Pa tako nekako,neke samo i trećinom,supstrat je bio pola humus iz šume,koji sam zapekao u špaheru, i pola treset,Računao sam na to da će truljenje humusa pomoći u "razbijanju" čepa na sjemenki,mnoge tvrde sjemenke moraju proći sličnu stratifikaciju koja omekša tvrdu ljusku i na taj način pomogne sjemenki da lakše proklija.Na RPS ima i iskustvo sijanja sjemenki neočišćenih od mesa,znači da je meso istrulilo,možda su u tom procesu oslobođeni neki enzimi ili hormoni ili je to truljenje pomoglo da se omekša čep i da vlaga lakše prodre do zametka,takve sjemenke su nicale za mjesec dana.Što je ono što stvarno potakne sjemenku na klijanje nije mi baš jasno,uspavani život čeka signal izvana da je sve u redu i da su uvjeti za početak novog života ok,u dosadašnjim raznoraznim sijanjima vidio sam da neke sjemenke traže vlagu,neke temperaturu,neke naglu promjenu uvjeta,neke traže svjetlo neke hladnu a neke suhu stratifikaciju itd,itd.Za većinu tropskih biljaka slabo poznajemo uslove u kojima niču i rastu,kod sijanja biljaka nastojim saznati u kakvoj klimi žive,kakvo je tlo u kojem rastu i tome nastojim prilagoditi uslove u mojem klijalištu.Nažalost nemam puno izbora,trenutni uslovi su mi da mogu sjemenje stavljati na temperature od 25-30 °,a vlažnost reguliram u kutijama posebno.Problem su mi vrste koje traže veću temperaturu a to ću nadam se uskoro riješiti.Supstrate isto kemijam kojekako,najveći mi je problem što još nisam nabavio perlit,ali doći će i on.Htio sam još napomenuti u vezi skarifikacije ,treba je izvoditi u sterilnim uslovima,moje skarifikacije su završile neslavno,sve su sjemenke propale uslijed napada gljivica.Vidim da su i drugi imali sličnih problema.Ha, Damira ide,trebao je ići u kirurge kad je tako spretan sa skalpelom.