Autor Tema: kiwi  (Posjeta: 107408 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: kiwi
« Odgovori #75 u: Veljače 26, 2011, 20:50:54 poslijepodne »
Sad.koliko tu ima istine ne znam ali vrijedi probati  :icon_mrhappy:
Carpe diem

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #76 u: Veljače 26, 2011, 21:00:10 poslijepodne »
evo http://www.islambosna.ba/index.php/nauka/12384-kalemljenje-voa

To je to: Evo i citat:  :mrgreen:

Kompatibilnost podloge i kalema za pojedine vrste voća

- kruška se može kalemiti na divlju (i pitomu) krušku, jabuku, rezdeliju, dunju i trn (glog),
- kajsija na domaće sorte pitomih i divljih šljiva, rezdeliju i šefteliju.
- šljiva na domaće i divlje sorte šljiva i na rezdeliju,
- jabuka na divlje (i pitome) vrste jabuke, na krušku, dunju i na trn (glog),
- dunja na divlju dunju,
- mušmula na dunju, divlju krušku, trn (glog), oskorušu i brekinju,
- breskva i nektarina na divlju breskvu, šljivu, šefteliju, badem i rezdeliju,
- višnja na divlju trešnju i divlju višnju (magrivu),
- trešnja (ašlama) i hrušć na divlju trešnju ili divlju višnju,
- rezdelija na šljivu,
- badem na breskvu, kajsiju ili šefteliju,
- orah na orah,
- pitomi lješnjak na divlji lješnjak, i to kalemljenjem metodom na „engleski spoj“, dok se ne
može uspješno kalemiti lješnjak na divlji kalemljenjem metodama na procjep i pod koru,
- kivi na divlju vinovu lozu, itd.
« Zadnja izmjena: Veljače 26, 2011, 21:00:32 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #77 u: Veljače 26, 2011, 21:02:30 poslijepodne »
To je to: Evo i citat:  :mrgreen:

Kompatibilnost podloge i kalema za pojedine vrste voća

- kruška se može kalemiti na divlju (i pitomu) krušku, jabuku, rezdeliju, dunju i trn (glog),
- kajsija na domaće sorte pitomih i divljih šljiva, rezdeliju i šefteliju.
- šljiva na domaće i divlje sorte šljiva i na rezdeliju,
- jabuka na divlje (i pitome) vrste jabuke, na krušku, dunju i na trn (glog),
- dunja na divlju dunju,
- mušmula na dunju, divlju krušku, trn (glog), oskorušu i brekinju,
- breskva i nektarina na divlju breskvu, šljivu, šefteliju, badem i rezdeliju,
- višnja na divlju trešnju i divlju višnju (magrivu),
- trešnja (ašlama) i hrušć na divlju trešnju ili divlju višnju,
- rezdelija na šljivu,
- badem na breskvu, kajsiju ili šefteliju,
- orah na orah,
- pitomi lješnjak na divlji lješnjak, i to kalemljenjem metodom na „engleski spoj“, dok se ne
može uspješno kalemiti lješnjak na divlji kalemljenjem metodama na procjep i pod koru,
- kivi na divlju vinovu lozu, itd.

Hvala bogu  :icon_mrhappy:
Nabavio sam grančicu kiwija i sad se bacam na kelemljenje.Inače kod mene na Krku ima puno divljih vinovih loza koje rastu iz suhozida (gromače)..tako da ću ih puno kalemit,naravno ako mi jedna uspije..  :thumb_up:
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #78 u: Veljače 26, 2011, 21:08:45 poslijepodne »
ne nadaj se previse napisana je gomila gluposti kruska nemoze na jabuku i glog tvrdim to je neka neznalica pisala na glog se samo moze musmula i dunja kalemiti i jabuka na krusku nemoze kad bi se gluposti placale taj sto je pisao bio bi prebogat. a o kiviju na lozu nema ni govora probaj pa ces videti.
« Zadnja izmjena: Veljače 26, 2011, 21:09:40 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #79 u: Veljače 26, 2011, 21:12:20 poslijepodne »
 :lol: :lol:
kad bi se gluposti placale taj sto je pisao bio bi prebogat.

Izmedju ostalog, meni je proklijalo par kiwija u vati pa sam ih prebaio u zemlju.(sigurno se pitate kakav je to hirurski poduhvat bio  :mrgreen: ) Proklijale su samo semenke koje su provele 2 nedelje u frizideru, neophodna je stratifikacija kod kivija... Od ovih koje sam posadio direktno iz ploda nista.
milka

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #80 u: Veljače 26, 2011, 21:14:16 poslijepodne »
To mi je jako čudno, kivi i loza uoće nisu u bliskom srodstvu, kivi spada u Ericales, a loza u Rosidae. Mislim da nema nikakve šanse da bi se mogli uspješno kalemiti.
USDA zone: 7a

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #81 u: Veljače 26, 2011, 21:18:56 poslijepodne »
ma nema pojma palmofan ljudi svasta pisu.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #82 u: Veljače 26, 2011, 21:28:51 poslijepodne »
ne nadaj se previse napisana je gomila gluposti kruska nemoze na jabuku i glog tvrdim to je neka neznalica pisala na glog se samo moze musmula i dunja kalemiti i jabuka na krusku nemoze kad bi se gluposti placale taj sto je pisao bio bi prebogat. a o kiviju na lozu nema ni govora probaj pa ces videti.
Šta kažeš da kruška ne može na glog ?? Odkud ti to,molim te ?? Moj otac se osobno nakalemio krušaka na glog koliko hoćeš...  :wink:
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #83 u: Veljače 26, 2011, 21:46:38 poslijepodne »
dobro a postavlja se pitanje zasto bi tvoj otac ili bilo ko drugi kalemio krusku na nesrodno stablo glog a ne recimo krusku na krusku na originalnu podlogu u savremenom kalemarstvu se koriste samo originalne podloge proizvedene iz semena ise vrste jer kad nije originalna podloga uvek dodje do raznih deformacija stabla i krosnje jer razlicite biljke imaju razlicit razvoj i potrebe i nisu dugog veka o tome se radi ja kalemim 30 godina i moj otac je 50 godina kalemio imam i mnogo prijatelja koji imaju rasadnike i to nikad niko nije i nebi radio uostalom radi sta hoces ja ti pricam sa strucne strane a ti radi sta hoces i da zavrsimo ovu pricu.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #84 u: Veljače 26, 2011, 22:08:53 poslijepodne »
dobro a postavlja se pitanje zasto bi tvoj otac ili bilo ko drugi kalemio krusku na nesrodno stablo glog a ne recimo krusku na krusku na originalnu podlogu u savremenom kalemarstvu se koriste samo originalne podloge proizvedene iz semena ise vrste jer kad nije originalna podloga uvek dodje do raznih deformacija stabla i krosnje jer razlicite biljke imaju razlicit razvoj i potrebe i nisu dugog veka o tome se radi ja kalemim 30 godina i moj otac je 50 godina kalemio imam i mnogo prijatelja koji imaju rasadnike i to nikad niko nije i nebi radio uostalom radi sta hoces ja ti pricam sa strucne strane a ti radi sta hoces i da zavrsimo ovu pricu.
Sutra ti dajem sliku jedne *savremeno kalemljenje* kruške na glog. Možda oboje naučimo nešto iz toga. Hvala  :thumb_up:
Carpe diem

Offline 9a2uw

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #85 u: Veljače 26, 2011, 22:11:14 poslijepodne »
Šta kažeš da kruška ne može na glog ?? Odkud ti to,molim te ?? Moj otac se osobno nakalemio krušaka na glog koliko hoćeš...  :wink:

:thumb_down: Kruška se MOŽE kalemiti na glog,lijepo se prima ,ali se to neradi,jer se malo najeo krušaka koji je to radio.
Taj način služi za vježbu kalamljenja,i ja sam ispočetka tako,sve su se primile,ali nikad kruha od toga.
MOŽE se kalemiti i jabuka na krušku,pa se rjetko i primi ,ali ništa od toga.
Pravo ima SCALAR onaj tamo se malo zanio :rofl:
Kaže jedna bosanska poslovica .Pita se može napraviti i od govana ,ali se nejede :icon_sad:
Kivi na grožđe,podsjeća me ;,kad na vrbi rodi grožđe...
Nemojte zamjeriti,to je samo moje mišljenje!

PS.YONES probaj pa nam kasnije reci kakav je rezultat?

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #86 u: Veljače 26, 2011, 22:20:18 poslijepodne »
PS.YONES probaj pa nam kasnije reci kakav je rezultat?

Ma nije meni u interesu da kalemim bilo sta, cak to i ne znam. :mrgreen: Alias je hteo(htela) da izvede taj poduhvat kalemljenja kiwija na lozu sto smo zakljucili da ne moze bas tako lako...
milka

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #87 u: Veljače 26, 2011, 22:21:49 poslijepodne »
Ma nije meni u interesu da kalemim bilo sta, cak to i ne znam. :mrgreen: Alias je hteo(htela) da izvede taj poduhvat kalemljenja kiwija na lozu sto smo zakljucili da ne moze bas tako lako...
Hvala,zaključili smo da je dobro probat,ne možeš ništa izgubit osim truda  :thumb_up:
Alias je hteo  :sretan:
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #88 u: Veljače 26, 2011, 22:35:59 poslijepodne »
alias da li imas negde da uzmes sad reznicu kivija posadi je stavi pod najlon i eto ti originalni kivi ili uzmi seme od kivija pa posadi kad iznikne posadi ga gde hoces kad izraste 50 cm onda to okalemi da si blize poslao bih ti reznice kivija a to sa lozom ne verujem da moze da se primi a ja cu licno probati da zadovoljim svoju znatizelju i ako nema ni 5 posto sanse imam od loze divljaku , za eksperiment pozdrav.i da znas ako hoces da probas to da kalemis samo na zeleno kad isteraju mladari loze.
« Zadnja izmjena: Veljače 26, 2011, 22:37:45 poslijepodne od SCALAR »

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #89 u: Veljače 27, 2011, 11:05:57 prijepodne »
alias da li imas negde da uzmes sad reznicu kivija posadi je stavi pod najlon i eto ti originalni kivi ili uzmi seme od kivija pa posadi kad iznikne posadi ga gde hoces kad izraste 50 cm onda to okalemi da si blize poslao bih ti reznice kivija a to sa lozom ne verujem da moze da se primi a ja cu licno probati da zadovoljim svoju znatizelju i ako nema ni 5 posto sanse imam od loze divljaku , za eksperiment pozdrav.i da znas ako hoces da probas to da kalemis samo na zeleno kad isteraju mladari loze.
Evo upravo sam kalemio,stavio sam voska na kalem i ostavio da se osuši..Hvala na savjetu,probat ću to sa reznicama,a sjemenke su već tjedan dana na suhom..Za par godina ste pozvani na kiwi degustaciju  :wink:
Carpe diem