Autor Tema: Washingtonia filifera  (Posjeta: 186494 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Washingtonia filifera
« Odgovori #225 u: Srpnja 10, 2009, 20:37:20 poslijepodne »
Mislim da se radi o atlanskom cedru (Cedrus atlantica), koji bi išao uz C. humilis ceriferu jer je isto iz planine Atlas u Maroku.
Daleko je to od Washingtonie filifere.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #226 u: Kolovoza 02, 2009, 21:00:34 poslijepodne »
Washingtonie filifere ispred hotela Imperial na Rabu

iza se vidi i jedna robusta

negdje u gradu Rabu

Slike koje sam postao u ovoj temi i drugima su s neta. Na Rab idem 8.8. pa kad se vratim slijede moje slike.
Jedva čekam malo procunjati po otoku
« Zadnja izmjena: Kolovoza 02, 2009, 21:16:52 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #227 u: Rujna 07, 2009, 17:14:20 poslijepodne »
Ono što je meni jako zanimljivo kod tih Washingtonia, je to što se tako lako međusobno mješaju. Ako ima toliko hibrida, to upućuje na to da su Washingtonie filifere i Washingtonie robuste zapravo ista vrsta. I da su pogrešno klasificirane kao različite vrste. Jer su hibridi različitih vrsta sterilni i nebi se smjeli moći spolno razmnožavati. One su vjerojatno samo varijacije iste vrste, odnosno podvrste.  :misli:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #228 u: Rujna 07, 2009, 17:28:10 poslijepodne »
Zaboravio si na činjenicu da se i npr. Phoenixi lako međusobno mješaju i daju plodno potomstvo pa ipak nisu ista vrsta. Neplodni su samo hibridi nastali između vrsta koje pripadaju različitim rodovima, npr. hibrid Syagrusa i Butie.
USDA zone: 7a

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #229 u: Rujna 07, 2009, 19:34:59 poslijepodne »
To onda samo znači da su i oni zapravo biološki pripadnici iste vrste ( te da su ih ljudi krivo klasificirali, upravo se zato sad rade provjere i DNK analize i mnoge vrste gube status vrsta i latinski nazivi vrsta se mjenjaju, jer su neki od njih dati davno prije stotinjak i više godina kad nisu postojale DNK analize te su često pripadnici istih vrsta ili čak i različiti spolovi dobivali status vrste ).
Hibridi različitih vrsta bi trebali bit neplodni. Upravo je reproduktivna izoliranost ono glavno što definira neku vrstu.
A isti rod znači samo da su dovoljno slične da se mogu mješati odnosno da imaju zajedničke pretke, koji nisu postojali tako davno, ali ne i da su im mješani potomci plodni. :zbunjen:
« Zadnja izmjena: Rujna 07, 2009, 19:41:22 poslijepodne od Cikas »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #230 u: Rujna 07, 2009, 20:07:46 poslijepodne »
Koliko ja znam hibrid ne mora biti neplodan, tj. ovisi dali se radi o (nemam pojma kako to ide, napamet govorim nešto mi u sječanju šta ne mora biti istinito) f1, f2 hibridima.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #231 u: Rujna 07, 2009, 20:42:07 poslijepodne »
Po novome moraju. Zato se i radi revizija cijele klasifikacije, posebno onoga što je napravljeno prije 50-100, pa i više godina.
Zato u budućnosti možemo očekivati promjene latinskih, odnosno znanstvenih naziva mnogih životinja i biljaka tako i palmi.
Na fakultetu imam zoologiju i botaniku, pa sam puno slušao baš o tom problemu.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #232 u: Rujna 07, 2009, 21:13:42 poslijepodne »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #233 u: Rujna 07, 2009, 21:21:35 poslijepodne »
Ma daj frane, tko danas govori njemački  :mrgreen:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #234 u: Rujna 07, 2009, 21:26:38 poslijepodne »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #235 u: Rujna 07, 2009, 21:35:31 poslijepodne »
Lista lijevo na Wikipediji, nadi neki koji ti pase! :gy:
Ma svi skolovani ljudi valjaju makar dva svjetska jezika, pa makar i sa automatskim transletorom,
koji kao meni palmu s Njemackog na Ceski prevede u dlan!
Potrebno je za takve prijevode i malo fantazije, priznajem! :lol:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #236 u: Rujna 07, 2009, 21:51:57 poslijepodne »
Evo malo definicije.  :wink:

definicija određuje vrstu kao "grupu prirodnih populacija rasplodno izoliranih od drugih grupa". Rasplodna izoliranost znači da se jedinke tih populacija iz nekog razloga međusobno spolno ne razmnožavaju, odnosno da njihovo eventualno potomstvo nije plodno. Iz tog razloga ne postoji značajan prijenos gena iz jedne populacije u drugu, pa se populacije vremenom genetski i morfološki udaljuju. Primjerice, konj (Equus caballus) i magarica (Equus asinus) su genetski dovoljno bliski da mogu stvoriti zajedničkog potomstvo, ali to potomstvo redovito nije plodno, zbog čega se konj i magarac smatraju odvojenim vrstama.

Što se tiče članka gore, tu se govori o hibridima različitih podvrsta, odnosno varijacija, odnosno rasa iste vrste. Ne o hibridima različitih vrsta.
« Zadnja izmjena: Rujna 07, 2009, 21:55:27 poslijepodne od Cikas »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #237 u: Rujna 08, 2009, 12:37:28 poslijepodne »
Sada kad smo zalomili u genetiku i biologiju,
ajmo i dalje, recimo VRSTA Washingtonia, sorte filifera, robusta i filibusta.
Filifera i filibusta su hybridi, robusta recimo majka, a tko je genetski otac?
Kako je doslo mijesanjem kojih sorti do razlicitosti izmedu isti? :icon_redface: :icon_twisted:

Kuzim mjesanje razlicitih Butia i Jubea npr., a gdje je pocetak Washingtonia!?

Sada koliko se i ja sjecam sto nije tako, da ima cak i hybrida F2 koji su plodni, ali onda daju opet ciste
osobine jednog roditelja? Pricam o istoj vrsti.
« Zadnja izmjena: Rujna 08, 2009, 12:41:51 poslijepodne od franceska »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #238 u: Rujna 08, 2009, 13:45:49 poslijepodne »
Jako puno životinja i biljaka krivo je klasificirano kao zasebne vrste, a to se danas srećom mjenja i ispravlja. Upravo zbog revizije neke su vrste palmi već promjenile znanstveno ime.

Zato je i uvedena nova skupina a to su podvrste, odnosno laički rečeno rase ( ili ti ga poluvrste ), na engleskom subspecies.

To je kad se dvije jedinke fizički razlikuju tako da djeluju poput dviju različitih vrsta ali bez problema se mogu pariti i imati plodno potomstvo.
Podvrste se označuju trinomno.
Recimo Homo sapiens sapiens ( prva riječ je ime roda, druga ime vrste a treća ime podvrste )

Ako se mogu mješati Washingtonie bez problemi i imaju još i plodno potomstvo, a robuste se fizički razlikuju od filifera. To samo znači da su biološki one ista vrsta samo druga podvrsta.
Pa će se u budućnosti vjerojatno i njihovi nazivi promjeniti u Washingtonia filifera filifera i Washingtonia filifera robusta ili pak Washingtonia robusta robusta i Washingtonia robusta filifera ( ovisi za koje se nazive botaničari odluče ).

Da bi se to lakše shvatilo mogu to prenijeti na ljudsku vrstu.
Recimo čisti pripadnici crne, bijele i azijske rase fizički se razlikuju u tolikoj mjeri da bi se moglo reći da djeluju poput zasebnih vrsta ali sve se ljudske rase bez problema mogu mješati i imati plodno potomstvo, pa smo stoga svi ista vrsta.
Mješanci između crne i bijele rase mulati, ne smatraju se zasebnom rasom, već su oni samo mješanci.

Znači u slučaju Washingtonia bi bilo. Robuste i filifere su čiste rase, dok je filibusta mješanka rasa poput mulata kod ljudske vrste. :wink:
« Zadnja izmjena: Rujna 08, 2009, 13:46:29 poslijepodne od Cikas »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #239 u: Rujna 08, 2009, 13:54:34 poslijepodne »
Odlicno objasnjeno Prof. Cikas :thumb_up:

Ja sam razumijela, a tko nije  :gy:
Ipak nisam toliko losa iz bio koliko sam mislila.