Autor Tema: Eksperiment sa datuljama  (Posjeta: 22874 vremena)

0 Članova i 31 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Eksperiment sa datuljama
« Odgovori #30 u: Travnja 07, 2008, 22:38:51 poslijepodne »
Znači i kada bi se recimo uspjelo doči do sazrijevanja ploda on bi bio nikakav ili slabije kvalitete, koliko sam shvatio  :misli:

Vjerojatno slabije, treba vidjeti koliko se može postici zaštitom cvijeta od kiše.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #31 u: Travnja 07, 2008, 22:40:01 poslijepodne »
Ne zna se kakav bi bio. Najverovatnije bi bio slican sorti od koje je ubran plod, mozda bi bio losiji ali bi mozda bio i bolji.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #32 u: Travnja 07, 2008, 23:59:07 poslijepodne »
Znači i kada bi se recimo uspjelo doči do sazrijevanja ploda on bi bio nikakav ili slabije kvalitete, koliko sam shvatio  :misli:

Komercijalni proizvođači moraju jamčiti da su datulje u pakiranju od sorte koja je na etiketi i to je sve.
To što se tvoji plodovi nebi mogli deklarirati kao upravo ta sorta ne znači da su lošije kvalitete.

To ti je i prednost jer deglet nour je manje otporan na jesenske kiše pa bi ti bilo i bolje da sjemenka iznjedri palmu koja nije identicna toj sorti.

Inace kada se ide na nove sorte sjemenja tada se uzme recimo polje kukuruza i izdvoji neke sa posebnim karakteristikama a ostalo posječe.
Oprase se samo takvi i dogodine posadi njihovo sjeme, pa se onda opet ostavi samo ove posebne, i tako svake godine.
S vremenom sve veci broj biljaka ima te posebne karakteristike.
I onda za jedno 50 godina (tu postoje neka pravila) to sjeme možeš registrirati kao posebnu sortu.

Tako to ide s jednogodišnjim biljkama, a da to napraviš s datuljom bi prvo trebao cekati da pocne uopce proizvoditi sjeme a registrirali bi ga tvoji potomci za kojih 300 godina.

Međutim s obzirom da datulje proizvode izdanke koji imaju iste gene kao matična palma, onda je dovoljno primjetiti da se jedna po necemu razlikuje od drgih i razmnožavati je samo izdancima.
:newy:
Kada bi jedna od tih tvojih 10 pokazala dobro snalaženje u Puli mogao bi je registrirati kao sortu "Veruda"  :wink:

« Zadnja izmjena: Travnja 08, 2008, 10:54:15 prijepodne od branimir »

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #33 u: Travnja 08, 2008, 11:12:39 prijepodne »
Znači palme iz sjemena su 'lutrija'?! Mogu biti bolje ili lošije od matičnih biljaka? Pa to i nije loše, možda od ovih Verudinih 9 jedna bude ona prava.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #34 u: Travnja 08, 2008, 20:45:33 poslijepodne »
Znači palme iz sjemena su 'lutrija'?! Mogu biti bolje ili lošije od matičnih biljaka? Pa to i nije loše, možda od ovih Verudinih 9 jedna bude ona prava.

Sumnjam da bi bilo velike razlike ali nikad se nezna

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #35 u: Travnja 16, 2008, 08:51:41 prijepodne »
Evo povoljnih vijesti za Verudu!!!
U Medulinu na rivi ispred porodicnog hotela Hilda raste vec starija, minimalno 20 godina stara datula, i puna je plodova i nisu truli kaze moja mama! :misli:

I bas je ful krcata plodova, nazalost moras provijeriti sam!
Ja bi rado ali nisam trenutno u tom dijelu grada! :thumb_up:

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #36 u: Travnja 16, 2008, 09:56:10 prijepodne »
ja zbog izvesnih malih jezicnih barijera  :misli: moram pitati. datulje su urme, one normalne iz kesica sto se jedu  :icon_mrhappy:?

ako da, imam pitanja. pre jedno 13-15 godina sam stavio nekoliko kospica u zemlju i niklo mi sve. od njih prezivele 2 jednoj je moj sin polomio najnoviji list i otisla je u 'vecna lovista predaka' druga je jos ziva i ima vise od tri metara  :thumb_up:
selio sam se ovih dana (privremeno boraviste) i stavio u hodnik zgrade, gde nije previse hladno. nekoliko listova su poceli zuteti. vidim i male sitne tackice. da je ne jede pauk? mislim da sam selidbom zakacio njega. imao sam problema sa eukaliptusom (10-tak cm je bio) ali jel moze i palma stradati? sta da radim?
i jos jedno pitanje. dosad je zivela samo u kuci. uskoro se selim u kucu sa dvoristem. ako je odmah stavim da vidi sunca  :mrgreen:, jel moze dobiti neki toplotni sok, posto je previse salonska gospodja palma. a voljeo bih da zivi napolju. pomozite kako da mi prezivi i da bude jos lepsa, posto vec duuugo vremena 'zivimo' zajedno  :klanjase:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #37 u: Travnja 16, 2008, 11:11:14 prijepodne »
Datulja = Urma (bas ona iz prodavnice)
U Hrvatskoj se kaze datulja (latinski koren) dok se u Srbiji, Makedoniji, vecem delu B&H (mozda i u CG, nisam siguran) kaze Urma (arapski koren).

Moguce je da je pocela da propada zbog infestacije nekim napasnicima, prskaj ti to preventivno insekticidima i akaricidima za svaki slucaj. Ako tvoja urma nikad nije bila direktno izlozena suncu, moraces postepeno da je prilagodjavas spoljnim uslovima (nije mi jasno kako ti je uopste rasla u hladu...  :misli: ). Dactylifera je jednostavna za gajenje: velika posuda, puno vode i jos vise sunca. Kvalitetna zemlja nije obavezna ali ako je i ona u kombinaciji jos bolje.
« Zadnja izmjena: Travnja 16, 2008, 11:13:33 prijepodne od Xenon »

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #38 u: Travnja 16, 2008, 13:21:27 poslijepodne »
Datulja = Urma (bas ona iz prodavnice)
U Hrvatskoj se kaze datulja (latinski koren) dok se u Srbiji, Makedoniji, vecem delu B&H (mozda i u CG, nisam siguran) kaze Urma (arapski koren).

Moguce je da je pocela da propada zbog infestacije nekim napasnicima, prskaj ti to preventivno insekticidima i akaricidima za svaki slucaj. Ako tvoja urma nikad nije bila direktno izlozena suncu, moraces postepeno da je prilagodjavas spoljnim uslovima (nije mi jasno kako ti je uopste rasla u hladu...  :misli: ). Dactylifera je jednostavna za gajenje: velika posuda, puno vode i jos vise sunca. Kvalitetna zemlja nije obavezna ali ako je i ona u kombinaciji jos bolje.

:klanjase: za prvi deo
ma jeste bila do prozora i to suncani prozor, juzni, ali ne direktno napolju na suncu  :mrgreen:
posuda joj je velika, posadicu je u jos vecu, zemlja standardna za loncanice, vode ima, a sada kada oseti sunce bice i urmi, ili datulje, kako i da je  :lol:
i jos me cudi sto joj stoji skoro svo lisce... ne odbacuje ih da stvara stablo kao sto vidim kod drugih, mozda nesto malo dok je rasla, ali stabla nema nesto. cudna moja gospodja palma, ali velika masala  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Travnja 16, 2008, 13:24:33 poslijepodne od jugo »

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #39 u: Travnja 16, 2008, 13:24:21 poslijepodne »
Iznesi ti nju lepo na sunce i dobro je zalivaj, pa ces da vidis kako raste. Jedini problem moze da ti predstavlja ponovno unosenje palme u kucu na jesen.  :mrgreen:

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #40 u: Travnja 16, 2008, 13:27:00 poslijepodne »
Iznesi ti nju lepo na sunce i dobro je zalivaj, pa ces da vidis kako raste. Jedini problem moze da ti predstavlja ponovno unosenje palme u kucu na jesen.  :mrgreen:

eeeeeeeeeeeh, znam i sad smo se namucili da je dovucemo do novog stana. jedan je drug stavio u prtljaznik opela astre, gde je normalno stala samo saksija i strcila je tri i kusur metara kad ju je vozio  :rofl:
ja sam ga zezao da ce ga strefiti grom zbog njene visine  :lol:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #41 u: Travnja 16, 2008, 17:38:01 poslijepodne »
Evo povoljnih vijesti za Verudu!!!
U Medulinu na rivi ispred porodicnog hotela Hilda raste vec starija, minimalno 20 godina stara datula, i puna je plodova i nisu truli kaze moja mama! :misli:

I bas je ful krcata plodova, nazalost moras provijeriti sam!
Ja bi rado ali nisam trenutno u tom dijelu grada! :thumb_up:

Baš ću provjeriti ovih dana, hvala ti za info...

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #42 u: Travnja 16, 2008, 18:13:52 poslijepodne »
Moras imati musku i zensku datulju da bi imao plodove i biti siguran da niti jedna druga vrsta Phoenixa nije blize od 150 m. Vecina plodova u HR  su hibridi izmedu vise vrsta phoenixa a i vecina datulja nisu ciste.

@ jugo.... zute do braun tockice na starim listovima u vecini slucajeva znace nedostatak mikroelemenata koje biljka izvlaci iz starijih listova pa tako nastaju tockice. Najcesce je to nedostatak magnezija ili bora. Oba elementa palma prima u obliku spojeva tako da je najbolje upotrebiti neko tekuce gnojivo ali zapantiti sastav gnojiva. Za pocetak je dobro staviti par hrdavih(sto hrdavijih) cavli dodati u zemlju u kojoj je palma. Jos jedna mogucnost je i niska temperatura jer naniskim temperaturama palme nisu sposobne primati mikroelemente pa isto nastaju takve tockice.....toto 

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #43 u: Travnja 17, 2008, 10:43:55 prijepodne »
@ jugo.... zute do braun tockice na starim listovima u vecini slucajeva znace nedostatak mikroelemenata koje biljka izvlaci iz starijih listova pa tako nastaju tockice. Najcesce je to nedostatak magnezija ili bora. Oba elementa palma prima u obliku spojeva tako da je najbolje upotrebiti neko tekuce gnojivo ali zapantiti sastav gnojiva. Za pocetak je dobro staviti par hrdavih(sto hrdavijih) cavli dodati u zemlju u kojoj je palma. Jos jedna mogucnost je i niska temperatura jer naniskim temperaturama palme nisu sposobne primati mikroelemente pa isto nastaju takve tockice.....toto 

Hvala Toto. Ja sam je od straha naprskao veoma jakim cakem od koprive, kazu da pomaze kod pauka... Jel dovoljno da je presadim, pa ce si ona obezbediti sve sto joj treba. Inace lako za cavle (jel to ekser  :misli:)?
Hvala

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #44 u: Travnja 17, 2008, 10:56:28 prijepodne »
Čavli=ekseri=klinovi itd...
'Mediteran kakav je nekad bio'