar morali počekati i da palma još malo ojača pa je onda zasadit u zemlju.
Puno bolje nego cijelu stvar razvijat iz sjemena.
Ali problem i je u tome šta mi te sadnice u HR nemamo gdje kupit. Nažalost.
A naručivanje nije najjednostavnije...em šta se tiće papirologije (ajde fitocertifikat i nije problem platit ako se naručuje više komada palmi) ali pitanje je u kakvom bi stanju te palme uopće došle na konačnu adresu.

Međutim gušt odlaska u rasadnik i kupnja mladih sadnica koje je ono šta bi u biti htjeli a ne neko naručivanje preko interneta i dok je to na putu prema naručiocu molit boga da dođe u redu...nije to to...

Šteta šta mi nešto takvo nemamo pa nam na kraju ostaje samo uzgojiti palme od sjemena...jer mnoge te vrste se kod nas ni nemogu kupit...ni male ni velike...
A za velike tko bi dao toliko novca...svi mi želimo od manjeg počet...to je ono pravo..

Ja kad pogledam eno na IPS forumu...neki priča kako je negdje ne putu autom obilazio i usput stane i u rasadniku naleti na 2 dypsis leptocheilos i svaki je platio 10 dolara.
Evo ih na slici. To se traži. Mlađe palme koje se mogu kupit ispod 100 kn po komadu. Ali kod nas toga nema. Nema ponude, a ono šta i ima to su već malo veće i skuplje palme.

Evo ih dypsis leptocheilos

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Siječnja 19, 2008, 21:15:47 poslijepodne »
Pivi u nekim stvarima bi se slozio s tobom ali ako uzmemo da jedna L australis od pet sest godina u MBM-u kosta oko 250 KN ili D. decaryi od najmanje 10g 700 KN  a ako bi ih kupio sada van sezone i manje onda bi kratkim racunom vidio da je to puno jeftinije nego da ih sam podizes iz sjemena.
Ja trenutno imam vrlo mali broj klijanaca i to samo jer me raduje njihovo podizanje ali cijeli taj proces je skuplji od kupovine jedne vec uspostavljene vece palme. Po mojoj racunici ja sam svake godine mogao kupiti tri do pet vecih palmi za troskove odrzavanja klijanaca.   toto

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #12 u: Siječnja 19, 2008, 21:26:54 poslijepodne »
Rekao bih da trenutno na tržištu postoji "niša" (rupa) upravo u ovom segmentu. Onaj tko bi se odlučio na tako nešto morao bi dobro razmisliti kako privući kupce i mislim da se ne bi smio usko specijalizirati samo na palme već imati što više toga u ponudi. Trend uređenja vrtova, parkova, ulica, trgovačkih centara, hotela i sl. je u rastu tu kod mene. Imam u planu u bližoj budućnosti uz stalan posao razviti i mali biznis (hobi za početak) i jedan manji staklenik. Da li ću sve to uspjeti iskombinirati ili će to ostati samo kao puka želja, vidit ću još....

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #13 u: Siječnja 19, 2008, 21:29:20 poslijepodne »
da ali evo gledam od sebe primjerice.

Ja da sad kupim 40ak palmi koje su spremne za sadnju...recimo veličine onih archontophoenixa koje sam kupio prošlo ljeto...
Mene bi to koštalo cirka 13-14 tisuća kuna...Plačene su po 330 kn...da ne kažem da je cunnighamiana bila u lošem stanju...vizuelno...3 lista jedan slomljen...

Dok recimo 40ak tih istih klijana starih od godinu do dvije dana mogu kupit za cirka 2500-3000 kn šta je 4 do pet puta manje.
A za dvije godine ću imat od toga (recimo arch) palmu spremnu za sadnju. Ušteda je značajna.
« Zadnja izmjena: Siječnja 19, 2008, 21:32:15 poslijepodne od Pivi »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #14 u: Siječnja 19, 2008, 21:32:37 poslijepodne »
Ako ne računaš vrijeme kao novac i untrošenu energiju oko održavanja klijanaca...