Danas sam nakon ovog zadnjeg vala zima kada sam mjerio najniže temperature ove zime poslikao i zalio palme.
16.2. izmjereno je 0°C što samo po sebi nije bilo nimalo opasno
17.2. rano ujutro nešto prije izlaska sunca izmjereno je u mom vrtu -3°C, pošto je kod mene u gradu temperatura već negdje oko 23 sata pala ispod nule i trajalo je sve do 8:30 ujutro, računam da je i u vrtu bilo slično. dakle, nekih 9-10 sati sa temperaturom ispod ništice...
18.2 negdje oko ponoći vjetar staje i temperatura pada ujutro na -2°C, oko 8 sati temperature ispod 0°C
Ukupna sam zaštitio 3 palme, Phoenix roebeliini, Livistonu australis i malu Butiu paraguayensis, od ostalog sam bacio plahtu na Alou veru i to samo kada je bila najhladnija noć i Cordyline australis "red star" sam svezao lišće u snop što se pokazalo kao prilično glupo rješenje jer je bura već slijedeće jutro taj konopac odpuhla, dakle kao i da nije bio zaštićen...
Phoenix roebelenii (vrhovi su lagano stradali)

Phoenix canariensis, mlađi (bez vidljivih oštećenja)

Livistona australis, izgleda ko šit, ali je živa i nadam se da će dobro krenuti na proljeće, usput sam je danas dobro zalio i maknuo zaštitu...

Trachy "naini tail", naravno sve ok

Butia paraguayensis pod "staklenim zvonom", sve ok, čak joj je i lišće koje je virilo iz rupe gore u redu. Imam dobar osijećaj za tu palmu...

P. canariensis, stariji. Kod njega sam primjetio sitna oštećenja na najmlađem listu, ali i on mi je nekako drugačiji po strukturi i boji lista. Ima mekše listove od mlađeg i svijetliji su, rekao bih da po izgledu i dodiru je manje robustan od mlađeg...

Chamaerops humilis, ovo je podnio sa smješkom...

Washingtonia robusta, mlađa, iznenađujuče dobra i osim olujne bure koja je ostavila traga na lišću nisam zapazio ništa ozbiljno...

Opet se mlađa pokazala kao pobjednik jer je starija W. robusta ipak imala ozbiljnijih oštećenja na dva lista...

Sve u svemu, vrlo zadovoljan viđenim. Rekao bih da je ove zime sve teklo glatko i da nam je češće takvih zima mislim da bi proširio izbor palmi na dvostruko više nego ih sada planiram imati...