Autor Tema: Avokado (Persea americana)  (Posjeta: 157809 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
Odg: Avokado (Persea americana)
« Odgovori #150 u: Listopada 04, 2010, 12:45:51 poslijepodne »
Avokado iz konzuma je vecinom zeleni, ovaj moj iz dubrovnika je tamnoljubicasti, po meni je to gvatemalski var.Hass, cvijeta svake druge godine, a plodovi sazdrijevaju preko godinu dana

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #151 u: Listopada 14, 2010, 15:40:39 poslijepodne »
Evo i moga, naravno nepoznate sorte. Ali nije iz Konzuma već je plod kupljen kada sam bio u Njemačkoj. Dosta se razlikuje po obliku sjemena od ovih naših iz supermarketa, ali mi nije poznato porijeklo. Kako god, sljedeće proljeće ide u zemlju pa šta bude...

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #152 u: Prosinca 17, 2010, 13:00:22 poslijepodne »
kod mene zasada mladi avokado vrlo dobro podnosi minus temperature i visednevno smrzavanje tla do -3

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #153 u: Prosinca 17, 2010, 13:42:38 poslijepodne »
I ja sam jedan isklijao preko one metode cackalica ali su ga nazalost ubile neke bubice i paraziti- nisam ih se nikako mogao resiti. :icon_sad: Planiram da isklijam jos koji pa da opet probam...
milka

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #154 u: Siječnja 28, 2011, 21:53:56 poslijepodne »
Pre par dana sam stavio jednu semenku avokada na klijanje, tj. sluzio sam se metodom cackalica... Valjda ce proklijati, plasim se da semenka nije slucajno izgubila klijavost posto je bilo veoma hladno u prodavnici gde sam ga kupio... :icon_neutral:
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #155 u: Siječnja 29, 2011, 01:08:16 prijepodne »
Avokado odlično proklije i u zemlji,sjemenka se stavi do pola u zemlju i na toplo mjesto(na sunce)Moram spomenuti da je onaj sistem sa čačkalicama gdje se čačkalice zabijaju u sjemenku malo bez veze,na taj način se sjemenka oštećuje i nije čudo da je napadnu pljesni.Radi se sa čačkalicama ali tako da se  tri čačkalice ukriže-kao tronožac,u malo užoj čaši i na dobijeno sjedalo se ubaci sjemenka,do pola sjemenke se nalije voda,koju je potrebno povremeno mijenjati.Neznam Yonex na koji način si ti radio ali na više mjesta sam vidio taj savjet sa ubadanjem čačkalica koji smatram pogrešnim,na način koji sam opisao radio sam još prije više od 25 godina po upustvima koja sam pročitao,nikad mi se nije dogodilo da mi je sjemenka propala u vodi.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #156 u: Siječnja 29, 2011, 09:39:15 prijepodne »
Eto vidis ja citao da je najbolje ovako, a i meni cudno, ko je mogao to da izmisli da se cackalica zabije u semenku i da se ocekuje da ce proklijati. :zbunjen: Hvala ti trava na savetu, od sada cu tako da radim a ovu sto sam izbo cackalicama, sta joj Bog da...
« Zadnja izmjena: Siječnja 29, 2011, 09:40:57 prijepodne od Yonex »
milka

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #157 u: Siječnja 29, 2011, 11:36:32 prijepodne »
Evo jedan savjet za klijanje avokada. Svježe sjeme dobro očisti, nakratko (2 min) stavi u vrelu vodu, da se potopi u njoj (30+stupnjeva), zatim dobro osuši, odreži špic (jedno cca 05 cm (pol centimetra iliti 5 mm), i stavi u vlažni (ali ne mokri) supstrat (iliti zemlju) tako da odrezani vrh malko viri iz zemlje (tek tolko da se vidi, jedno pol cm) deblji, širi dio ide u zemlju. Stavi slamke ili štapice u zemlju na rub posude da ti drže prozirnu vrecu (npr. za zamrzavanje il slicno) i obuci posudu u nju tako da zadržava vlagu. Posudu stavi na toplo mjesto sa što stalnijom temperaturom, npr na ormar u grijanoj prostoriji...odgovara im temperatura od 30 tak stupnjeva. Pazi da se zemlja skroz ne osuši..lagano rosi, jednom tjedno ili prema potrebi. Sve u svemu, mali medo..meni su svi do sad izašli (Desetak, u zadnje dvije godine, podjelila okolo,)... Sretno  :sretan:
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #158 u: Siječnja 29, 2011, 11:39:32 prijepodne »
Hvala Treehugger, moram da nabavim jos avokada pa da pokusam ponovo. :mrgreen:
milka

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #159 u: Siječnja 29, 2011, 11:44:26 prijepodne »
Samo budi strpljiv..nekad im treba duže da proklijaju, najbolje ih malko "zaboravit"...i kao što je netko vec rekao u ovoj temi, nikad ne odustati..  :sretan:
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #160 u: Siječnja 30, 2011, 22:33:15 poslijepodne »
ponekad mu treba i dosta vise od godine dana da proklija, a kod svjezih sjemenki postotak klijavosti unutar tri mjeseca je preko 60 %

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #161 u: Siječnja 31, 2011, 06:56:03 prijepodne »
 :thumb_up: Ja se samo plasim da od stajanja u hladnjaci ne izgubi klijavost. :zbunjen:
milka

Offline krait

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #162 u: Veljače 02, 2011, 03:29:09 prijepodne »
Da li se gdje mogu nabaviti cjepljene sadnice ili reznice avokada pošto vidim da u Dalmaciji rastu ko ludi i donose plodove.
Ovo prvi put vidim i nemrem vjerovat.
Daj te još slika da pasem oči. :shocked:

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #163 u: Veljače 12, 2011, 16:52:21 poslijepodne »
kod nas na jugu dobro rastu i daju plodove bar tri sorte avokada

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #164 u: Veljače 12, 2011, 17:30:18 poslijepodne »
Ja bio u prodavnici, nasao neki avokado iz hladnjace, sav zgnjecen i na ivici je propadanja.Nisam ni kupio, moram negde da nadjem bolje... :wink:
milka