Autor Tema: Ficus carica (smokva)  (Posjeta: 209925 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Ficus carica (smokva)
« Odgovori #255 u: Listopada 04, 2012, 08:52:12 prijepodne »
Sliči na Bilicu petrovku.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #256 u: Listopada 05, 2012, 09:08:39 prijepodne »
Konacno sam pojeo jedan plod ove moje mucenice. :mrgreen: Ima li neko ideju koja je ovo sorta? Dosta lici na Henohovu.

milka

Offline MorskiKokos

• Washingtonia
  • *
    • Dini-Islam
« Odgovori #257 u: Listopada 13, 2012, 21:54:21 poslijepodne »
skoro sam primjetio u jednoj saksiji da mi je nikla jedna smokva, ni sam ne znam otkuda ona tu, možda je neko jeo smokve i ostavio neko sjeme tu....da li mi možete reći koja je ovo vrsta smokve i kako se zaštićuje zimi

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #258 u: Listopada 14, 2012, 08:38:35 prijepodne »
Bilo bi dobro da si je ovo ljeto presadio,sad bi bilo nezgodno čupati je iz zagrljaja tog buksusa,skloni je na zaklonjeno mjesto,da ima vremena još odrveniti do zime,ako ne odrveni skroz unesi je na toplije mjesto gdje neće temperatura padati ispod nule,ali da ima dosta svjetla,a možeš je i odma posjeći na pola,tako bi bilo sigurnije da će donji dio dovoljno sazrizi do zime.Izvadi je pred proljeće i presadi.Smokva iz sjemenke može biti jestiva a i nemora,ako je tip dvorotke,mogla bi davati jestive plodove.
bvb

Offline Chris

• Phoenix
  • *
« Odgovori #259 u: Travnja 28, 2013, 12:05:20 poslijepodne »
evo..vec su krenule..ali prva runda nikad ne dozori. dobio sam i jednu sadicu iz njemacke..ima malo vise tamno stablo i tamne plodove..neznam koja je sorta ali lagano raste..

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #260 u: Travnja 28, 2013, 12:10:49 poslijepodne »
Vidim da ti je smokva dosta velika, sigurno je i jako stara.Moja smokva je prilično dobro prošla ove zime, samo su se smrzli vršni pupovi na nekim granama no potjerala je iz spavajućih pupova pa neće biti problema. Mislim da ni ove godine neće biti ništa od ploda na njoj. :icon_sad:
« Zadnja izmjena: Travnja 28, 2013, 12:12:03 poslijepodne od palmofan »
USDA zone: 7a

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #261 u: Svibnja 06, 2013, 16:49:37 poslijepodne »
Evo i moje smokve, jedva da ima oštećenja od zime što je super jer je zimus nisam ničim štitio, osim što sam nabacao hrpu snijega na nju.

Offline zgembo030

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #262 u: Lipnja 30, 2013, 17:25:47 poslijepodne »
pozdrav. Ja sam iz Sarajeva i zainteresovao sam se za uzgoj smokvica pa mi treba par savjeta. Naime u centru grada postoje tri, cetiri smokve pa sam ja mislio uzeti koju reznicu i staviti na zakorjenjavanje, pa vas molim da mi date informacije jel mogu to jos uraditi jer je juni mjesec, i koji nacin zakorjenjivanja je najpouzdaniji. I naposlijetku, kolika treba biti duzina reznice, jel treba ovogodisnja, jednogodisnja, itd. ako nekome nije mrsko neka mi skucka u jednu poruku sve, bio bih veoma zahvalan.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #263 u: Lipnja 30, 2013, 19:01:21 poslijepodne »
Dobro došao zgembo!
Mislim da smo ovdje već vidjeli neke sarajevske smokve,ako se ne varam bilo je riječ o divljim smokvama,jeli to misliš na te?
Reznice možeš uzeti i sada,odsijeci ovogodišnju granu,sa bazom,3-4 nodija,ostavi samo najgornji list koji isto sreži na četvrtinu,ako ima oko stabla izdanaka,onda izvadi izdanak,koji već možebitno ima korijen.Zakorijeni u perlitu, pijesku,ili tresetu,ili što već imaš.A bilo je već i nekih recepata na prethodnim stranicama pa prolistaj malo :thumb_up:
bvb

Offline zgembo030

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #264 u: Lipnja 30, 2013, 21:10:24 poslijepodne »
zahvaljujem trava...veoma si me obradovao odgovorom, mislio sam da je vec kasno, a evo procitah ranije postove pa mi posta jasno, heheh.

Offline zgembo030

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #265 u: Srpnja 01, 2013, 05:16:43 prijepodne »
izvinjavam se, imam jos jedno pitanjce. Zanima me gdje se mogu pogledati te klimatske zone, i da li zna neko kojoj zoni pripada Sarajevo? hvala.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #266 u: Srpnja 01, 2013, 09:40:55 prijepodne »
Za ovo naše područje ne postoje neke precizne karte USDA zona. Onako ugrubo, Sarajevo bi bilo negdje između zona 6b i 7a.

Offline zgembo030

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #267 u: Srpnja 06, 2013, 19:04:24 poslijepodne »
ja ovih dana isao u nabavu reznica, pa me zanima da li sam dobro postupio? stavio sam par komada u vodu pomijesanu sa listicima vrbe, druge sam reznice omotao vlaznom novinom i stavio u plasticnu vrecicu, trece sam stavio u vrecice bez novine ali sam dodao malo vode i zatvorio. Takodjer par njih sam stavio onako cisto u zemlju, pa da vidim sta ce da bude. sta vi mislite da li sam to dobro odradio i da li ce se primiti, i zanima me gdje staviti reznice dok su procesu oziljavanja, mislim temperatura, tamno svijetlo itd? hvala

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #268 u: Srpnja 06, 2013, 23:02:16 poslijepodne »
prije mjesec i po otprilike sam izvadio 2 smokve koje su mi smetale i prosljedio ih dalje rodbini , a nekoliko grana debljine malog prsta stavio u vodu u podrumu, onako svjetla... i dosta ih je vec nakon 10ak dana pustilo korjen. kora vrbe u sebi sadrzi auksin ako se ne varam koji je prirodni hormon za stimulaciju rasta korjena.  dobro si napravio. smokve se lako zakorjene, samo ne prvu godinu u zemlju drito s njima vec dogodine. mozes dodat saku zemlje za cvice u tu vodu.  :thumb_up:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline zgembo030

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #269 u: Srpnja 07, 2013, 10:39:01 prijepodne »
ZDRAVO, da li ima neko od forumasa sortu brown turkey da mi posalje par reznica, dok je jos sezona za reznice, ali da je pitoma, pa cemo se dogovoriti oko plaćanja, bio bih veoma zahvalan