Autor Tema: Ajmo posaditi kaktuse  (Posjeta: 17224 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Ajmo posaditi kaktuse
« u: Veljače 09, 2008, 14:45:58 poslijepodne »
Danas sam otišao do vikendice kako bi posadio kaktus, nisam siguran koji. Znam samo da je otporan na hladnoću i da je potomak jednog velikog kaktusa tu u Puli.

Rukavice i kaktus (ipak me izbo nekoliko puta  :icon_mad:)

Rupa spremna, pomješano sa dosta šljunka i humusa....

I gotova je sadnja  :icon_mrhappy:

Ovaj je isto otporan jer već nekoliko godina stoji u pitaru vani. A koji je, e to nemam pojima  :rofl: nema bodlji i ima žute točkice...

Offline merijt

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
Odg: Ajmo posaditi kaktuse
« Odgovori #1 u: Veljače 11, 2008, 20:40:25 poslijepodne »
Veruda cao
Meni ovo lici na ehinopsis, mada nisam bas neki strucnjak za kaktuse. Da li je cvetao do sada? Trebao bi da ima cvet u obliku trube i tada je najlepsi.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #2 u: Veljače 11, 2008, 20:50:51 poslijepodne »
Pozdrav merijt.

Da li misliš na ovaj prvi ili ovaj na zadnjoj slici?

Goga70

• Gost
« Odgovori #3 u: Veljače 11, 2008, 21:01:23 poslijepodne »
Danas sam otišao do vikendice kako bi posadio kaktus, nisam siguran koji. Znam samo da je otporan na hladnoću i da je potomak jednog velikog kaktusa tu u Puli.

Neznam ni ja koji je (mislim na prvu sliku) al da je otporan na hladnoću je :icon_lol:

Jedan takav kod mene cijelu zimu uredno preživio na balkonu  :thumb_up:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Veljače 11, 2008, 21:08:24 poslijepodne »
Pozdrav merijt.

Da li misliš na ovaj prvi ili ovaj na zadnjoj slici?

sada sam malo googlao i vidim da si mislila na ovoga na prvoj slici. Je ,doista liči, ali nažalost ne znam kako izgleda cvijet jer sam ga dobio ove jeseni od prijatelja koji ima jedan veliki u vrtu i nisam ga pitao za cvijet.

@Goga, kod tebe na balkonu bi i cocos nucifera preživjela zimi s obzirom koliko je dobra mikroklima  :icon_lol:

Goga70

• Gost
« Odgovori #5 u: Veljače 11, 2008, 21:32:45 poslijepodne »
@Goga, kod tebe na balkonu bi i cocos nucifera preživjela zimi s obzirom koliko je dobra mikroklima  :icon_lol:

:icon_lol: :lol:

A bilo je i minusa nisi dobro pratio doduše rijetko eto i ujutro očekujem bar nulu :wink:

trenutno je 4,7°C

Vidiš mogla bi maminu bananu primiti na stan :cool: :icon_lol:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #6 u: Veljače 11, 2008, 21:36:47 poslijepodne »
ovoga drugoga ima i na visu. dno slike

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Veljače 11, 2008, 22:14:20 poslijepodne »
Veruda, zainteresirala me je ona tvoja Opuntia bez bodlji jer  sam u jednom časopisu pročitao da je jedan botaničar u Australiji uzgojio opuntie bez bodlji i namjenio ih za prehranu ovaca no taj projekt nikada nije zaživio jer su vlasnici ovaca uništili sve takve Opuntie u strahu da im to drastično ne smanji cijenu mesa. Preživjele su samo neke takve Opuntie u jednom europskom botaničkom vrtu.
USDA zone: 7a

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #8 u: Veljače 11, 2008, 22:24:22 poslijepodne »
Ova opuntia je microdasys od Verude, 99%!!! Jedna od rasirenijih vrsti, kod zivotinja izaziva trenutnu sljepocu, odnosno dobiju neku upalu ociju, nas se psic s njom borio pa je zavrsio na hitnoj jer je razvalio glavom u zid!!! :nakaza:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #9 u: Veljače 11, 2008, 22:31:22 poslijepodne »
Zar i ta microdasys nema bodlje?  :shocked:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #10 u: Veljače 11, 2008, 22:40:32 poslijepodne »
Ne nema,
ono bodlje, ima iz onih zutih tockica izlaze male jako kratke bodljice ali prostim okom nevidljive.
Meni je jako lijep kaktus, i obicno cvijeta zuto, a ima i neki var. odnosno podgrupa koji cvijeta bijelo.
Postoje navodno i koji cvijetaju crveno ali zadrti kaktusari tvrde da je opet neka podgrupa i da joj treba dat drugo ime...ali to je opet druga prica.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #11 u: Veljače 11, 2008, 22:42:31 poslijepodne »
Ali Frane, ova nema apsolutno nikakve bodlje. Prešao rukom nekoliko puta i ništa, apsolutno glatka... :zbunjen:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Veljače 11, 2008, 22:44:28 poslijepodne »
Veruda, možda je ta tvoja stvarno ta rijetka sorta Opuntije bez bodlji jer je u onom članku pisalo da ta Opuntia nema niti jedne bodlje.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #13 u: Veljače 11, 2008, 22:53:24 poslijepodne »
Ali Frane, ova nema apsolutno nikakve bodlje. Prešao rukom nekoliko puta i ništa, apsolutno glatka... :zbunjen:

aj priznaj, jesi rukavice stavio?  :lol:

Ne nema,
ono bodlje, ima iz onih zutih tockica izlaze male jako kratke bodljice ali prostim okom nevidljive.

Citat:
I love the look of this Opuntia, but it is deceptively nasty. The soft, fuzzy looking spines stick to your skin with the slightest brush-by and then they are hard to get off... most attempts to pull these itty bitty spines just pushed them in further or breaks them off at the skin level... washing them off with a sharp stream of water works the best. Otherwise it's a lot of work with a magnifying glass and a good pair of tweezers. Also, just moving the plant about will dislodge spines and they can blow into your eyes and nose/mouth. Rinsing plant with water is supposed to help keep this from happening, just before you move it. This species is also very prone to rot if watered to much via sprinklers. Rain water never seems to hurt it though.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #14 u: Veljače 11, 2008, 23:09:01 poslijepodne »
Ma da nisu bodlje, vise ono male dlacice, znam ali probaj proc prstom po tom zutom i vidjet ces da ce te na prstu kao svrbit ako ostane koja mrvica na prstu!!!
Pa pripremi niveu ili maslinovo ulje!!! :sretan: