Autor Tema: Sadnja Trachycarpusa  (Posjeta: 19211 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Sadnja Trachycarpusa
« Odgovori #75 u: Ožujka 21, 2008, 18:22:35 poslijepodne »
jeste vidjeli da ja cijele zime svog trahija nisam pipnuo i eno ga zelen ko gora i bez problema je prezimio zimu , a bilo je i do -12 i oko 2 tjedna ledenih dana u nizu i nije mu ništa .  za trahi nema zime ... :icon_joy: :icon_joy: :icon_joy: :thumb_up:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #76 u: Ožujka 21, 2008, 19:19:46 poslijepodne »
Ja im to pricam svaki put, palmofile, ali ima panicara koji samo brinu bez razloga...  :mrgreen:
Ja sam cini mi se taj  :icon_lol:~iako znam da npr.feniks moze bez problema podneti do -5C,ja cu verovatno od prvih blagih novembarskih mrazeva praviti paniku i trcati da pravim plastenik   :vidiga: !
Moram to sebi izbiti iz glave!

Nego Xenon,da li si posadio mozda tvoj trachy? Ja se nesto mislim da mog sutra stavim u vrt! Tako bih zavrsio skoro sve osnovne radove u basti,pa bih mogao da prskam travu protiv korova,za sta je vec zadnji momenat,ako zelim da za Uskrs bar malo ozeleni!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #77 u: Ožujka 21, 2008, 19:28:12 poslijepodne »
Čekaj, pa uskrs je prekosutra? Kako misliš do tad? Ili je već zelena ili nije... ne kužim

Joj tek sam sad shvatio...vama uskrs drugačije pada. E **biga, tko bi na sve mislio.

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #78 u: Ožujka 21, 2008, 19:38:21 poslijepodne »
Da,ove godine je nas Uskrs mnogo kasnije nego vas,tek 27.aprila! znam da jedne godine bude razlika 4,jedne 3,jedne 2 nedelje a jedne bude u isti dan! Tako se to stalno vrti u krug!
Pivi,je l' ti dolazi zec  :icon_mrhappy:? Sta si mu narucio-neku palmicu,seme..?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #79 u: Ožujka 21, 2008, 20:04:41 poslijepodne »
Ma nemam ti ja taj običaj  :mrgreen:
Ali da imam, pa naručio bi mu jednu palmicu. da  :mrgreen:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #80 u: Ožujka 21, 2008, 20:18:46 poslijepodne »
Nego Xenon,da li si posadio mozda tvoj trachy? Ja se nesto mislim da mog sutra stavim u vrt! Tako bih zavrsio skoro sve osnovne radove u basti,pa bih mogao da prskam travu protiv korova,za sta je vec zadnji momenat,ako zelim da za Uskrs bar malo ozeleni!

Nisam jos, razmisljam da li da sadim ovog ili sledeceg vikenda... Vidim da je zima stvarno gotova pa moze da se sadi bez problema, ali jedan Trachy mi je problematican zato sto sam ga drzao unutra. Ako ga sad posadim, usporice rast i nece krenuti sve do juna. Ovaj drugi Trachy, koji sam kupio na izlozbi, mogu da sadim, on vec stoji napolju u saksiji.

A za Uskrs... ja sam toliko veliki vernik da uopste nemam pojma kad je sta.  :mrgreen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #81 u: Ožujka 21, 2008, 21:07:12 poslijepodne »
A za Uskrs... ja sam toliko veliki vernik da uopste nemam pojma kad je sta.  :mrgreen:
Pa nije bitno uopste koliki je ko vernik,bitno je da je praznik divan,obicno ga slavimo u vrtu,uz okupljanje cele familije-kucamo se farbanim jajima,"zec" donosi poklone  :icon_mrhappy:...Ma oduvek mi je to omiljeni praznik!

Nego,kako to mislis da bi trachy iz kuce usporio? Verovatno zato stoje bio u toplom,zar ne? Moj je bio u hladnoj sobi,a evo vec 3 nedelje je napolju,da li je onda dobro da ga sadim?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #82 u: Ožujka 22, 2008, 01:25:37 prijepodne »
Da, mozes da ga sadis ako je bio na hladnom. Moj Trachy je bio na 22-23 stepena cele zime tako da ce sigurno usporiti ako ga sad presadim, mozda predje u potpuno mirovanje do Juna ili Jula i nista nisam uradio.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #83 u: Ožujka 26, 2008, 17:35:44 poslijepodne »
Kupila sam gnojivo koje je namijenjeno četinarima ,oleandrima i svem zimzelenom bilju.Gnoijvo je u granulama i sadrži fosfor i dušik u najvećem postotku.Zanima me dali je to pogodno i za palme i koliko ih je često  uopće potrebno gnojiti  :icon_question:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #84 u: Ožujka 26, 2008, 17:40:26 poslijepodne »
Bitno je da sadrži veliki udio dušika i podosta kalija, ja obično tražim nešto u omjeru 6:2:6 ili 9:2:6 (NPK) i naravno , ne smije se zaboraviti na mikroelemente, željezo, bor, magnezij...

Čim temperature to dopuste i palma kontinuirano započinje s rastom, kada dnevne temperature prelaze 20°C onda je poželjno gnojiti. Sa sporootapajućim gnojivom ja gnojim 2-3 puta godišnje, a tekuće od početka ljeta svaka 2-3 tjedna sa tekućim gnojivom...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #85 u: Ožujka 26, 2008, 17:49:25 poslijepodne »
I da, vrlo bitno, kod novoposađenih palmi ne gnojiti 2-3 mjeseca osim možda pri presađivanju malo pognojiti dno rupe prirodnim gnojivom...

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #86 u: Ožujka 26, 2008, 19:32:11 poslijepodne »
Veruda,da li mislis na mlade palme,ili to uopste vazi za sve  :zbunjen: Ja sam prilikom sadnje moje kanarke dodao saku sporootapajuceg djubriva u granulama na dno rupe i po povrsinu busena!
Nadam se da to ne moze drasticno da joj smeta  :icon_sad:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #87 u: Ožujka 26, 2008, 19:34:58 poslijepodne »
ne vjerujem, jedino ako si pretjerao sa količinom...

Ma, sve piše na forumu u raznim temama samo treba čitati... :wink:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #88 u: Ožujka 26, 2008, 19:39:16 poslijepodne »
Eh,pa verovatno sam to preskocio,a inace citam sve sto se napise~mozda je to neko davno rekao,pa sam zaboravio!
Nadam se da nisam preterao-saka tih granula na onoliki busen ne bi trebala biti previse!

Inace,nadam se da cu sad za vikend konacno posaditi trachy u vrt,i to je trenutno sve sto se tice palmi,a onda se nadam da cu u maju kupiti washingtoniu na izlozbi,pa cu je tada posaditi! Da li je to mozda kasno?
Mislim da ce imati vremena da se prilagodi i razvije koren do zime,ali...  :zbunjen:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #89 u: Ožujka 26, 2008, 19:44:19 poslijepodne »
Ako si stavi previše umjetnog gnojiva oko korijena može se dogoditi da korijen "izgori" da se spali...

Za Washingtoniu nije kasno u 5. mjesecu(početkom?), brza je ona...