Autor Tema: Avokado (Persea americana)  (Posjeta: 157770 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline avocatier

• Washingtonia
  • *
Odg: Avokado (Persea americana)
« Odgovori #345 u: Rujna 04, 2014, 23:50:57 poslijepodne »
ja za svog ne koristim ta gnjojiva jedino što mu dam prihrane je kopriva potopljena u vodu sa dodatkom grančica vrbe
i mene malo grize savjest ako cu koristit to umjetno gnojivo, no uvjeravaju me da ce vec za desetak dana list ponovo pocet dobivat boju. javit cu ako uspije.

Meni to sliči na ožegotine od sunca?Jesi li ga možda špricala nekim insekticidom?
par puta srebrnom vodom, nikad nista umjetno. ali bilo je dosta kisa ovih tjedana, pa mozda kako kapljice ostaju na listu, je onda sunce udaralo u te kapi i peklo. jedno je sigurno, pitar mi uopce ne pusta vodu, zemljani i ima rupe, ali nista ne izlazi, tek sad primijetila, mjesec ipo nakon presadjivanja. hvala na savjetima/opservacijama.

Offline sale

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #346 u: Studenoga 11, 2014, 20:09:24 poslijepodne »
Mene interesuje za šta se uopšte koristi ovo voće. Avokado je jedna od najgroznijih stvari koje sam probao. Kao da jedeš sam margarin.
« Zadnja izmjena: Studenoga 11, 2014, 20:10:26 poslijepodne od sale »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
« Odgovori #347 u: Studenoga 11, 2014, 20:13:37 poslijepodne »
Mene interesuje za šta se uopšte koristi ovo voće. Avokado je jedna od najgroznijih stvari koje sam probao. Kao da jedeš sam margarin.

Avokado se koristi kao povrće. U salatama, u umacima itd..
I jako je zdrav. :icon_smile:

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #348 u: Studenoga 11, 2014, 22:02:26 poslijepodne »
Avokado ne jedeš sam a imora bit zrel i mekan. Neki ga fakat mažu na kruh ko maslac samo sa još par kapi limuna.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #349 u: Studenoga 12, 2014, 08:39:40 prijepodne »
Uvijek sam se pitao zasto sve sto su proglasili "zdravim" je bljutavo i bezveze okusa! U tu kategoriju sto se mene tice spada i avokado.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #350 u: Studenoga 12, 2014, 08:56:05 prijepodne »
Moja bolja polovica voli jesti avokado,pa sam i ja bio prisiljen okusiti tu voćku.Onako sirov je bez veze,ali kad se natrpa soli papra majoneze čilija cimeta klinčića paprike inćuna kapara kapule luka ajvara,već ko šta voli,onda je prva liga.Uglavnom ga ja i kupujem,kako bih došao do sjemena,a onda ga ona mora pojesti :mrgreen:
bvb

Offline sale

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #351 u: Studenoga 12, 2014, 09:52:24 prijepodne »
Ma klasičan maslac je 10 u glavu za te stvari. Avokado je smeće od voća, isto kao i onaj kiwano. :icon_sad:

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #352 u: Studenoga 12, 2014, 12:16:16 poslijepodne »
Svako ima svoj ukus oko klope. Da ti ga ja spremim ko namaz il salatu, vjerovatno bi ga zavolio  :thumb_up: btw. Kolko si ga puta jeo/probao?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #353 u: Studenoga 12, 2014, 15:20:12 poslijepodne »
Nisam baš ni ja impresioniran okusom avokada, on se, za razliku od drugog voća, izgleda ne može jesti sam bez dodataka. Zna li netko kakav dobar recept za jelo od avokada? Možda bi mi tako pripremljen bio ukusniji.
USDA zone: 7a

Offline sale

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #354 u: Studenoga 12, 2014, 15:32:08 poslijepodne »
Svako ima svoj ukus oko klope. Da ti ga ja spremim ko namaz il salatu, vjerovatno bi ga zavolio  :thumb_up: btw. Kolko si ga puta jeo/probao?

Nekoliko puta. Pokušao sam sebe da naviknem na njegov ukus baš zato što je izuzetno zdrav. Slično sam radio sa zelenim čajem. I zeleni čaj mi je bio odvratan u početku ali njega sam zavoleo i potpuno sam izbacio kafu iz upotrebe.
Nažalost, sa avokadom nije išlo... :puke:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #355 u: Studenoga 12, 2014, 16:49:19 poslijepodne »
Zato što Avokado makar tehnički jest voće, tretira se kao povrće.
Ne jede se kao voće.
Isto kao što krumpiri recimo nisu ukusni sirovi, ali jesu ukusni u raznim kuhanim, prženim ili pečenim jelima.

Avokado u salatama i umacima bude jako ukusan.
Recimo Avokado je neizostavan u meksičkoj kuhinji. Tamo ga stavljaju u sve i svašta.

Recimo popularni Guacamole umak se radi od Avokada.

Zatim razne pite itd..

Uglavnom Avokado se nikad ne jede sam kao što bi netko pojeo jabuku ili bananu, već samo kao dodatak jelima. :thumb_up:

Za Kiwano se slažem. Nikad odvratnijeg voća u životu nisam probao od kiwana. I sad mi se smuči kad se sjetim onog mirisa. :thumb_down:

Offline dida

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #356 u: Studenoga 13, 2014, 12:44:49 poslijepodne »
Ma super je avokado, jos nikako da isklijam neki, ne ide mi nesto, trebao sam to u prolece, kako pojedem neki tako ubacim kosku u zemlju i nista se ne desi, drzacu ga pored radijatora pa da vidimo.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
« Odgovori #357 u: Studenoga 13, 2014, 17:09:49 poslijepodne »
Ma mora bit na toplom a zemlja vlažna. Pokri posudu vrečicom i stavi na ormar u grijanoj prodtoriji preko zime. I živce u kanticu pa na pecanje. Nekad im treba 3 tjedna a nekad 6 mjeseci al redovno krenu. Btw, ne smiješ čekati, odma kad ga izvadiš iz ploda  protrljaj ga krpom i u zemlju. (Za detalje pogledaj moj post tu na temi) izašao mi je svaki. Sretno   :thumb_up:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #358 u: Studenoga 13, 2014, 18:28:27 poslijepodne »
Ja ih ne pokrivam vrećicom ali pitariće u kojima  ih naklijavam držim u podlošku sa vodom,ali sigurno je i vrećica dobra pogotovu ako se drži blizu radijatora.Kad se pole počnu razdvajati,unutra se vidi da je klica krenula, vadim iz ih vode.Temperatura može biti od 20-30°C.I odma im dati što više svjetla,da ne ode klica metar u vis :sun:
bvb

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #359 u: Studenoga 14, 2014, 08:39:24 prijepodne »
bio sam ovo ljeto u Meksiku kod kumove obitelji. Oni svaki dan jedu te guacamole u svako doba dana, uglavnom kao prilog drugim jelima. Ujutro smo jeli papaju i mango kao svježe voće. Papaja mi se baš i ne sviđa, ali mango je super. Uglavnom za većinu voća koje sam vidio u dučanima nisam nikad čuo.