Autor Tema: Agave  (Posjeta: 277340 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Agave
« Odgovori #1125 u: Lipnja 28, 2015, 20:02:41 poslijepodne »
Americana pušta puno izdanaka, pa nije ni čudno da je toliko proširena po jadranskoj obali.
USDA zone: 7a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #1126 u: Lipnja 29, 2015, 15:37:29 poslijepodne »
Pušta i salmiana, ali se eto igrom slučaja americana proširila jer su je i pomorci prvi raširili po otocima. Negdje sam pročitao da se americana prvi puta pojavila na Lošinju kod nas. Da je taj pomorac uzeo salmianu umjesto americane tko zna kako bi danas izgledala obala...

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1127 u: Lipnja 30, 2015, 14:07:28 poslijepodne »
Kod nas u Trstenu trenurno na moru cvjeta nekoliko agava. Kao da su se dogovorile.  :icon_smile:

I jedan lijep članak o agavama. U Dubrovniku su se agave počele sadit i širit u 16. stoljeću. Od njenih niti se izrađuju čipke u Dubrovačkom području ali i na Hvaru.

http://dubrovniknet.hr/kolumna.php?id=25408

« Zadnja izmjena: Lipnja 30, 2015, 14:23:45 poslijepodne od Cikas »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1128 u: Srpnja 01, 2015, 05:59:50 prijepodne »
Čuo sam za čipku od agave, mislim da je jednom o njoj bio prilog na televiziji. Eto ni agava nije baš beskorisna biljka kao što to neki misle.

Pušta i salmiana, ali se eto igrom slučaja americana proširila jer su je i pomorci prvi raširili po otocima. Negdje sam pročitao da se americana prvi puta pojavila na Lošinju kod nas. Da je taj pomorac uzeo salmianu umjesto americane tko zna kako bi danas izgledala obala...
Čudi me da se nije raširila nijedna druga vrsta agave. Npr. raširilo se nekoliko vrsta palmi i juka, ali što se tiče agava sve donedavno je cijela jadranska obala bila monokultura Agave americana.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1129 u: Srpnja 01, 2015, 21:05:49 poslijepodne »
Inače Hvarska čipka koja se izrađuje isključivo samo od agave, uvrštena je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. :thumb_up:

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #1130 u: Srpnja 02, 2015, 10:23:04 prijepodne »
interesantno je da je ima posvuda i po otocima koji nisu naseljeni, jedna slika sa otočića kod šipana od subote

subir fotos gratis
« Zadnja izmjena: Srpnja 02, 2015, 11:13:06 prijepodne od akaranus »

Offline nzivanovic

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1131 u: Srpnja 02, 2015, 16:28:20 poslijepodne »
Ponekad dodjem u iskusenje da unesem sve agave u kucu zbog mrava... :icon_neutral:

Cesto vidjam mrave na agavi, sklanjam ih kada ih vidim i skidam ono zuto sto prave preko cega se hrane...

Da li neko moze da mi pomogne i kaze sta je znak ovog crvenila na listovima? Danas sam isekao dva lista, mozda je starost u pitanju.. Ti listovi su od kad je kupljena, znaci od prosle godine u ovo vreme.. Takodje, primetio sam da su i izdanci pocrveneli ali ne znam sta je razlog?? Vlaga,mravi ili nesto trece??? Agavu sam danas presadio i ujedno pogledao koren koji je u dobrom stanju. Suve delove od starijeg secenog lisca skinuo sam direktno sa stabla i lako su se odvojili..

Agave stoje na direktnom suncu preko celog dana a svake veceri dobijaju veliku kolicinu vode, izdanke ne bih da odvajam da bi se formirao zbun agava.  :icon_neutral:

Cime tretirati i da li tretirati?

Ovo me malo brine, pa vas molim za pomoc.
« Zadnja izmjena: Srpnja 02, 2015, 16:51:14 poslijepodne od nzivanovic »

Chambery

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1132 u: Srpnja 02, 2015, 22:27:41 poslijepodne »
Nikako ih nemoj zaljevati svaki dan. 1-2 puta tjedno je i više nego dovoljno. Agave ne podnose vlagu.

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #1133 u: Srpnja 03, 2015, 04:37:18 prijepodne »
I nemoj po njima, nego u tanjurić ispod. Budu si same povukle vode kolko im treba.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline idgie

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #1134 u: Srpnja 03, 2015, 08:13:30 prijepodne »
u pravilu, mravi idu na biljku kad ona ima uši, jer uši proizvode mednu rosu kojom se mravi hrane i to je kooperacija o kojoj više piše tu, da ja sad ne mudrujem
http://www.biovrt.com/article/Lisne-usi-i-mravi-zajednica-obostrane-koristi.html

možda da je izvadiš i očistiš zemlju, možda ima uši na krojenu

i definitivno se čini premokra, one stvarno ne trebaju tako često zalivanje

a crvenilo na listovima je, mislim, zbog vrste, i ja imam neke a. americane šarenih listova koje imaju i tu crvenkastu nijansu na listovima

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1135 u: Srpnja 03, 2015, 13:05:48 poslijepodne »
Mravi postavljaju uši na biljke koje se nalaze u blizini njihovog mravinjaka. Čak i čuvaju zalihu ušiju u svojim mravinjacima.
Naime postoje divlje uši, kao i one ''domaće'' koje mravi tretiraju kao ljudi krave naprimjer.

Uši normalno ne napadaju agave, te uši su postavili mravi. A prije toga su pripremili agavu tako što su klještima napravili sitne rupice na listovima tako da bi agava ispuštala sokove. Tako da bi postavljene uši ostale tu.

Ja u svom vrtu imam sličan problem. Cijela kolonija mrava mi se naselila u vrt i ono vidiš ih po zemlji kako nose uši i penju se po biljkama.
Robustu su mravi prvo 7 dana pripremali, bila je prepuna mrava, onda su počeli postavljati uši. Pobio sam ih insekticidima.

Negdje se tu u blizine te agave nalazi mravinjak, pa su mravi zaključili da bi im bilo zgodno da imaju ''krave muzare'' tu u blizini svoje kuće. :sretan:
« Zadnja izmjena: Srpnja 03, 2015, 13:08:14 poslijepodne od Cikas »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1136 u: Srpnja 03, 2015, 14:02:14 poslijepodne »
Cikas riješi se i tog mravinjaka, u protivnom će "farma" ponovno profunkcionirati.

Ovu agavu sam proljetos dobio od Trave. On misli da se radi o Agave decipiens. Agava dobro napreduje u smjesi kupovnog supstrata i pijeska, uz povremeno gnojenje tekućim gnojivom.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1138 u: Srpnja 04, 2015, 20:54:15 poslijepodne »
Oni koji su u mogucnosti da posjete MBM Lucko - imaju raznih vrsta Agava pod A.americana- sumnjam da su neke i A.parryi razni ekotipovi.Na viksi sam I tesko mi ide upload pa mogu naknadno i slike staviti. Vise vrsta je po 75 kn. Pristojne velicine 25-70 cm ovisno o vtstama.Vjerojatno ce prebacit nesto I u druge centre.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1139 u: Srpnja 05, 2015, 15:49:43 poslijepodne »
Akaranus gdje si to slikao? Kako se lijepo cvijet agave uklapa u mediteransku vegetaciju, to je nevjerojatno.

@Henoh: Čudi me da propisno ne označe kako se koja vrsta zove, nego sve svode pod jednu vrstu, što je pokazatelj frapantne netočnosti. No drago mi je da i ostale vrste agava polako postaju dostupne u vrtnim centrima kod nas.