Autor Tema: Ficus carica (smokva)  (Posjeta: 203713 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Ficus carica (smokva)
« Odgovori #180 u: Srpnja 16, 2010, 21:38:26 poslijepodne »
Moja afghanistanica je skoro udvostručila visinu otkako sam je zadnji put slikao. Primijetio sam kod nje jednu zanimljivu pojavu. Preko dana su joj listovi ispruženi, a preko noći malo savinuti, tako da izgleda klonulo. Prva slika je slikana navečer, kada je opustila listove, a druga ujutro, kad su listovi uspravljeni. Ovu zanimljivu pojavu nisam primijetio ni na jednoj drugoj smokvi.

USDA zone: 7a

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #181 u: Srpnja 17, 2010, 10:26:54 prijepodne »
izgleda ko kopriva  :rofl:
šala mala. jednom su u baumaxu imali nekih 10ak vrsta smokava, mislim razlicitih po obliku listova, bilo je i ovakvih i nekih totalno cudnih listova koje nikada nisam vidio. samo znam da su bile jako skupe, iznad 100 kuna a visine oko 20 - 30 cm.
palmofan  :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #182 u: Kolovoza 23, 2010, 23:04:46 poslijepodne »

Evo jedne zanimljive smokve ,zovem je šarica,na drugoj slici je usporedba sa zelenkom,vrlo kvalitetna i ukusna.
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #183 u: Kolovoza 24, 2010, 08:47:24 prijepodne »
Koje su sve sorte autohtone na tvom području trava? Nedavno sam bio na Rabu i tamo imaju bilicu, crnicu, petrovače, "dobra ili dobrica" kako su mi rekli. moguće je da su neke od ovih u biti iste
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #184 u: Kolovoza 24, 2010, 22:46:43 poslijepodne »
Ko zna dali je neka autohtona.Ima puno sorti smokava u mom kraju,davno sam bio skupio 9 sorti ali nisam imao gdje sa njima pa sam ih sve poklonio,skoro svake godine vidim neku novu sortu.Probaću ti nabrojati nekoliko.Zelenka,ovdje najbrojnija,slična onoj koju sam stavio za usporedbu,zatim isto jedna česta zelenka koja ima dužu peteljku pa je lakša za branje,slična je sušici koje ima dosta na jugu i koje također ima sve više zahvaljujući što je to najčešća smokva koja se može naći u rasadnicima,petrovača bijela,petrovača crna,ove godine sam nabavio još jednu crnu petrovku koja nije onako "šuplja",puno slađa i ukusnija nego ova uobičajena,šarica ne ova moja već jedna dugoljasta smokva smeđaste boje,crnka jednorotka više oblasta oblika ,crno-plave boje-nije nešto ukusna,ista takva smokva ali veća i dugoljastija,zatim jedna duga smokva,vrlo ukusna duga 10-ak cm i uska,dok su mlade izgledaju ko banane isto dvorotka,pa jedna isto dvorotka vrlo velika kao jedna poveća kruška,zelene boje a vidio sam isto takve ali žuto smeđe boje,da ne zaboravim onu zelenku koju sam slikao koja je vrlo ukusna ali mi se ne sviđa sušena,dobije kao neke točkice po sebi koje nisu prijatne za nepce,imam još jednu u vrtu tek posađenu više je kao smokva bilica vrlo rodna i vrlo ukusna.Toliko mi je sad palo na pamet,probaću malo uslikati tu raznovrsnost,problem je što su neke sorte vrlo rijetke,neke su posjećene,ona velika koju sam znao nema je više,čuo sam za drugu isto takvu,ali treba je pronaći,ima oko grada puno starih vrtova i svi kriju neku posebnu smokvu,a tek po otocima i priobalju,i među divljim,samoniklim smokvama može se naći jestivih i vrlo ukusnih plodova.A šta je tek smokava po Splitu,Hvaru,Visu,Dubrovniku,Pelješcu.
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #185 u: Kolovoza 25, 2010, 08:02:52 prijepodne »
Hvala trava. Smokva je nažalost dosta zapostavljena u odnosu na neke druge južne vrste. Tko zna možda jednog dana postane popularna poput masline koju se jedno vrijeme vadilo, a sad se sadi masovno. Za maslinu se primjerice tako zna i opisane su mnoge sorte.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Dahe

• Phoenix
  • *
« Odgovori #186 u: Studenoga 29, 2010, 20:38:34 poslijepodne »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #187 u: Studenoga 29, 2010, 20:51:34 poslijepodne »
I moje su isto tolike, ove godine sam posadio u svaki cosak po koju, svidja mi se kad postane drvo, zanimljiva je.A i plod na maticnom drvetu je bas velik i veoma sladak, nadam se da ce biti nesto od mojih.  :sretan:
milka

Offline Dahe

• Phoenix
  • *
« Odgovori #188 u: Prosinca 04, 2010, 21:25:04 poslijepodne »

Yucca

• Gost
« Odgovori #189 u: Prosinca 30, 2010, 10:15:43 prijepodne »
U Sarajevu rijetko ko sadi smokve, ali zato one rastu samoniklo gotovo na svakom cosku. Ovu mladicu sam uhvatio ljetos. Raste 100-njak metara od jednog velikog stabla smokve...
takodje, imam teoriju o smokvama koje rastu na skrovitim mjestima po Sarajevu- plod smokve je jak digestiv, pa gradjani koji su se netom najeli smokvi i izasli napolje zurno traze skrovita mjesta da se olaksaju i time sire sjeme smokve... :lol:

Uploaded with ImageShack.us

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #190 u: Prosinca 30, 2010, 11:23:38 prijepodne »
zanimljiva teorija yucca  :thumb_up:   :rofl:

ja sam vidjao u Livnu,BiH isto samonikle smokve iz kamena rastu po centru grada ima nekoliko primjeraka. sad jesu li istog porijekla, sumnjam. mozda iz odbacenih smokava da su iznikle,ali mislim da dalmatinske sorte ne bi mogle opstat vise zima u livnu.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #191 u: Prosinca 30, 2010, 11:28:39 prijepodne »
Ja bih prije rekao da je vjerojatnije da razne ptice jedu plodove smokvi pa da onda rasijavaju sjemenke izmetom. Tako recimo ima na moru dosta kanarki po kojima niču smokve, jer su ptice tamo prenesle sjeme.
USDA zone: 7a

Yucca

• Gost
« Odgovori #192 u: Prosinca 30, 2010, 11:43:27 prijepodne »
Ja bih prije rekao da je vjerojatnije da razne ptice jedu plodove smokvi pa da onda rasijavaju sjemenke izmetom. Tako recimo ima na moru dosta kanarki po kojima niču smokve, jer su ptice tamo prenesle sjeme.

Palmofane, mythbuster-u jedan  :lol:

...a evo i majke prethodno postavljene smokve...slika je malo losije kvalitete

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #193 u: Siječnja 04, 2011, 12:39:44 poslijepodne »
takodje, imam teoriju o smokvama koje rastu na skrovitim mjestima po Sarajevu- plod smokve je jak digestiv, pa gradjani koji su se netom najeli smokvi i izasli napolje zurno traze skrovita mjesta da se olaksaju i time sire sjeme smokve... :lol:

:rofl:

Ti si show program !

Po Beogradu ima bas dosta stabala smokvi.
Inace gde moze da se nabavi ova Sarica? Bas je interesantna.
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Yucca

• Gost
« Odgovori #194 u: Siječnja 04, 2011, 12:58:11 poslijepodne »
:rofl:

Ti si show program !

Po Beogradu ima bas dosta stabala smokvi.
Inace gde moze da se nabavi ova Sarica? Bas je interesantna.

ne znam. jedino da ti posaljem kljucice na proljece pa da ih pokusas oziliti!?
Mada, ovo su divljake te im je plod neugledan...al' eto, barem je lijepo ornamentalno drvo.