dosta smokava na kontinentu nije po meni bas neke kvalitete,kao one s mora il hercegovine.... al ima i izuzetaka, ko ova moja manja pred kucom, brown turkey. skoro crne budu kad su zrele,okus pravih smokava, i radja u nekoliko navrata. reznice sam donio iz aljmaša, od tetkine vikendice koju su kupili od nekog tipa iz crne gore odakle su i donijete te smokve. susjeda preko puta ima neku koja raja ko luda, jako krupne al okus ..... ko je ko nije. zato rodi tonu.
druga jedna isto koja valja, super okus, boja ploda zuta, malo sitnija smokva, al super okusa, maznuo sam nekoliko reznica sa jedne iz osijeka, i primila se, samo je kasnije brat sjebo kosilicom, al genetika je tu.. hehehehe, ziva i dalje samo treba koja godina da naraste.
ova najveca moja je nikla iz sjemena iz ljubuskog iz hercegovine dobili neke smokve, najbolji klijanac ostavio i izraslo u ovo cudo. sad kakve ce one bit nemam pojma jer je iz sjemena nikla pa ne mora bit da ce bit iste s kojih je uzeto sjeme... 2 od 3 valjaju sto posto, za trecu cemo vidit...
jos jedan dodatak...po osijeku ima jako puno smokava po dvoristima, neke i na divlje rastu... jean "tip" njih nikad ne uspije dozrit, skoro 7 godina ih promatram i uvjek jesen docekaju tvrde i zelene. te treba potpuno eliminirat iz uzgoja.