Autor Tema: Jubaea chilensis  (Posjeta: 141825 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Jubaea chilensis
« Odgovori #255 u: Veljače 02, 2011, 22:44:59 poslijepodne »
Bravo Trava! :thumb_up:
a ja znači moram smanjit temperaturu :misli:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #256 u: Veljače 03, 2011, 07:12:55 prijepodne »
Moze soap svasta da se desi pa da ne proklijaju... Svi savetuju temperaturu od oko 30C, a u zadnje vreme se pominje da je razlika izmedju dnevne i nocne temp. veoma korisna i da ce to ubrzati postupak jos vise.Ja moje drzim na 30-32C i nista posle mesec dana... :icon_neutral: Toto je pominjao da je sa svezim semenom uspeo da je isklija u roku od 7 dana sto je ravno washingtoniji. :shocked: Skoro svo moje seme je pocelo da smrdi jer je verovatno pokupljeno ispod palme tj od prosle sezone je.Tvoje seme je sveze, valjda ce krenuti u narednih mesec dana. :thumb_up:
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #257 u: Veljače 03, 2011, 11:13:58 prijepodne »
Mislim da je 30 ° C malo previše,na RPS-u se mogu vidjeti savjeti onih koji su isklijali sjemenje za 1 mj. gdje savjetuju 80° F što bi bilo 26° C,i savjetuju manju vlagu,kod manje temperature uvijek oprezno sa količinom vlage,bolje manje nego više.Truljenje sjemenki obično uzrokuje višak vode,prevelika temperatura ili preniska temperatura i previše vlage i supstrat koji nije dovoljno sterilan.Da bi zadovoljio uvjet sterilnosti volim koristiti kiseli treset,koji svojom kiselošću sprečava razvoj plijesni i bakterija a sve ostale supstrate zapečem u špaheru da uništim spore,sjemenje korova,nematode itd.Isto tako i posude koje upotrebljavamo poželjno je da su dezinficirane,posebno ako se radi o posudi  koju smo već koristili ,isto vrijedi i za klijance,naročito za one koji su u zatvorenim klijalištima.
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #258 u: Veljače 03, 2011, 12:20:22 poslijepodne »
ja sam prokuhavao zemlju nekih 20ak minuta za araukarije koje su isto jako osjetljive na gljivice. onda ocjedim vodu i ostavim da se osusi,i to je to. ovo da se zapece u sporetu jos bolja ideja.na 200 C ima da sve pokrepa. kolko dugo treba drzat u sporetu tako? dosta 5 min? il 10?
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #259 u: Veljače 03, 2011, 12:55:24 poslijepodne »
Dovoljno je 5min, u principu cim temperatura bude preko 100C, sve umire za par sekundi.Potrebna je samo dezinfekcija, ne i dugotrajno pecenje. :thumb_up:
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #260 u: Veljače 03, 2011, 13:36:25 poslijepodne »
Ja to spečem 15 min na maximum,275,ne umire sve na 100.Što je sigurno je sigurno. :thumb_up:
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #261 u: Veljače 03, 2011, 13:50:45 poslijepodne »
Ma crkne sve i na 100C ali sto je sigurno sigurno je... :thumb_up: :mrgreen: Nego znate sta me interesuje, da li zemlja moze da se dezinfikuje ako je izlozim niskim temperaturama kao sto su sada napolju.(-7C kod mene)  :misli: Jedan covek mi je rekao na nekoj priredbi u skoli kada sam hteo da mu stavim led u sok, a ja se mucim sa nekom hvataljkom, kaze on meni, slobodno to uradi rukama, bakterije ce pocrkati. :mrgreen:
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #262 u: Veljače 03, 2011, 14:39:26 poslijepodne »
Ne krepivaju bakterije a ni gljivice samo tako od hladnoće,možda je čovik bio žedan a nije mu se čekalo da ti uhvatiš led.Moraš malo vježbati sa tom hvataljkom :kokos:
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #263 u: Veljače 03, 2011, 14:45:08 poslijepodne »
 :rofl:  :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #264 u: Veljače 03, 2011, 14:46:41 poslijepodne »
Ne krepivaju bakterije a ni gljivice samo tako od hladnoće,možda je čovik bio žedan a nije mu se čekalo da ti uhvatiš led.Moraš malo vježbati sa tom hvataljkom :kokos:

:rofl: :rofl: :lol: Ajoj trava, najjaci si... :rofl:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #265 u: Veljače 03, 2011, 17:10:34 poslijepodne »
u pravu je trava samo ti stavi na 300 i ne brini .
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #266 u: Veljače 03, 2011, 19:48:21 poslijepodne »

Jubaee proklijale,od 8 - 5,jedna se ne vidi koja je već dobro urasla,nažalost čini mi se da kad sam je istresao da joj se odlomio vrh korjena,kroijen je vrlo krtak pa pripazite u sličnim slučajevima.Vjerojatno bi bile sve proklijale da jednu četvorku nisam nedavno okrenuo na bok,htio sam vidjeti da li će bit razlike u klijanju,i bilo je ove, koje su ostale tupim krajem dole sve su proklijale.Temperatura oko 25 °,vlažnost umjerena.

Bravo trava, jel to iz ove zadnje soapove pošiljke? Na koju si ih dubinu sadio, ili si ih držao samo ovako, napola u zemlji? Ja svoje držim na dnevnih 30-33, noćnih oko 25, i još ništa.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #267 u: Veljače 03, 2011, 23:37:40 poslijepodne »
To su te soapove,bile su na stalnoj 25 +-,i danju i noću.Samo napola,više trećina u zemlji toliko da se okca "moče",ove koje nisam dirao proklijale,ove koje sam uznemiravao ,samo jedna,danas je i ona išla u pitar.Najzanimljivije mi je to što sam vidio u savjetima na epsu da najbrže prokliju one koje se stave klijati neočišćene,sa mesom.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #268 u: Veljače 04, 2011, 07:40:43 prijepodne »
Cudno, pa meso bi se ubudjalo sto ne bi bas doprinelo sveukupnom postupku...  :misli: Ili? :zbunjen:
milka

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #269 u: Veljače 04, 2011, 08:43:04 prijepodne »
Uspravna forma, Tresco Abbey Gardens

'Mediteran kakav je nekad bio'