Ko zna dali je neka autohtona.Ima puno sorti smokava u mom kraju,davno sam bio skupio 9 sorti ali nisam imao gdje sa njima pa sam ih sve poklonio,skoro svake godine vidim neku novu sortu.Probaću ti nabrojati nekoliko.Zelenka,ovdje najbrojnija,slična onoj koju sam stavio za usporedbu,zatim isto jedna česta zelenka koja ima dužu peteljku pa je lakša za branje,slična je sušici koje ima dosta na jugu i koje također ima sve više zahvaljujući što je to najčešća smokva koja se može naći u rasadnicima,petrovača bijela,petrovača crna,ove godine sam nabavio još jednu crnu petrovku koja nije onako "šuplja",puno slađa i ukusnija nego ova uobičajena,šarica ne ova moja već jedna dugoljasta smokva smeđaste boje,crnka jednorotka više oblasta oblika ,crno-plave boje-nije nešto ukusna,ista takva smokva ali veća i dugoljastija,zatim jedna duga smokva,vrlo ukusna duga 10-ak cm i uska,dok su mlade izgledaju ko banane isto dvorotka,pa jedna isto dvorotka vrlo velika kao jedna poveća kruška,zelene boje a vidio sam isto takve ali žuto smeđe boje,da ne zaboravim onu zelenku koju sam slikao koja je vrlo ukusna ali mi se ne sviđa sušena,dobije kao neke točkice po sebi koje nisu prijatne za nepce,imam još jednu u vrtu tek posađenu više je kao smokva bilica vrlo rodna i vrlo ukusna.Toliko mi je sad palo na pamet,probaću malo uslikati tu raznovrsnost,problem je što su neke sorte vrlo rijetke,neke su posjećene,ona velika koju sam znao nema je više,čuo sam za drugu isto takvu,ali treba je pronaći,ima oko grada puno starih vrtova i svi kriju neku posebnu smokvu,a tek po otocima i priobalju,i među divljim,samoniklim smokvama može se naći jestivih i vrlo ukusnih plodova.A šta je tek smokava po Splitu,Hvaru,Visu,Dubrovniku,Pelješcu.