hahaha

oko granice hrv-bih,s dalmacijom,divlje smokve idu skroz gore do iza trilja pa do same granice. cak sam znao vidjati i u livnu neke "na divlje" izrasle grmove smokava u samom centru grada na jednom parkingu. ako neko zna, iza kafica "why blue".
ovdje u os, ima podosta vrsta smokava, uglavnom zelene,zute i smedje. ove zelene koje znam vidjat skoro nikad ne dozriju,dok ima i nekih zelenih da uspiju al rjetko.zute i smedje-plave-crne, kako ih ko zove, one dozriju. susjeda preko puta ima ogromnu smokvu,kao drvo,a i radja pozamasne smokve,jako krupne i obilno al nisu bas slatke. prosle godine,samo nama su donijeli preko 10 onih bjelih konzum vrecica smokava,te su jos pravili pekmez,djelili okolo,i opet ostalo ih i popadalo. ja joj reko da trazi poticaj od drzave na tu smokvu

. stara je manje od 10 godina al ima jedno 5 grana koje su izrasle iz jednog mjesta,u promjeru 10 do 15 cm svaka, i svaka je formirala svoju krosnju. najbitnije kod smokava na kontinentu je da su posadjene u zavjetrini!! te redovno radjaju,nikad ne smrzavaju i budu super. ja imam jednu na sjevernoj strani posadjenu koju stitim svake godine,al opet promrzne. redovno se obnovi,al kasni za onima koje nisu smrzavale, te kasnije i sazrijeva. izgube na formi zbog smrzavanja i kasnije se odrazi na plodu. ove godine sam posadio 3 nove smokve na juznu stranu. jedna sitna zuta,al slatka jako, bude je ko suge sto se kaze. te jos 2 iste sorte,najvjerojatnije brown turkey. isto jako slatka,krupna,i socna, i sve smokve na njoj dozriju, za razliku od kontinentalnih smokava na kojima i ostane dosta ploda da ne dozrije velicine klikera.prosle godine zadnje te sam brao sredinom il krajem 10-og mjeseca negdi, u aljmasu,ovdje kod osijeka. po okusu kontinentalnih smokava, ove 2 koje imam su najbolje dosad sto sam probao,a probao sam ih dosta. nisam namjerno htio sadit ove krupnog ploda jer su vodenaste i nisu slatke. nekoliko sorta sam i pobacao,izvadio van jer nisu bile dobre,ove su mrak!