S ovom agavom mi se ovo proljeće dogodilo nešto neobično. Cijelu zimu je provela u Zg na zaštičenom balkonu gdje je temp. jednom pala na -2 C. Nije pokazivala nikakva oštećenja, ali su u 3. mj. donji, manji listovi posmeđili i počeli trulit. Opazio sam da se nakrivila, primio sam je i doslovno mi je cijela 'kruna' ostala u ruci, slomila se na korijenovom vratu! Bila je tada u promjeru nekih 16-18 cm. Nisam ju htio baciti jer mi je jako lijepa, a iz iskustva znam kako se agave lako zakorijenjuju. Očistio sam trule listove i ponovno je prislonio uz zemlju i podbočio sa strane da se ne izvrne. Sada, skoro 4 mj. poslije je još sasvim zelena, a srednji list je počeo malo rasti. Nisam je još probao povući, jer se bojim da je novo korijenje još slabo, da je ponovo ne iščupam, ali izgleda da je preživjela!
S agavom koju imam već tri zime u vrtu u Drnišu dogodilo se nešto slično; vadio sam sada male agavice koje su nikle oko nje, da ih presadim, i osjetio kako je doslovno pukla u razini korijenovog vrata. Ne znam da li djelomično ili potpuno. Nasuo sam oko nje još malo zemlje i šljunka, podbočio je kamenjem i nadam se da će i ona preživit. Sada ima u promjeru nekih 40-50 cm i bilo bi mi žo da je izgubim jer je najveća koja mi je preživila u vrtu.