Autor Tema: Ficus carica (smokva)  (Posjeta: 209939 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Ficus carica (smokva)
« Odgovori #195 u: Ožujka 08, 2011, 10:56:25 prijepodne »
Ako kome treba male sadnice (imam ih na tone) pa da mu pošaljem u pismu..
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #196 u: Ožujka 08, 2011, 11:39:45 prijepodne »
ima li ko seme od ove sarice imas li ti alias.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #197 u: Ožujka 08, 2011, 11:56:18 prijepodne »
Ne znam baš na koje misliš imam ''svićenice'' (crne koje rađaju kasno) i obične bijele..Imam ih svugdje po Krku, rastu gotovo u kamene,a mladica ima napretek..
Carpe diem

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #198 u: Svibnja 29, 2011, 19:18:05 poslijepodne »
Afghanistanica raste kao luda, mnogo brže od obične smokve. Definitivno joj daleko više odgovara sunčana pozicija nego debeli hlad, gdje raste u Botaničkom vrtu.

USDA zone: 7a

Offline engadin

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #199 u: Lipnja 10, 2011, 14:05:00 poslijepodne »
neki dan primjeti u sarajevu kraj rijeke iz kamena ogromnu smokvu,i na njoj smokve.sad neznam dali su one jestive mislim da su divlje.ali cini mi se da imaju dobre uslove cim ovako dobro rastu.
dali bi mogo ja recimo,kupiti smokvi i posaditi sjemnke...dali mogu ostaviti da raste ili morram kalemiti.
recimo mislim da je bolje je kad se posadi jer se adaptira i sjemnka i mala biljka na ovu klimu,i kasnije kad odraste nema problema,sa klimom.dok recimo kad bi prenio s s mora smokvu,dosta vremana bi bilo potroseno na adptaciju s drugog klimtskog podrucja na ovo,a i nekako slabije raste.
sad neznam,dali su jestive divlje smokve i koliko su ukusne da li se mogu uzgajati?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #200 u: Lipnja 10, 2011, 16:30:10 poslijepodne »
Možeš uzeti reznicu od te smokve koju si vidio i zakorijeniti ju. Ona je već prilično adaptirana. Jestive su i te samonikle smokve. Kad sazriju probaj pa procijeni kvalitetu i je li ti odgovaraju. O zakorjenjivanju ima u ovoj temi u starijim postovima. Iz sjemena ćeš se načekati.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #201 u: Lipnja 10, 2011, 18:22:01 poslijepodne »
Načekati ćeš se a i tko zna što će niknuti.Ta smokva je vjerojatno divlja,i u pravilu su sve te divlje smokve neukusne,samo sam par puta našao divlju-samoniklu-smokvu koja je bila dobre kvalitete,to su u principu smokve dvorotke,mislim da je to zbog toga što i dvorotka kao i divlja smokva ima cvijet u kojem prezimljuje osica koja je oprašuje tako da je dvorotka samooprašena,za razliku od jednorotki koje oprašuje osica koja dolazi iz divlje smokve.Može biti i dobrih jednorotki samoniklih ,sve su sorte i nastale od neke samonikle ali bar ja nisam naišao na takvu za koju se može reći da je divlja i da je bila ukusna.Ako već želiš sijati onda probaj posijati sjeme dvorotke.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #202 u: Lipnja 13, 2011, 14:19:05 poslijepodne »
Ja sam od komsije na jesen otkinuo jednu granu i zabo' u rupu u dvoristu, evo primila se smokva, a nadam se da ce biti plodova ove godine, a ako ne bude svejedno super izgleda kao zbun.I pupoljci su kasno krenuli, ali neka je... Ne znam koja je sorta ali su plodovi stvarno ukusni, veliki i socni. :sun:

« Zadnja izmjena: Lipnja 13, 2011, 14:20:18 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #203 u: Lipnja 13, 2011, 22:41:40 poslijepodne »
Pitar ti je zbilja originalan,a što kad naraste?
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #204 u: Lipnja 13, 2011, 22:46:30 poslijepodne »
Hehe, hvala...  :mrgreen:  A kad poraste ili cemo da  :012: ili da  :newy: nema treceg. :icon_lol:
« Zadnja izmjena: Lipnja 13, 2011, 22:46:46 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #205 u: Lipnja 16, 2011, 21:39:56 poslijepodne »

neka crna smokva "biokovka" valjda sa biokova.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline nivano

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #206 u: Kolovoza 19, 2011, 21:58:34 poslijepodne »
smokvu sam zasadio prosle godine i ove godine je narasla preko 2 metra....ima jedan iizdanak pri dnu stabla od metar duzine....sad me zanima da li mogu  odrezati taj izdanak, te od njega napraviti par komada reznica pa ih posaditi u neke posude....koliko sam procitao ovu temu, uglavnom se reznice uzimaju do 7 mjeseca pa neznam da li ima smisla sada to raditi??

pozdrav

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #207 u: Kolovoza 19, 2011, 23:05:25 poslijepodne »
A lokacija?Kad znamo nečiju lokaciju onda nam je lakše i odgovoriti.Sad je malo kasno za praviti reznice,još prije 15 dana se moglo,reznica bi pustila korjen a vjerojatno i koji list.Možeš probati i sada ali ostavi to za proljeće,onda će to biti puno lakše i normalnije će se razviti nova biljka.
bvb

Offline nivano

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #208 u: Kolovoza 19, 2011, 23:10:45 poslijepodne »
A lokacija?Kad znamo nečiju lokaciju onda nam je lakše i odgovoriti.Sad je malo kasno za praviti reznice,još prije 15 dana se moglo,reznica bi pustila korjen a vjerojatno i koji list.Možeš probati i sada ali ostavi to za proljeće,onda će to biti puno lakše i normalnije će se razviti nova biljka.

hvala na brzom odgovoru... iz slavonije sam....  pretpostavio sam da je trebalo ranije, ali nisam stigao....

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #209 u: Kolovoza 19, 2011, 23:58:25 poslijepodne »
Ako je izdanak izrastao blizu površine tla možeš mu osnovu zagrnuti zemljom,tako da može razviti korjen,na proljeće imaš gotovu sadnicu.
bvb