Pred dvadesetak godina, službenom razmjenom sjemena iz Botaničkog vrta Atena, uz ostalo smo dobili desetak koštica Ph. theophrastii koje su odmah posadjene - ali nisu iznikle i nakon godinu dana su bile trule, pa sam pomislio da je možda sjeme nezrelo ili prestaro. Kasnije nakon obilnog otkrića njezinih novih tridesetak turskih nalazišta, vidio sam ju tamo pobliže u prirodi zapadno od Antalye (jugozapad Turske podno Taurusa), gdje je nažalost tada bila nepogodna sezona bez plodova. Ipak sam konačno tamo shvatio zašto prije nikako nije klijala: ona u Turskoj raste isključivo uz more s posolicom i još k tome na ultrabazičnim stijenama serpentina i dolomitnog vapnenca tj. sva njezina tla su izrazito alkalična (pH 7 - 8), pa se kod nas na kiselom humusu njezino sjeme 'otrovalo' i sagnjilo. Od naših jadranskih vrsta, tamo zajedno s njom rastu npr. Euphorbia dendroides, Thymelaea hirsuta, Artemisia arborescens i slične južne vrste kao kod nas na Palagruži, Sušcu, Lastovcima itd. Po tom terenskom uvidu prirodnih staništa, vjerojatno bi bila najprikladnija za kamenite i zasoljene obale južnojadranskih otoka.
Sedum, 14. 7. 2008.