Sinoc sam se razgovarala s tom ekipom koja je bila na Kreti,
odakle su potekle moje sjemenke. Prvi put kada su isli po plazi potraziti kod nekih koje su slodbodne nisu ogradene,
nije bilo nijedne sjemenke. Po povratku iz Turske opet su se iskrcali, jedrili su, i tada je s njima bio covjek koji je
biolog ili tako nesto na jednom poznatom univerzitetu ovdje u Germany.
Covjek se kuzi, i sjemenke koje su dobili na plazi Vai bile su iz ogradenog dijela, a jos par sjemeniki je bilo s jedne druge poznate
plaze na kojoj isto rastu theoprastii ali u manjem broju nego na plazi vai.
Nisam se nikada bavila theoprstiiem do one rasprave na forumu, i posto su oni bili u tom trenutku tamo nije mi vrag dao mira.
Posadene su negdje sredinom 8 mjeseca, poslije mog rodendana, sinoc sam isla malo ceprkat,i sve do jedne ima ih 9, po njima bi ih trebalo biti 10su proklijale, od koplja odnosno lista jos nista. Stoje na nekih 18C, i ful sam ih zaboravila.
Ono sto me je sinoc probudilo je to, da je theoprastii srebrnkast, sto do sinoc nisam znala, i navodno kao chamerop nakon odredenog
stadija rasta baca oko sebe puno izdanaka odnosno mladih palmica.
Ta prica o arabima ili ti gusarima, to je vise kao neki mit, kazu da nije "naucno dokazan", makar meni nekako zanimljiv.
Navodno ima theoprastiia na vise mjesta i na sjevernim i brdovitim dijelovima, Krete odnosno dallje od plaza u brdima, ali ne u tim kolicinama kao na Vai, cak na vise mjesta i u susjednoj Turskoj, i sada rade usporedbu genetsku, nakon koje ce se vidjeti jesu li svi isti.
Pozdrav