Što misliš dali bi možda nekakva gljivična infekcija bila odgovorna za truljenje listova na agave. Vidim i neke crne fleke po lišću juke?
Kako zamiješaš supstrat za agave koje uzgajaš u teglama ?
Ne znam da li se radi o gljivičnoj infekciji ali sam agavu za svaki slučaj preventivno poprskao fungicidom što bi trebalo suzbiti eventualnu gljivičnu infekciju. Mislim da su te crne fleke po listovima juke reakcija na prošle zime, ti donji listovi su stari već nekoliko godina, no za svaki slučaj i juku svake godine u proljeće prskam fungicidom.
Za agave ne miješam nikakav poseban supstrat nego koristim obični kupovni supstrat za cvijeće koji se može kupiti na vrtnom odjelu u svakom trgovačkom centru.
Agave univittata je jedina iznimka, jer njoj u supstrat stavljam dosta sitno tucanog vapnenca, budući da ta agava traži vapneno tlo. Neke agave sam pokusno sadio i u običnu ilovaču iz vrta i u crvenicu. Dobro rastu i u tim tlima, ali su ipak najbujnije i najbrže rastu u kupovnom supstratu, popularno zvanom "crna zemlja za cvijeće".
A.univittata je posađena u foliju,što mi se ne čini dobro,zemlja ne diše,mislim da je to premokro za agavu,ispod tog najlona se svakakve boleštine mogu zaleći,za hladnih a sunčanih dana ispod njega lako prokuva.
To nije najlonska folija nego geotekstil, koji je propustan za vodu i zrak. Geotekstil sam stavio na Damirovu preporuku, on ga već godinama ima u svom kamenjaru i pokazao mu se vrlo dobar. Odličan je jer sprječava rast korova, inače bi mi i agavu i kaktuse u kamenjaru brzo prekrila travurina.