I mene također jako zanima zbog čega palme zimi propadaju u negrijanim prostorijama u kojima ne pada ispod nule. Tijekom zimovanja su mi počele propadati moje dvije
Nannorrhops ritchiana-e, listovi su se počeli skupljati i sušiti i taman kad sam mislio da su gotove to je prestalo, tako da sad izgledaju jadno no barem su (zasad) žive. Prošle godine su mi na zimovanju u toj istoj negrijanoj sobi rikunula dva
Rhapidophyllum hystrix-a, dok su pretprošlu zimu odlično prezimjeli, čak su i malo porasli tijekom zime. Biljke mi zimuju u negrijanoj sobi, u kojoj je radijator zavrnut do kraja, no tvornički je programiran da se ipak uključi ako temperatura padne ispod 6°C, tako da nema šanse da je u toj prostoriji išlo ispod nule. Još bih dodao da su se neki listovi
Sabal blackburniana,
Sabal palmetto i
Chamaedorea radicalis djelomično osušili, no to nije jako utjecalo na njihov izgled. Blackburniani je to stara boljka, svake godine mu tijekom zimovanja listovi djelomično posmeđe, uglavnom na vrhovima. Možda sabalima nedostaje sunca tokom zime?
Sabal minor izgleda odlično, kao usred ljeta a tako izgledaju i ostale palme. Ostalo bilje je dobro prezimjelo, osim jednog sibirskog kivija koji je izgleda riknuo, jer još uvijek nije potjerao, dok drugi kivi već raste sve u 16.