Autor Tema: Ficus carica (smokva)  (Posjeta: 210604 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Ficus carica (smokva)
« Odgovori #75 u: Veljače 14, 2009, 10:51:02 prijepodne »
Moja Ficus afghanistanica koju sam jesenas zapelcao u botaničkom u Zagrebu počela je tjerati svoj prvi list što znači da se primila. :icon_joy: Uskoro slijede slike, samo da list malo naraste. Kada mi ta smokva poraste planiram je razmnožiti i posaditi u Kaštelima, tamo bi mogla imati plodove. U zagrebačkom Botaničkom vrtu ova smokva se dobro drži ali nikada nije imala plodove, možda joj klima ne odgovara ili nije imala oprašivača, a i posađena je u hladu ispod velike smokve pa je možda i to uzrok, budući da smokvama treba puno sunca.
USDA zone: 7a

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #76 u: Veljače 14, 2009, 16:14:58 poslijepodne »
Zar afghanistanica ne zahteva jako sušnu klimu?  :misli:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #77 u: Veljače 14, 2009, 17:34:22 poslijepodne »
Mislim da ne zahtjeva jako sušnu klimu, dobro podnosi sušu ali joj suša nije uvijet bez kojeg ne može. U zagrebačkom Botaničkom vrtu sasvim dobo uspijeva, osim što ne rađa.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #78 u: Veljače 14, 2009, 23:54:56 poslijepodne »
Evo sam našao nekoliko slika Ficus mlade Ficus afghanistanice. zanimljivo je da se na jednoj te istoj biljci listovi mogu morfološki jako razlikovati, vjerojatno zbog veće različite osunčanosti.

Ovo su biljčice uzgojene iz reznica jedne te iste biljke. Razlika u obliku listova je očita.

ljube

• Gost
« Odgovori #79 u: Veljače 18, 2009, 00:06:35 prijepodne »
bila bi dobra ali je virus uradio svoje kako vidite na listovima
ta "prosaranost" boja to je virus koji je ne izleciv. svi ga imamo.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #80 u: Veljače 18, 2009, 22:04:03 poslijepodne »
Da, i ja sam primijetio da je to virus. Taj virus može značajno usporiti rast biljke i uzrokovati sterilnost pa plodovi budu mali ili ih uopće i ne bude. Najbolje je takvu zaraženu biljku spaliti, da se virusi u njoj unište i ne šire dalje.

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
    • http://www.vaderkanalen.se/?#/lan.skane/orter.burloev
« Odgovori #81 u: Veljače 28, 2009, 08:33:49 prijepodne »
Jucer sam malo setao ducanima i trazio "hormone i fungicide". Jedino sto sam pronasao je nekakvu (funicid-klak) tekucinu kojom se premazuje rana na stablu poslije sjecenja grana. A od hormona ni traga! Jedan mi je prodavac rekao da je to zabranjeno u Svedskoj i u EU! Probacu jos jednom kao sto Palmofan i Sale opisuju pa ako ne uspije nema veze, bice vise mjesta u vrtu za palme :sretan:.

Smokve i vinovu lozu sam i ja uspio oziliti bez vecih problema, zabodes grancicu u zamlju,zalijes dobro i stavis na toplo i svijetlo mjesto i to je to! Svaka se primi! Jedino neznam dali ce smokva uspjeti prezimiti ovu skandinavsku zimu posto su reznice koje sam ubrao nase iz okolice Splita,

Ovdje jedina vrsta smokve koju sam vidio je u prevodu "Borhoilmski biser" koja mi se izgledom bas i ne cvidja.

Bornholmsfikon

« Zadnja izmjena: Veljače 28, 2009, 08:45:44 prijepodne od hobotnica »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #82 u: Veljače 28, 2009, 13:50:46 poslijepodne »
Prvi put čujem da je hormon za ožiljavanje zabranjen u EU, ovdje se normalno prodaje u poljoprivrednim ljekarnama i sjemenarnama. :shocked: To je bijeli prah koji podsjeća na šećer u prahu, a negdje se može kupiti i u tekućem obliku. Po sastavu je to sintetička alfanaftalenatička kiselina, pa probaj naći neki preparat koji je sadrži. Ovdje imaš nešto o upotrebi tog hormona: http://www.sjemenarna.com/download/ProGarden_katalog_08.pdf

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
« Odgovori #83 u: Veljače 28, 2009, 14:06:17 poslijepodne »
Ma imaju i oni nesto slicno tom hormonu, uvoz iz Norveske, nekakva tekucina u koju se reznica prvo umoci prije nego se posadi, ali im je momentalno nestalo, pa su mi rekli da navratim za par dana. Tu su i sadnice kiwija za kupit,ali ne onog klasicnog (jednopolnog) vec dvopolnog koji je sitniji i posve drugcijeg oblika lista a i ploda, imaju i nekakav "mini-kiwi" ,a tu je i "zebrasti-kiwi". Plod mu je zele i ima crne pruge uzduz po plodu. 1.000 vrsta a nijedan onaj pravi klasicni kiwi (ACTINIDIA CHINENSIS).
« Zadnja izmjena: Veljače 28, 2009, 14:07:50 poslijepodne od hobotnica »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #84 u: Veljače 28, 2009, 14:09:39 poslijepodne »
A ništa, onda ti ne preostaje ništa drugo nego pričekati dok ne nabave tu tekućinu. Baš mi je čudna ta sorta smokve, listovi su joj zbilja neobičnog oblika. Ipak, smokve koje rastu na našem Jadranu su puno ljepše od nje.

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
« Odgovori #85 u: Veljače 28, 2009, 14:17:21 poslijepodne »
Meni to i ne slici na smokvu (bar ne po listu). A plod modro crven!
Ako ne uspije sazrit u toku jedne sezone ostave ga preko zime pa na proljece nastavi sa zrenjem!
Borholm, otakle dolazi ta sorta smokve je otok u Baltickom moru,pripada Danskoj a nalazi se izmedju
Svedske i Njemacke (Danska kolonija)

Meni su ipak draze NASE SMOKVICE
KOJE CE MILOM ILI SILOM MORAT RASTI I OVDJE!  :0648:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #86 u: Veljače 28, 2009, 16:43:35 poslijepodne »
Koliko je velik plod te smokve i kakav mu je okus? Budući da ima modrocrveni plod usudio bih se predtpostaviti da je u ta sorta nastala od sorte Brown Turkey. Sumnjam da će ti ove jadraske smokve moći opstati u Švedskoj, ako ih baš toliko hoćeš imati radije ih drži u velikoj posudi i zimi unosi u negrijanu prostoriju u stanu.

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
« Odgovori #87 u: Veljače 28, 2009, 18:03:03 poslijepodne »
Uskoro cemo vidit dali nase smokve mogu ovdje prezimiti.
Tu je jedna od prosle godine

Problem je sto nemam negrijane prostorije. Jedino tavan od kuce ili garaza gdje temp. varira izmedju 0-15 st. ali tu opet nema dnevnog svjetla.
Mozda iduce zime na tavanu smontiram nekakvu lampu koja netrosi bas puno struje i tu smjestim palme,masline,smokve...
Neznam dali bi na taj nacin sve to moglo prezimiti? :misli:

A Borholmska smokva je velicine kao i one nasa bjelica ali okusom ni slicna nasim!
Jako su malo slatke i iznutra crvene.
Nisu nimalo socne!
« Zadnja izmjena: Veljače 28, 2009, 18:15:19 poslijepodne od hobotnica »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #88 u: Veljače 28, 2009, 18:13:30 poslijepodne »
Vjerojatno je slabija kvaliteta ploda posljedica manje insolacije, i sam sam primjetio da se kontintalne smokve ne mogu mjeriti sa onima koji rastu na Jadranu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #89 u: Ožujka 08, 2009, 16:29:39 poslijepodne »
Moja Ficus afghanistanica je sredinom veljače počela polako tjerati listove, da bi joj listovi odjednom stali prije otprilike tjedan dana i od tada se nisu ni pomaknuli. Na listovima nema promjena koje bi ukazivale na sušenje pa mi je zaista čudno što više ne rastu. Grančicu afghanistanice sam još u 10. mjesecu zapikao u zemlju, odstranio sam joj sve listove i ostavio samo pup na frhu. Taj pup se zelenio cijele zime što je bio znak da smokva nije propala. Da li je netko imao sličnih iskustva kad je ožiljavao smokve? Možda listovi više ne rastu jer smokva sad troži energiju na razvoj korijena?